Carmen Dan nu a fost inca citata la Parchet: Voi fi bomboana de pe coliva sau cireasa de pe tort

Joi, 27 Septembrie 2018, ora 08:55
3685 citiri
Carmen Dan nu a fost inca citata la Parchet: Voi fi bomboana de pe coliva sau cireasa de pe tort
Foto: Facebook/Carmen Dan

Ministrul de Interne, Carmen Dan, spune ca pana acum nu a primit citatie pentru audieri la Parchetul General in dosarul violentelor din 10 august, dar ca se asteapta sa fie chemata "intr-o ultima instanta" si sa fie "bomboana de pe coliva sau cireasa de pe tort".

Ea a declarat ca Parchetul nu ii cheama la audieri pe cei care au comis violente in Piata Victoriei, desi au fost identificati de Politie 69 de agresori, iar probatoriile au fost depuse de MAI la Parchet, sustinand ca, de fapt, "lovitura si interesul" procurorilor este pentru conducerea Jandarmeriei si a Ministerului de Interne.

Ministrul de Interne a mai sustinut ca sunt sute de persoane care au provocat violente si despre care nu se vorbeste.

"Pana acum nu am primit citatie, nu am primit invitatie, dar cred ca in aceeasi strategie asta se va intampla intr-o ultima instanta si eu voi fi bomboana de pe coliva sau cireasa de pe tort.

Nu stiu in ce nota sa gandesc, dar ma astept sa fiu si eu citata si, asa cum am mai declarat, sunt la dispozitia organelor de cercetare. Si, cand ma vor chema, ma voi duce, nu voi avea absolut nicio retinere", a declarat Carmen Dan, miercuri seara, la Antena3.

Intrebata daca crede ca va fi pusa sub acuzare, Carmen Dan a replicat ca nu vede motive pentru care procurorii ar face acest lucru: "Nu vad de ce as fi pusa sub acuzare, dar daca asta se va intampla, vom vedea".

Ministrul de Interne a tinut sa reafirme ca actiunea Jandarmeriei in data de 10 august a fost una legala.

"Ma uit cu incredere catre Jandarmerie, pentru ca vor mai avea de gestionat astfel de evenimente si ma astept sa fie atenti (...) si sa nu faca decat ceea ce dispune legea", a mai spus Carmen Dan.

Carmen Dan: Sunt sute de persoane care au provocat violente in 10 august si despre care nu se vorbeste

Ministrul de Interne a aratat ca de la protestul din 10 august si pana in prezent au fost vizionate 60.000 de minute cu inregistrari din timpul mitingului si ca mai sunt de vizionat alte zeci de mii de minute, ea sustinand, in acest context, ca sunt sute de persoane care au provocat violentele si despre care nu se vorbeste.

"Sunt foarte interesata, ca ministru de Interne, sa-i descoperim pe adevaratiii agresori, pe cei care au provocat, care s-au organizat, care au fost in spatele miscarii aceleia, actiunea aia de la poarta Guvernului", a spus Dan.

"Asta nu inteleg, de ce nu exista interes si in cealalta zona. (...) Noi am facut tot ce a stat in puterea noastra. Au fost minute inregistrate 414.217. Am vizualizat pana acum 60.000 de minute.

Asta facem noi de pe 10 august incoace. Avem dosare penale 11, inculpati 6, suspecti 18. Persoane identificate de politie si duse la Parchet cu probatoriu, 69. Mai sunt inca persoane in atentie pentru a fi identificate in acest moment, peste 157. Luam in calcul sute de persoane care au provocat violente si despre care nu se vorbeste", a declarat Carmen Dan.

Ea a sustinut ca Parchetul nu ii cheama la audieri pe cei care au comis violente in Piata Victoriei, desi au fost identificati de Politie 69 de agresori, interesul fiind pentru conducerea Jandarmeriei si a Ministerului de Interne.

Intrebata daca, in opinia sa, cei care au provocat violente in Piata Victoriei "aveau pe cineva in spate" care sa le spuna ce sa faca, Carmen Dan a raspuns ca "exista acest indiciu": "Mie imi pare ca in tot acest demers si din modul in care s-au manifestat reiese organizare. Este de vazut cine a organizat. In sensul acesta s-a transmis si acea sesizare a Jandarmeriei catre DIICOT".

De asemenea, intrebata daca actiunile unor manifestanti de a incerca sa intre in Guvern reprezinta o tentativa de lovitura de stat, ministrul de Interne a spus ca "asta ar trebui sa stabileasca procurorii".

Totodata, intrebata daca sunt indicii care sa duca spre o ipoteza privind o lovitura de stat, Dan a raspuns afirmativ: "Da, eu cred ca sunt indicii si ca obligatoriu trebuie sa analizam lucrurile din aceasta perspectiva".

Carmen Dan sustine ca nu a ezitat, ca ministru, sa puna la dispozitia Parchetului General ceea ce a solicitat in dosarul privind violentele din 10 august, afirmand ca inca de a doua zi a pus la dispozitia procurorilor 15 ofiteri de politie judiciara care sa lucreze la dosarul in care sunt anchetate evenimentele din Piata Victoriei.

Legat de documentele clasificate invocate de catre procurorul general Augustin Lazar, Carmen Dan a spus ca este foarte firesc sa existe documente clasificate atunci cand aceste documente privesc organziarea si planificarea unor misiuni.

Ministrul de Interne a justificat si clasificarea unor documente privind actiunea Jandarmeriei, ea sustinand ca este vorba despre un lucru normal, care se intampla si in alte state europene.

Procurorul general declara la inceputul acestei luni ca majoritatea documentelor care constituie probe la dosarul privind violentele din Piata Victoriei sunt clasificate, fapt ce "atrage o anumita dificultate in evaluarea lor".

Saptamana trecuta, procurorul general spunea ca documentele solicitate in ancheta privind violentele din 10 august din Piata Victoriei nu au fost inca desecretizate si ca procurorii continua sa solicite si alte acte si asteapta declasificarea acestora.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Carmen Dan audieri Parchet, #Carmen Dan audieri protest, #audieri protest 10 august , #ministru de Interne