Carmen Dan: Nu am avut indicii ca protestul a fost organizat sau finantat din afara

Marti, 11 Septembrie 2018, ora 19:14
4888 citiri
Carmen Dan: Nu am avut indicii ca protestul a fost organizat sau finantat din afara
Foto: Arhiva Facebook/Carmen Dan

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, marti, in Parlament, ca nu a primit informatii ca protestele din 10 august au fost finantate din afara tarii, dar ca in urma informatiilor publice pe acest subiect, institutiile statului "se pot apleca pentru a verifica" suspiciunile.

"Am facut precizari referitoare la informarile pe care le-am primit inainte si dupa organizarea protestului. Am solicitat informatii inclusiv de la parteneri (...) reiese ca in baza acelor informari nu am avut indicii ca a fost o actiune de protest organizata sau sustinuta de o anumita entitate sau de o anumita organizatie sau de grupuri de persoane sau ca s-au primit finantari din afara", a declarat, marti, la Parlament, ministrul de Interne, Carmen Dan.

Ea a adaugat ca in urma aparitiei unor informatii publice in sensul unei posibile finantari externe a protestelor, institutiile statului pot demara o ancheta.

"Insa, am putut vedea cu totii si am urmarit si eu, aseara, niste filmulete. Cred ca sunt aspecte care reies si din acele inregistrari si cred eu ca institutiile statului se pot apleca pentru a verifica si aceste situatii. In plus, am depus la parchetul competent, la DIICOT, o actiune prin care expunem toata inlantuirea de evenimente si fapte, particularitatile acestei actiuni de protest, si am adresat Parchetului solicitarea sa faca toate verificarile necesare, noi fiind la dispozitia organelor judiciare cu orice alte probe sau inscrisuri pe care dansii considera sau ne solicita sa le punem la dispozitie", a declarat Dan.

Dragnea a aruncat suspiciuni, PSD a cerut sa fie "investigate de urgenta informatiile de o gravitate exceptionala"

PSD a cerut, marti, institutiilor statului sa investigheze de urgenta informatiile "de o gravitate exceptionala" care au aparut in spatiul public, prin vocea lui Liviu Dragnea, cu privire la finantarea externa a protestelor de strada si premeditarea actiunilor violente de la mitingul din 10 august.

"PSD cere institutiilor statului sa investigheze de urgenta informatiile de o gravitate exceptionala care au aparut in spatiul public cu privire la finantarea externa a protestelor de strada si premeditarea actiunilor violente de la mitingul din 10 august. Cetatenii Romaniei, mai ales participantii de buna credinta la aceste manifestatii, au dreptul sa stie intreg adevarul din spatele acestor miscari de strada, cine sunt autorii manipularilor si intoxicarilor publice, cine a platit si cu scop real s-a urmarit provocarea unei reactii emotionale impotriva institutiilor statului roman si a ordinii constitutionale", se arata intr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, PSD considera ca informatiile aparute in presa cu privire la mitingul din 10 august "contin indicii temeinice cu privire la actiuni subversive menite sa vulnerabilizeze siguranta nationala si autoritatea statului roman".

"Astfel de chestiuni nu pot ramane neinvestigate de organele de ancheta. Nu este o disputa de ordin politic, ci un risc major care vizeaza Romania. In egala masura PSD apreciaza ca se impune realizarea unui cadru legal care sa asigure transparenta totala a surselor de finantare si a intereselor celor care initiaza, intretin si amplifica proteste de strada in Romania", se mai arata in comunicatul social-democratilor.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminica, la Antena3, ca in zilele urmatoare vor fi facute publice informatii ce arata ca protestele din 10 august au fost finantate si din extern, iar protestatarii au fost bine organizati, incercandu-se o lovitura de stat.

"Eu zic ca PSD sa ramana la guvernare, ca asa m-am angajat in 2016. Cine a oprit pe cine sa vorbeasca in partid? Sigur, a aparut o suparare cu doamna Carmen Dan, dar macar altcineva sa sustina demiterea ei. Doamnei Firea i s-a inoculat ideea ca cineva vrea sa arunce vina pentru 10 august pe doamna prefect. I-am si spus doamnei Firea inaite de CEx am vazut in presa ca doamna Dan ar fi spus ceva despre prefect, care e apropiat doamnei Firea. Nu putem vorbi de o vina pentru ca eu sunt absolut convins ca in 10 august institutiile statului nu au actionat ilegal, Jandarmeria a intervenit respectand regulamentele", a declarat Liviu Dragnea, la Antena 3.

Presedintele PSD a afirmat ca s-a incercat o lovitura de stat, iar miscarea a fost finantata.

"Dar PSD ce trebuia sa faca? Sa o demita pe Carmen Dan, spunand ca PSD le-a adus celor violenti pietre din caldaram. Au fost proteste finantate si din extern. Eu am auzit ca vor iesi saptamana viitoare. Eu nu m-am folosit niciodata de zvonuri. E mai putin important de unde (am auzit - n.r.) . Vor iesi informatii despre faptul ca s-au finantat aceste proteste, ca au fost organizati paramilitar, ca au provocat intotdeauna jandarmii, au incercat sa intre prin forta in Guvern. Asta a fost o lovitura de stat", a mai spus Dragnea.

Citeste mai multe despre acest subiect:

Eveniment Quarterly Report

Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat că nu ştie ce va face legat de o candidatură a sa la alegerile prezidenţiale de anul viitor, subliniind că provocarea pe care o are...
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a precizat că exclude crearea unui nou USL şi a adăugat că Uniunea Social-Liberală a fost creată deoarece exista un duşman atunci, respectiv Traian Băsescu....
#Carmen Dan protest finantat strainatate Dragnea , #ministru de Interne