Carmen Dan si "fantoma alba" au mai bifat o audiere in Parlament: Multe non-raspunsuri si replici agresive. Ciorbea analizeaza legislatia

Marti, 18 Septembrie 2018, ora 14:10
12205 citiri
Carmen Dan si "fantoma alba" au mai bifat o audiere in Parlament: Multe non-raspunsuri si replici agresive. Ciorbea analizeaza legislatia
Foto: Facebook/USR

Ministrul de Interne, Carmen Dan, si colonelul Catalin Paraschiv, comandantul Brigazii Speciale a Jandarmeriei Romane, cunoscut drept "fantoma alba de la mitingul din 10 august", s-au prezentat, marti, pentru audieri in comisia parlamentara pentru Drepturile Omului, refuzand sa raspunda la majoritatea intrebarilor pe motiv ca exista anchete penale in desfasurare.

La sedinta comisiei au mai fost invitati Victor Ciorbea (Avocatul Poporului) si directorul Institutului Roman pentru Drepturile Omului, Adrian Bulgaru, subiectul audierilor fiind posibilele incalcari ale drepturilor omului la manifestatia din 10 august.

Sedinta comisiei a fost transmisa pe diverse pagini de Facebook, nu si pe site-ul Camerei Deputatilor, desi exista aceasta posibilitate, fiind transmise chiar astazi in direct sedintele altor comisii.

Dupa o ora de intrebari, raspunsuri si schimburi de replici sau insinuari acuzatoare, sedinta comisiei s-a incheiat fara vreo dezvaluire sau concluzie importanta. Singurul care a luat o decizie a fost Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, care a refuzat vehement sa se pronunte cu privire la violentele din 10 august, dar a anuntat ca s-a autosesizat si va intocmi un raport cu privire la legislatia din domeniu, comparativ cu cea din alte tari si cu jurisprudenta CEDO.

Imaginile de la proteste au rulat pe ecran

Presedintele comisiei, Iusein Ibram (Minoritati), i-a invitat, rand pe rand, pe membrii comisiei sa adreseze intrebari.

Adriana Saftoiu (PNL) le-a cerut ministrului si colonelului chemati la audieri sa vizioneze cateva imagini cu violentele din 10 august si sa spuna in ce masura considera ei ca s-au incalcat drepturi ale cetatenilor.

Colonelul Paraschiv a refuzat sa raspunda, spunandu-i presedintelui de sedinta ca intrebarea ar trebui adresata "comandantului actiunii", nu lui.

De asemenea, Carmen Dan a tinut sa sublinieze ca rolul Brigazii Speciale a fost acela al "unei forte de interventie in rezerva" si a explicat ca nu poate raspunde la intrebare ca sa nu "interfereze cu ancheta de la Parchet".

Cum s-a enervat "fantoma alba", dar Carmen Dan a ramas rece

Pentru ca Adriana Saftoiu a insistat cu imaginile, cerand opinia personala a celor doi invitati si dand ca exemplu un "baiat care nu facea nimic, doar filma" si care a fost agresat de jandarmi, colonelul Paraschiv a intervenit brutal, reamintind ca el a fost deja audiat la Parchet, iar Codul Penal prevede o pedeapsa cu inchisoarea pentru cei care "dezvaluie fara drept mijloace de proba".

"M-ati invitat in calitate de comandant: imi asum toate faptele mele de comandant al Brigazii Speciale, va asigur ca imi asum toate faptele subordonatilor mei, membri in BS, dar de aici pana la a mi se pune in carca un colaj de imagini care ruleaza de o luna pe ecrane si nu ma implica pe mine ... Nu am ce sa declar", a spus el vizibil iritat.

Nici Carmen Dan, desi a fost invitata insistent, nu a dorit sa precizeze ce crede despre imaginile care rulau pe ecran si sa spuna daca au fost sau nu incalcate drepturile cetatenilor care participau in mod pasnic la protest.

"Am toata intelegerea pentru tenta emotionala pe care vreti sa o dati (...) Prezenta noastra aici este una strict institutionala. Toate aspectele vor fi deslusite si elucidate in cursul anchetei penale care e in desfasurare (...) Aceste aspecte sunt in cercetarea Parchetului", a sustinut ea.

Pentru ca Adriana Saftoiu i-a replicat revoltata ca nu i-a cerut detalii din ancheta, cum ar fi numele jandarmilor care comiteau agresiunile din imagini, ci doar sa spuna daca s-au incalcat drepturile omului, Carmen Dan a replicat imperturbabila: "O sa fie verificat, nu e competenta mea asta, tot cazul in care s-a desfasurat aceasta interventie, trebuie vazuta actiunea in ansamblul ei".

