Carmen Dan este audiata in Parlament in ancheta privind posibile fraude la alegeri. Cate dosare penale a facut MAI

Marti, 09 Iulie 2019, ora 11:37
4091 citiri
Carmen Dan este audiata in Parlament in ancheta privind posibile fraude la alegeri. Cate dosare penale a facut MAI
Foto: Arhiva Facebook/Carmen Dan

Comisia infiintata in Parlament la initiativa PSD pentru a ancheta asa-zise fraude la alegerile din 26 mai o audiaza azi pe Carmen Dan.

Ministrul Afacerilor Interne s-a prezentat in fata colegilor parlamentari ca sa spuna sus si tare ca MAI nu e de vina pentru nimic.

"Ministerul Afacerilor Interne nu stabileste numarul sectiilor de votare din tara, acesta este atributul autoritatilor locale cu avizul Autoritatii Electorale Permanente, MAI nu stabileste numarul de stampile de vot, nu are atributii in interiorul sectiilor de votare, aici raspunde presedintele sectiei, MAI nu are atributii in ceea ce priveste sistemul de monitorizare a prezentei la vot.

Utilizarea tabletelor, instruirea celor care utilizeaza aceste tablete este in sarcina STS. (...) MAI asigura paza sectiilor de votare, asigura ordinea publica in exteriorul sectiilor, cerceteaza sesizarile privind posibilele incalcari ale legislatiei electorale", a spus Carmen Dan, la audierile de la comisia parlamentara de ancheta pentru investigarea eventualelor nereguli si fraude semnalate in spatiul public cu ocazia derularii procesului electoral la alegerile din 26 mai 2019.

Cate dosare penale a facut MAI

"In urma verificarii sesizarilor primite si activitatilor desfasurate de catre structurile MAI au fost constituite 217 dosare penale, dintre care 128 de dosare privind posibile fraude la vot, astfel 65 de dosare privind fapta de a vota fara drept, 56 dosare privind fapta de a vota de doua sau mai multe ori, 4 dosare privind fapta de a vota prin introducerea in urna a mai multor buletine de vot, trei dosare privind utilizarea unei carti de alegator sau a unui act de identitate nul ori fals, sau a unui buletin de vot fals.

Alte 89 de dosare privesc infractiuni circumscrise in textul electoral cum ar fi impiedicarea prin orice mijloc a liberului exercitiu al dreptului de a alege sau de a fi ales, vorbim de 25 de dosare, coruperea alegatorilor 15 dosare, violarea confidentialitatii votului 5 dosare", a declarat ministrul de Interne.

Intr-un singur dosar a fost dispusa urmarirea penala fata de o persoana, restul fiind in rem.

"Din cele 217 dosare penale intr-un singur dosar a fost dispusa urmarirea penala in persona, la restul fiind vorba de urmarire penala in rem, adica pentru fapta.

La acest moment au fost finalizate cercetari si au fost inaintate la Parchet cu propuneri de clasare un numar de 21 de dosare penale, ramanand in lucru 196 de dosare penale.

Distributia la nivel teritorial daca intereseaza reflecta faptul ca cele mai multe dosare penale ramase in lucru sunt in Bucuresti, vorbim de 31, Giurgiu 22, Prahova 12, Harghita 10, Vaslui 8, Arges 6.

Pentru a avea o imagine comparativa in anul 2016, in contextul alegerilor parlamentare au fost deschise 218 dosare penale, iar la alegerile europarlamentare din cursul anului 2014 au fost deschise 258 de dosare penale", a explicat ministrul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Carmen Dan audiata comisie ancheta Parlament, #Carmen Dan fraude alegeri , #ministru de Interne