Carmen Dan, despre ancheta Parchetului: O incercare de intimidare. Sefii Jandarmeriei raman in functie

Luni, 24 Septembrie 2018, ora 10:45
6024 citiri
Carmen Dan, despre ancheta Parchetului: O incercare de intimidare. Sefii Jandarmeriei raman in functie
Foto: Facebook/Carmen Dan

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a sustinut, luni dimineata, ca dosarul sefilor Jandarmeriei reprezinta o actiune de intimidare si ca, deocamdata, acestia raman in functii, chiar daca au fost pusi sub acuzare de Parchetul General in dosarul 10 august.

"Nu vad in aceasta actiune decat o alta incercare de intimidare a Jandarmeriei, care are atributii importante in asigurarea ordinii publice", a spus Carmen Dan.

Aceasta a adaugat ca, nu cu mult timp in urma, procurorul general, Augustin Lazar, a sustinut ca procurorii ar avea acces ingreunat la documentele pe care trebuie sa le analizeze ca urmare a faptului ca acestea sunt secretizate.

"Nu ar mai fi facut declaratia, daca ar fi facut efortul minim de a deschide legea 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate, unde se vorbeste despre accesul neingradit al procuroriilor la documentele care sunt clasificate, secret de serviciu sau secret de stat", a mentionat ea.

Sefa MAI a transmis un mesaj tuturor jandarmilor.

"Ma adresez tuturor jandarmilor. Eu sper sa ramana dedicati si sper sa ramana consecventi vocatiei si principiului de a apara statul si de a apara si aplica legea, ca asta trebuie sa faca Jandarmeria Romana", a punctat ea.

Ministrul a lasat sa se inteleaga ca pentru moment sefii Jandarmeriei raman in functii, desi sunt acuzati de fapte grave. Ea a spus ca, potrivit statutului militarilor, acestia sunt pusi la dispozitie abia cand se dispune masura trimiterii in judecata.

"Vom respecta prevederile legii. Amintesc ca sefii Jandarmeriei, secretari de stat, au aflat despre aceste situatii din presa si nu e un lucru normal. Se stia cu cateva zile inainte ce urma sa se intample, vad lucrul acesta ca pe un ordin pe unitate care de data aceasta a fost pus in aplicare mai clar si mai precis. Plecand de la dictonul 'Justitia este oarba', acum cred ca este doar surda, dar cu o privire foarte agera in directia dinainte trasata", a adaugat ea, referindu-se la punerea sub acuzare care s-a petrecut oficial vineri, dar se aflase pe surse inca de la inceputul saptamanii.

Mentionam ca surse judiciare au explicat pentru Ziare.com ca, potrivit legii, sefii jandarmilor pot ramane in functiile pe care le detin, chiar daca s-a inceput o ancheta impotriva lor. "Ei sunt suspendati din functii atunci cand este pusa in miscare actiunea penala sau daca sunt trimisi in judecata", au explicat sursele citate.

Amintim ca trei sefi din Jandarmerie si un secretar de stat din Ministerul Afacerilor Interne au fost pusi, vineri, sub acuzare in legatura cu modul in care au intervenit jandarmii in timpul protestului din 10 august.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Carmen Dan jandarmi acuzatii, #Carmen Dan jandarmi protest , #ministru de Interne