"Jandarmeria a actionat mai degraba ca sa apere Jandarmeria, nu sa apere oamenii care protejau pasnic. In zona Antipa erau oameni cu copii si nu exista nici urma de violenta, modul in care s-a actionat a insemnat incalcarea dreptului de a participa la un protest pasnic", a concluzionat Adriana Saftoiu.

Schimburile de replici au continuat.

Front comun de silentio stampa

Alin Vacaru (neafiliat, fost PSD) a intrebat-o pe Carmen Dan ce informatii a avut cu "4-5 zile inainte" de miting despre posibilele vulnerabilitati sau despre huligani.

In replica, ministrul de Interne l-a luat la intrebari pe deputat daca a citit raportul pe care ea l-a clasificat si l-a pus la dispozitia comisiilor de Aparare.

"L-ati citit? Daca ati fi citit acel raport, sunt convinsa ca n-ati mai fi pus aceasta intrebare. Rugamintea mea e sa il parcurgeti", a subliniat ea.

Chiar daca deputatul i-a reamintit ca raportul e clasificat si i-a cerut sa mai spuna o data ce a scris in el, Carmen Dan a refuzat.

O alta intrebare a venit din partea deputatului Mihaela Hunca, recent plecata din PSD.

"Este adevarat ca la protestul din 10 august au fost aduse trupe din alte localitati. Daca da, de ce?", a intrebat aceasta.

Ministrul Carmen Dan a aruncat toata responsabilitate pe umerii comandantilor din Jandarmerie.

"Este o prevedere cuprinsa in regulamentele militare, iar cel care comanda actiunea are toate libertatea sa isi ia toate masurile pentru ca misiunea pe care o are de coordonat sa se desfasoare in bune conditii. Trupele din teritoriu (nu inseamna ca s-au adus dispozitive din tara in totalitate, ci doar 30-40, poate si mai putin, la suta din total) au fost aduse, pentru ca cel care a comandat actiunea si-a luat absolut toate masurile pentru ca misiunea sa fie dusa la capat (...)

Este atributul exclusiv al conducatorului actiunii, conform regulamentelor militare, cu aprobarea sefilor ierarhici", a declarat Carmen Dan.

Mircea Titus Dobre (ex-PSD) a reamintit ca pe 10 august Carmen Dan s-a intors din concediu si a stat la Guvern pana la 3 noaptea. El a intrebat-o ce secretari de stat au insotit-o si ce a facut in acea noapte.

"Am fost colegi in Guvern, nu credeti ca au fost mai multe trupe pe 10 august fata de alte evenimente?", a mai adaugat Dobre.

Carmen Dan a refuzat sa raspunda, contraatacand.

"Ce legatura are intrebarea dvs cu competenta sau cu domeniul de activitate al comisiei? Nu identific in domeniul de activitate al comisiei - in ce masura am afectat drepturile omului stand la minister, ce relevant e ce secretari de stat au fost?", a replicat ea.

In privinta intrebarii legate de numarul mare de cadre, Carmen Dan i-a spus ironic fostului coleg de Guvern: "Daca v-ati fi uitat in trecere pe Facebook, ati fi identificat ca a fost un miting anuntat cu foarte mult timp inainte, iar numarul participantilor invitati cu insistenta era undeva la un milion.

Dar dvs neavand o pregatire de specialitate nu puteti...".

"Nici dvs nu aveti!", a venit replica.

"Eu m-am mai lovit, de un an si 8 luni... Genul acesta de evenimente au fost (sic!) gestionate aproape in fiecare saptamana", a inchis dialogul Carmen Dan.

Gabriela Podasca (exPSD) i-a cerut ministrului sa povesteasca "firul evenimentelor" si sa spuna "la ce ora si cine a dat ordinul de evacuare a pietei".

"Rugamintea mea este ca la o urmatoare sedinta a comisiei sa ii invitati, si vor avea toata disponibilitatea, pe cei care au fost implicati direct in actul de decizie al gestionarii acestor evenimente. Ministrul de Interne nu a avut absolut nicio implicare in ceea ce inseamna decizia (...) Sefii Jandarmeriei va stau la dispozitie intr-o eventuala sedinta viitoare", a raspuns Carmen Dan, invitandu-i din nou pe membrii comisiei sa citeasca raportul clasificat chiar de ea.

Marilena Meirosu (exPSD) i-a intrebat pe invitati in ce masura considera ei ca s-au respectat sau nu drepturile omului, iar pe Victor Ciorbea l-a pus sa si argumenteze.

In plus, deputatul l-a intrebat pe col. Paraschiv daca a facut un profil al "protestatarului care a declansat momentul de agresiune" si il poate prezenta public.

