La pasapoarte, numai umilinte si sictir

Joi, 17 August 2017, ora 07:22
8047 citiri
La pasapoarte, numai umilinte si sictir

La serviciul de eliberare a pasapoartelor nu este, in opinia mea, numai o cumplita umilire a solicitantilor, nici o aglomeratie si o imbulzeala de nedescris. Este mizerie, in adevaratul inteles al cuvantului.

Este acea injosire, pe care omul o indura, atunci cand functionarul, care ar trebui sa-i stea la dispozitie si sa-l serveasca, isi bate joc de el si-l trateaza cu sictir.

Dar nu ma refer la functionarul de la ghiseu, cel care trebaluieste cu manecile suflecate cele opt ore pe zi si poate ca transpira chiar mai mult decat solicitantul din fata lui. El isi indeplineste datoria asa cum poate, insa nu depinde totul de dansul.

Cele mai multe depind de sefii lui, de sefii sefilor lui, de mai-marii lor si pana la urma de liderii care ii conduc.

Iar liderii, in opinia mea, au sfeclit-o.

Rolul lor era sa gandeasca in perspectiva, sa stie ce-i asteapta, sa nu se joace cu multimea adunata la ghisee, sa previna cu mult inainte de a auzi nemultumiri si sa nu doarma-n papuci, contand pe o liniste aparenta.

Caci problema n-a aparut din senin, ca o ploaie de vara. Dimpotriva, inca de prin luna martie sau aprilie, doamna ministru Carmen Dan stia ce urmeaza si atragea atentia ca cererile de pasapoarte vor creste spectaculos in timpul vacantei si ca trebuie luate masuri ca sa evitam aglomeratia.

Inca de atunci ma intrebam cui ii atragea dumneaei atentia si cine sunt cei care urmau sa ia masuri. Nimeni si nimanui! Caci, vorbea la general, precum in caragialeasca sintagma "Romania sa fie bine si tot romanul sa prospere".

Daca atunci ar fi dispus masurile la care s-a gandit (daca s-a gandit) si ar fi stabilit cine ce are de facut, acum n-ar fi dat cu totii din colt in colt!

Se vorbea pe atunci despre un nou sediu, chiar despre mai multe sedii, despre suplimentarea personalului, despre angajarea de noi functionari, despre noi ghisee. Ce s-a ales din toate acestea? Ciuciu!

Din martie pana in aprilie, s-a vorbit la general. Mai tarziu concret, dar fara efect. Abia in august, cand oala a dat in foc, autoritatile au descoperit ca solicitarile de pasapoarte temporare se pot primi si in Amzei (ceea ce se putea face inca din aprilie), ca se poate inaugura un nou sediu (promis inca de anul trecut de vechiul Guvern), ba chiar ca prefectura pune la dispozitia solicitantilor, incepand de joi, un autocar care sa-i transporte de la sediul aglomerat din Pipera la cel neaglomerat, din Piata Amzei.

Masurile sunt atat de simple, incat incep sa ma intreb daca problema pasapoartelor a fost lasata intr-o doara pe mana unor ageamii, sau daca nu cumva s-au propus acum, la sfarsit de vacanta, niste masuri numai ca exercitiu de imagine, ca sa vada multimea ca autoritatile nu stau degeaba, atunci cand dorm in papuci.

Pe urma, vine toamna si nu mai trebuie atatea pasapoarte.

N-as acuza pe nimeni de ipocrizie, daca n-as avea cazul purtatorului de cuvant al MAI, care isi cerea scuze marti dimineata pentru disconfortul creat solicitantilor de pasapoarte, prin intarzierea programului de lucru intr-una din zile cu... 15 minute. Nu e gluma.

Poftim, nici macar pardon miilor de solicitanti batjocoriti ore in sir la ghisee, dar scuze pentru un "disconfort" de un sfert de ceas. Halal!

Ca sa nu mai vorbim de concluziile recentei sedinte tinuta cu factorii din minister, carora li s-a cerut: "sa actualizeze analiza privind masurile concrete de extindere a infrastructurii si necesitatile de suplimentare cu personal".

Adica bla-bla-bla si bla-bla-bla.

Mi-e teama ca tot asa ceva este si cea mai recenta explicatie data de purtatorul de cuvant al MAI: "Totodata, ministrul a solicitat conducerii Directiei Generale de Pasapoarte sa prezinte astazi o solutie pentru reducerea aglomeratiei din sediul din Pipera".

Asta-i culmea! Solutiile le stia si le declara doamna ministru inca din martie si aprilie: suplimentarea personalului, un nou sediu, suplimentarea ghiseelor. N-a mai intervenit in plus decat autocarul prefecturii. Acestea erau solutiile atunci, acestea sunt si astazi si tot ele vor fi atata vreme cat mai vedem cozi la ghisee, si nu-mi dau seama de ce nu le-am vedea, daca ne miscam ca melcul.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#aglomeratie pasapoarte, #pasapoarte cozi, #Carmen Dan ministru, #sediu pasapoarte , #ministru de Interne