Carmen Dan, atentat la siguranta romanilor

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 10 Ianuarie 2018, ora 13:22
25634 citiri
Carmen Dan, atentat la siguranta romanilor

Secretara de Teleorman, ca asta e nivelul la care pare sa se fi blocat, Carmen Dan, cocotata in functia de ministru de Interne unde tot afla noutati (de exemplu ca ultrasii sunt periculosi), s-a gandit smechereste sa intoarca in favoarea ei scandalul politistului pedofil si a cerut demisia sefului Serviciului Omoruri din Politia Capitalei, comisarul-sef Radu Gavris si a Sefului Politiei Romane, Bogdan Despescu.

Fara sa stii mare lucru despre caz, te poti intreba ce treaba are Serviciul Omoruri cu acest scandal avand in centrul atentiei un politist acuzat de agresiune sexuala impotriva unui minor.

Pe scurt, legatura este ca sectia condusa de dl Gavris a rezolvat cazul lui Eugen Stan. Ceea ce probabil ca a enervat-o teribil pe dna Dan. Pentru ea, prejudiciul de imagine era probabil mai mic daca nu era gasit pedofilul decat sa se descopere ca e politist.

Si dl Gavris nu e la prima "abatere".

Radu Gavris este unul dintre cei mai performanti politisti romani si performanta sa se masoara intr-un bilant impresionant: zero crime cu autori necunoscuti in Bucuresti in ultimii 2 ani. Ultimul omor cu autor necunoscut in Bucuresti este din 2011.

Dl Gavris este cel care a instrumentat ancheta in cazul lui Bogdan Gigina, desi oamenii lui Gabriel Oprea au incercat sa-l intimideze in ianuarie 2016 cu trei controale succesive. Nu au reusit.

Si, fapta de maxima gravitate, dl Gavris a fost unul dintre cei care au explicat ce efecte devastatoare ar avea modificarea Codului de Procedura Penala si eliminarea inregistrarilor video dintre probe.

La momentul respectiv, dna Dan l-a pus la punct cu brutalitate spunand ca vorbeste in nume personal. Da, seful de la Omoruri, cu zero autori necunoscuti in ultimii doi ani, are dreptul sa vorbeasca in ce nume vrea el despre probe si importanta lor, iar cand un astfel de meserias vorbeste despre meserie, ministrul politruc tace.

Ce ii reproseaza dna Dan lui Radu Gavris? Ca agresiunile sexuale din 2012 si 2009, aribuite acum tot lui Eugen Stan, nu au fost rezolvate. Iar fapta din 2009 ar fi chiar prescrisa. O prima prostie spusa de dna Dan: fapta nu e prescrisa, potrivit Parchetului Capitalei.

Oare de ce a ajuns Serviciul Omoruri sa se ocupe de un caz de pedofilie? Din acelasi motiv pentru care s-a ocupat si de uciderea din culpa a lui Bogdan Gigina. Pentru ca sunt cei mai buni si chemati sa descalceasca ceea ce restul nu pot.

Dar Eugen Stan nu avea cazier, deci datele sale, de la amprente si ADN, nu erau in baza de date. Dar si in 2012, Serviciul Omoruri a cerut ajutorul populatiei cu poze si inregistrari date publicitatii peste tot, dupa cum arata chiar Parchetul Capitalei. Si nimeni nu a zis nimic.

Colegii de la Rutiera ai lui Stan, care ii spuneau Violatorul, sefii de la Rutiera nu au scos un sunet. Chiar un consilier al lui Carmen Dan, Valentin Riciu, provine din Politia Rutiera unde a lucrat cu Eugen Stan.

DIPI nu a scos un sunet. Nimeni de la Jandarmerie, unde Eugen Stan a lucrat pana in 2010, n-a scos un sunet. Asa ca daca nimeni de la Omoruri nu-l cunostea personal, era foarte greu sa-l dibuiasca. Culmea e ca ancheta de proportii din 2012 a dus la prinderea unui alt pedofil care intre timp a si fost condamnat.

Raspunderea pentru ca Eugen Stan nu a fost prins din 2012 este la Politia Rutiera si la DIPI, nu la Radu Gavris. Ba as spune ca, daca de aceasta data politistii de la Omoruri nu s-ar fi apropiat de Stan si pe alte cai, probabil ca nici acum cei de la Rutiera n-ar fi scos un sunet. Dar era scandalul prea mare deja ca sa mai fie protejat.

Ceea ce face acum dna Carmen Dan intr-o incercare disperata de a scapa de responsabilitate si de a scapa de profesionisti incomozi mi se pare un atentat la siguranta bucurestenilor. Eu nu pot numi altfel dorinta de a schimba din functie un om cu asemenea rezultate ca Radu Gavris. Un om care, desi ar fi trebuit sa fie demult chestor, a ramas comisar-sef de ani de zile, in timp ce deveneau chestori tot felul de oameni de pe la Financiar cu merite operative deosebite, desigur.

Cat despre seful Politiei Romane, Bogdan Despescu, raspunderea domniei sale exista, e manageriala, dar numai daca discutam si de raspunderea manageriala si politica a dnei Dan in egala masura.

Ministrul poate discuta despre raspunderea si demisia sefului Politiei doar in rand cu propria demisie si raspundere. Dar Carmen Dan incearca sa scape aruncand pe scari un cap de Motoc, ceea ce se pare insa ca premierul Tudose nu vrea sa accepte usor. Este si un bun moment sa scape de unul dintre fidelii lui Dragnea in Guvern.

Pentru ca daca premierul nu va da curs demiterii sefului Politiei nu cred ca pentru Carmen Dan mai exista vreo sansa sa continue la Ministerul de Interne. Autoritatea sa va fi egala cu zero.

Dupa ce premierul iti da un asemenea flit nici macar un agent de strada nu mai da doi bani pe tine si vorbim de un minister de forta in care autoritatea e vitala. Fara ea, esti terminat si chiar incepi sa afli de la televizor ce se intampla prin ministerul pe care, teoretic, il conduci.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#politist pedofil Bucuresti, #Radu Gavris omoruri Capitala , #ministru de Interne