"Nu as putea sa va dau un raspuns daca e gata, noi avem un astfel de profil creionat, dar ar insemna sa iau atributiile comandantului Jandarmeriei (...) BS si-a facut un debriefing. Am vazut unde am fost mai slabi, ce trebuie sa imbunatatim, ce tehnici", a mai spus Paraschiv, adaugand ca raportul respectiv a fost inaintat conducerii Jandarmeriei pentru o analiza.

Ciorbea se spala pe maini

La randul sau, Victor Ciorbea a declarat ca "nu poate fi util" comisiei invocand articolul din lege conform caruia, "din clipa in care s-a sesizat din oficiu Parchetul Militar, noi nu am mai avut niciun fel de competenta, nici macar de a solutiona cele 29 de sesizari adresate in circa 10 zile".

"Nu am avut competenta nici sa ne autosesizam, nici sa facem o ancheta proprie, nici sa solutionam relatii de la alte autoritati, nimic", a sustinut Victor Ciorbea.

Totusi, Avocatul Poporului a afirmat ca, daca Guvernul si Parlamentul sunt de acord, sau chiar "noi din oficiu", se va trece la o "examinare a legislatiei in materie, de la legea de organizare si functionare a Jandarmeriei, la regulamente, la cea referitoare la adunarile publice, sa o comparam cu reglementarile la nivel european, jurisprudenta CEDO etc, sa va prezentam punctele nostre de vedere, sa le inaintam Parlamentului si Guvernului cu anumite propuneri".

"Asta putem sa face, in rest, din pacate, nu", a conchis el.

Pentru ca deputatul l-a intrebat: "Insinuati ca azi Parchetul General a preluat atributiile Avocatului Poporului?", Victor Ciorbea a raspuns iritat: "Presupun ca intelegeti pana unde merge o competenta si unde inceteaza: din clipa in care organele de urmarire penala sau instanta e sesizata, noi nu mai avem nicio competenta".

"In unele tari nu exista CSM, in altele ANI (...) Sa facem anchete si cu privire la modul in care isi indeplinesc atributiile organele de urmarire penala sau instantele, dar pentru viitor", a mai spus Ciorbea pe un ton extrem de ridicat, printre altele.

Carmen Dan a preluat discutia, precizand ca, "ulterior datei de 10 august, cred ca a doua zi, la nivelul Jandarmeriei s-a declansat o ancheta interna privind verificarea eventualelor abateri de la conduita militara, dar ancheta s-a suspendat imediat ce Parchetul a inceput instrumentarea acestui dosar".

Mircea Titus Dobre a revenit cu o noua intrebare: "De ce aveau jandarmii numerele de pe casti acoperite?", iar replica ministrului Dan a fost: "Daca erati atent la discursul meu din Parlament, aveati raspunsul la aceasta intrebare".

Paraschiv a invocat o decizie CCR in apararea sa

Elvira Sarapatin (PSD) a precizat ca a existat o motiune de cenzura (sic!, motiune simpla - n.red.) si ca ministrul Dan a raspuns atunci la toate "problemele pe larg", asa ca "nu mai era cazul sa o chemam in comisie, desi ne face placere", si tot ea a cerut sa nu mai ruleze imaginile din 10 august si sa nu "se scoata din context".

Adriana Saftoiu a reactionat spunand ca imaginile sunt publice si au fost intens dezbatute pe retelele de socializare, iar colonelul Paraschiv a profitat de ocazie, invocand in apararea sa o ... decizie a Curtii Constitutionale. "Se incalca decizia CCR 428/2017", a spus el pe un ton foarte ridicat, acuzandu-i pe membrii comisiei ca transforma totul intr-o "ancheta impotriva unei persoane".

Unul dintre membrii comisiei a spus ca el insusi este unul dintre cei din imagini, o alta deputata a intrebat de ce este Paraschiv atat de agresiv, iar Adriana Saftoiu i-a spus colonelului ca este dreptul ei de deputat sa adreseze aceste intrebari si i-a indicat imaginile in care un barbat cu mainile ridicate lua "bastoane in cap" fara vina.

"Cel care a dat bastoanele nu este omul meu", s-a aparat col. Paraschiv.

Florin Manole (PSD) a incercat sa calmeze lucrurile, insistand mai mult pe ideea mentionata anterior de Victor Ciorbea, iar Avocatul Poporului i-a dat asigurari ca s-a autosesizat si va face "analizarea legilor" precizate.

In aceeasi nota a continuat si Tamara Ciofu (PSD), cerand o legislatie "care sa aduca intr-o disciplina" manifestatiile, adica "institutiile statului sa respecte dreptul de a protesta al cetatenilor, dar actiunile sa nu se mai soldeze cu asemenea interventii".

