Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Carmen Dan, o persoana prea mica pentru un razboi asa de mare

Vineri, 31 Mai 2019, ora 08:35
16637 citiri
Carmen Dan, o persoana prea mica pentru un razboi asa de mare

Nu este recomandat sa faci pe desteptul, atunci cand nu te ajuta mintea.

Se pare ca doamna ministru Carmen Dan nu cunoaste acest precept elementar si risca sa ne dezvaluie neasteptatele antiperformante din gandirea domniei sale, in toata modestia lor. Exemplul ni l-a oferit miercuri seara, incercand sa-i dea replica presedintelui tarii la acuzele privind unele deficiente in procesul de votare.

Din capul locului, trebuie sa spun ca lipsa de condescendenta fata de primul om in stat si incercarea de a conversa cu dansul in contradictoriu, precum tatele de pe marginea santului din Videle, imi lasa un gust amar.

Nu pentru persoana domnului Iohannis, ci pentru cea a doamnei Carmen Dan, care nu intelege ca presedintele este legitimat cu cel mai mare numar de voturi obtinut de la alegatori, incomparabil mai multe decat oricine din PSD si chiar decat intregul partid asa-zis "majoritar" la un loc.

Lipsa de respect pentru presedinte inseamna lipsa de respect pentru cateva milioane de romani care l-au votat in 2014 si care, prin sondaje, inca si astazi isi confirma in mare masura optiunea de atunci. Iar doamna Carmen Dan, numita cu votul celor care incap cu totii intr-o aula, isi permite sa-l persifleze pe presedinte!

De fapt, n-ar trebui s-o invinovatesc pe dansa. Se cunoaste de la o posta ca textul citit nu este scris cu propria sa manuta. Se simte un condei profesionist, ceea ce nu este cazul la Carmen Dan.

Nu pare sa-i apartina mai ales butada de incheiere a speech-ului, unde parafrazeaza chiar vorbele presedintelui Iohannis, incercand sa adopte un stil spiritual, dar nereusind decat unul obraznic, cand anunta ca nu isi va da demisia "nici imediat, nici imediat".

Aparentele imi spun ca vorbele rostite nu-i apartin. In fapt, insa, rostirea este pe masura gandirii doamnei Carmen Dan, atunci cand argumenteaza ca n-ar avea probleme cu lacunele din procesul de votare si cand se considera nevinovata in legatura cu acestea.

Inteleg sa fi dat asemenea raspuns un simplu functionar de la primarie sau posta. Dar unui ministru ii pretind alta viziune. Ministrul stie - sau ar trebui sa stie - ca, in unele parti din tara, alegatorii au stat ore in sir la coada ca sa ajunga la urna.

Asta, nu pentru ca ei, alegatorii, erau zurlii, pentru ca i-ar fi derutat dusmanii sorosisti sau si-ar fi bagat coada insusi statul paralel. Invalmaseala la votare este imaginea clasica a felului vadit defectuos cum a fost organizat scrutinul, iar Guvernul este direct responsabil de acest fapt. Guvernul, inclusiv sau poate mai ales ministrul de Interne.

Un oarecare ar putea spune ca nu-l intereseaza vinovatul, de vreme ce nu e treaba lui. Un ministru insa nu, mai ales cand ii raspunde presedintelui tarii. Daca este vina altcuiva, atunci ar fi trebuit sa spuna precis cine este acela si cum da el socoteala pentru faptul ca mii de romani au fost umiliti, atunci cand au stat ore in sir la sectiile de votare sau chiar cand n-au apucat sa voteze.

Ma intreb, ce zice un asemenea alegator - si sunt mii in toata tara - cand o aude pe doamna ministru expediind problema in derizoriu? Caci este de ordinul derizoriului sa declari ca in tara nu au existat raportari de fraude, ci cel mult a fost vorba de unele "sincope".

Dar nu ingrijoreaza fraudele sau sincopele. Ingrijoreaza bataia de joc fata de alegatori, sfidarea electoratului si - nu exclud - chiar impiedicarea alegatorilor sa ajunga la urne, mai ales cand acestia sunt "de-ai lor" si nu "de-ai nostri".

A-i impiedica pe oameni sa voteze, asta constituie tot o frauda, una grava, nu o "sincopa", cum o califica impardonabil doamna ministru.

Doamna Carmen Dan a invatat de la mentorul sau, Dragnea, sa nu-si recunoasca niciodata vina - indiferent daca este vorba despre protestele din februarie 2017, cele din august 2018 sau de la recentul scrutin. De la acelasi Dragnea a invatat sa atace cand este vinovata, in loc sa se scuze, si sa iasa la lupta atunci cand ar fi cazul sa se retraga strategic si cu coada intre picioare.

De data aceasta, atacul a insemnat citirea la televizor a unui text maestrit probabil de condeiul altcuiva, in loc sa fi recunoscut cinstit ca si-a pus o palarie mult prea mare fata de capul domniei sale si ca nu i se potriveste deloc.

Atacul doamnei Cramen Dan nu este insa numai insolent, ci si lipsit de orice logica. Altfel nu s-ar apara cu argumentul ca "au fost 18.730 sectii de votare la alegerile europarlamentare, fata de 18.626 organizate de tehnocrati" (un plus de 104 sectii - n.red.).

Asta o acuza, nu o apara. De aici rezulta ca "tehnocratii" au estimat corect prezenta si timpul necesar pentru votul la scrutin, pe cand guvernantii de acum au estimat gresit, neintuind ceea ce observa oricine, ca alegerile si mai ales referendumul atrag un mare interes in randul electoratului si ca aplicarea stampilei pe trei formulare de vot ia mai mult timp decat pe unul.

Doamna Carmen Dan nu sufla o vorba despre cine trebuia sa asigure numarul suficient de sectii, de cabine de vot, de buletine de vot si de stampile si nu l-a asigurat, facandu-se vinovat, dar ii raspunde presedintelui sec ca nu demisioneaza, decat daca ii cere partidul.

Care partid, doamna ministru? Cel al carui lider tocmai a ajuns la zdup? Cel care s-a prabusit nu numai in sondaje, ci chiar la recentul scrutin? Majoritarii pe care i-a depasit in procente opozitia minoritara?

Nu stiu cine o mai apara pe doamna Carmen Dan, nu inteleg nici de ce un ministru nu se poate tine pe picioare proprii si trebuie aparat cand se clatina, dar o stire de ultim moment informeaza ca doamna Dancila i-a promis presedintelui sa analizeze si dansa cazul ministrului de Interne.

Nu stiu daca isi va demite consateanca din Videle, nu stiu nici daca-l va demite pe domnul Melescanu, aflat intr-o situatie asemanatoare. Mi se pare insa in interesul domniei sale sa trimita semnale catre electoratul din tara ca nu-l neglijeaza si mesaje catre cel din diaspora, ca nu va mai fi umilit de acum incolo.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Carmen Dan demisie, #Viorica Dancila demisie Carmen Dan, #Carmen Dan nu demisioneaza , #ministru de Interne