"Tocmai am mentionat ca m-am sesizat din oficiu si vom demara examinarea intregii legislatii cu cele doua laturi esentiale, pornind de la drepturile omului si apoi conditiile in care organele trebuie sa intervina, si o vom compara cu tot ce exista la nivelul reglementarilor europene in materie, cu jurisprudenta CEDO, cu jurisprudenta CCR.

Vom face un raport complet si la final unele propuneri adresate atat Parlamentului, cat si Guvernului", a declarat Victor Ciorbea, Avocatul Poporului.

"Va multumesc, o astfel de initiativa este benefica si sunt convinsa ca va avea un impact pozitiv", a tinut sa sublinieze Carmen Dan.

Colonelul Paraschiv: Am incercat sa fim cat mai putin violenti

Florin Manole i s-a adresat apoi col. Paraschiv, intrebandu-l cum poate fi asigurata "increderea cetatenilor in institutii" si cum au fost protejati manifestantii pasnici, iar acesta a replicat: "Daca se iau imaginile, se vede clar ca am incercat sa fim cat mai putin violenti si sa adoptam tactica militara care sa ne permita sa tinem la distanta oamenii fara sa folosim anumite elemente pe care legea ne permitea sa le folosim".

Colonelul Paraschiv nu a precizat la ce se refera, dar au existat marturii si imagini conform carora fortele de ordine au avut inclusiv pistoale cu munitie de razboi in Piata Victoriei.

Sergiu Cosmin Vlad (USR) a continuat audierile intreband ce masuri concrete au fost luate pentru a se apara drepturile si integritatea fizica a oamenilor pasnici, iar Carmen Dan daca isi mentine declaratiile conform carora "nu exista indicii ca in 10 august a fost o lovitura de stat".

Col. Paraschiv a raspuns ca "printre materialele filmate depuse la dosarul cauzei sunt si aproape 3 ore de integistrari in care se vad oameni care au fost protejati si scosi din dispozitiv fara violente".

"Ma refer strict pe bucata pe care am coordonat-o eu, am astfel de imagini!", a adaugat el.

Intrebat direct despre turistii israelieni scosi din taxi si batuti, seful BS a raspuns: "Nu pot sa vorbesc pentru ca ma aflam la 1 km de taxi".

"Probabil ca nu am fost destul de clar: nu toti jandarmii din Piata Victoriei au fost subordonatii mei. Eu mi-am asumat raspunderea strict pe interventia si in locurile in care a fost Brigada Speciala", a adaugat el.

In ceea ce priveste lovitura de stat, Carmen Dan a raspuns subliniind ca "nu are o legatura directa, sau nu o vad, cu competenta acestei comisii".

"Dar am sa revin si reiau ce am mai precizat, presupun ca nu am fost foarte clara pentru dvs: In organizarea si planificarea acestei misiuni s-a tinut cont de informatiile disponibile, de la institutiile partenere ori din surse deschise", a adaugat ea, subliniind inca o data ca nu au existat informatii care sa releve organizarea unui "atac la ordinea constitutionala, la stabilitatea economica sau politica".

Si jandarmii sunt oameni

Sedinta comisiei s-a incheiat cu un schimb de replici pe tema apararii drepturilor ... jandarmilor.

"Si ca om, si ca ministru", Carmen Dan s-a declarat "intristata" de faptul ca "jandarmii nu fac subiectul acestei comisii", considerand ca "abordarea ar fi trebuit sa fie echidistanta", iar imaginile ar fi trebuit sa prezinte si momentele in care jandarmii erau "loviti cu pietre si balize".

In replica, Adriana Saftoiu a subliniat, printre altele, ca "o tara in care drepturile omului nu sunt respectate, in primul rand de institutii, este o tara in pericol".

"Vorbiti cu atata usurinta ca nu au fost respectate, dar pana in acest moment nu avem nicio institutie abilitata care sa se pronunte", a reactionat Carmen Dan.

"Daca trebuie sa vina o institutie sa imi spuna ca omul acela a fost batut degeaba, e grav", a replicat Adriana Saftoiu.

De asemenea, invitatilor li s-a reprosat de catre membrii comisiei ca au facut distinctie intre protestatari si jandarmi, ca nu au raspuns la intrebarile adresate, iar unul dintre deputati a vorbit despre "vina morala".

"Sunteti foarte prost informat, asta este realitatea (...) Imi pare tare rau ca nu v-au multumit raspunsurile noastre", a conchis Carmen Dan.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#Carmen Dan audiata comisie drepturi , #ministru de Interne