Marea sfidare a doamnei Carmen Dan

Marti, 21 August 2018, ora 10:44
5212 citiri
Marea sfidare a doamnei Carmen Dan

Sunt consternat citind declaratia ministrului de Interne cu privire la confruntarile din 10 august, care s-au soldat cu peste 450 de victime ranite, molestate sau contuzionate, respectiv circa 300 de plangeri penale.

Doamna ministru Carmen Dan declara smechereste ca "Au fost descoperite 5 cazuri de abuzuri contra unor persoane care nu au comis acte de violenta".

Cinic. Asta suna cam asa: bravo jandarmilor, caci numai cinci din ei au ciomagit oameni pasnici, iar ceilalti sunt ingerasi. Problema nu e ca au fost ranite sau molestate peste 450 de victime, problema e ca numai cinci ciomagasi au fost descoperiti. OK.

Despre cei peste 450, doamna Dan nu sufla o vorba. Poate s-au ranit protestatarii intre ei, poate i-au molestat elementele turbulente, venite pentru o mai veche rafuiala cu Jadarmeria, poate ca s-au dat singuri cu capul de pereti si s-au stropit cu gazele lacrimogene, aduse de acasa.

Jandarmul-cineast

Declaratia doamnei ministru mi se pare o sfidare la adresa celor care au participat la protest, dar si a celor care au privit evenimentele live la televizor, cu ochii lor. I-am vazut toata noaptea pe jandarmi maltratandu-i pe protestatari, i-am vazut culcandu-i la pamant si, dupa ce i-au imobilizat astfel, aplicandu-le pumni, picioare, bastoane pe corp, pe membre, pe cap, pe unde se nimerea.

O sfidare si mai mare mi se pare acel filmulet al Jandarmeriei, difuzat inaintea declaratiei doamnei Dan si unde faptele erau cosmeticizate grosier, anume pentru ca protestatarii sa para din ceata lui Gingis Han, iar jandarmii ingerasi. Sapte zile i-au trebuit jandarmului-cineast ca sa faca regia si montajul filmuletelor.

Acest ragaz de o saptamana nu mi-l explic altfel decat facandu-ma avocatul diavolului si gandind ca, pe langa regie si montaj, a fost nevoie si de mult trucaj. Imaginile din film nu seamana deloc cu ce am vazut live la televizor, iar daca le pun langa declaratiile doamnei Carmen Dan, as zice ca toate fac parte din acelasi scenariu grotesc, scris intr-o saptamana.

Ma jeneaza iarasi faptul ca i-au trebuit si doamnei ministru opt zile incheiate, ca sa prezinte punctul de vedere, desi fusese la fata locului in ziua cu pricina si nu cred ca era venita la Palatul Victoria ca sa citeasca ziarul, ci efectiv sa conduca de acolo operatiunile intr-un moment dificil.

Cati nevinovati are voie jandarmul sa snopeasca la nevoie

Mi se pare ca insasi declaratia privind cele 5 persoane (nu indrazneste dna Dan sa pronunte cuvantul jandarmi) "descoperite" care au facut abuzuri suna a musamalizare.

Cum adica au fost descoperite? Adica lasa undeva o portita, ca s-o faca intoarsa ca la Ploiesti, daca se dovedeste ca erau mai mult de cinci. Nu spune cati jandarmi au maltratat protestatarii. Spune numai cati a descoperit domnia sa. Erau mai multi? Poate erau, dar nu ii descoperise inca. Mea culpa si pardon.

Pe jandarmii care snopeau protestatarii i-am "descoperit" si eu vineri noapte privind la televizor. Erau categoric mai multi de cinci. Dar doamna ministru vrea sa induca impresia ca cinci inseamna de fapt "numai cinci", adica foarte putini in raport cu ceilalti care erau multi si pe care jandarmii nu-i bateau.

Caci afirmatia dumneaei vine dupa o alta, unde spune ca "Jandarmeria a identificat sute de persoane care au comis violente".

Stiti ce vor sa spuna toate acestea, puse cap la cap? Ca, daca dintre sutele de persoane violente, numai cinci erau jandarmi, asta-i o nimica toata. Ce inseamna 5 fata de cateva sute "identificate" de Jandarmerie? Un fleac! Ceva sub 5%, poate sub 2%, chiar sub 1%. Aproape nimic.

Smecherlacul cu scuzele

Doamna ministru vrea sa ne prosteasca. Chiar si un singur om dintr-un milion, daca-l cotonogesti, in loc sa-l aperi, esti de neiertat. Pentru un singur om molestat, doamna Dan trebuie sa explice ce s-a intamplat, cum l-a pedepsit pe cel care a gresit si ce a facut, profesional, ca sa nu se mai intample.

Asta trebuia sa ne spuna dna ministru. Numai scuzele mi se par prea putin, cu atat mai mult cu cat si acestea sunt invaluite intr-un limbaj smecheresc, ca de complezenta. Caci iata ce rosteste dumneaei, dupa ce si-a rezervat opt zile pentru a cugeta:

"Incep pentru a prezenta scuzele mele impotriva tuturor celor care au suferit dupa violente, fie ei protestatari sau jandarmi".

Daca isi cerea scuzele sale in dimineata de 11 august, hai, treaca-mearga. Dar daca i-au trebuit opt zile, sa pronunte atata lucru, devine jenant. Telespectatorul a vazut cu ochii lui cine bate si cine e batut, a asteptat peste o saptamana sa vada daca isi asuma cineva responsabilitatea celor peste 450 de victime, iar, dupa atata rabdare, doreste altceva decat niste scuze de complezenta.

Doamna ministru trebuie sa le explice pe toate. Altfel, ramanem tot cu ochii in soare, asa cum am ramas in februarie 2017, cand un scenariu asemanator, provocat tot de niste persoane turbulente (poate aceleasi), a ramas in coada de peste, cosmetizat de scuzele doamnei Dan.

Unii analisti au si lansat ipoteza cu acelasi scenariu din 2017, repetat in 2018 si pus la dospit ca sa mai poata fi repetat si in viitor, in cazul cand aventura se incheie cu scuze, declaratii si fara masuri. Era sa spun fara demisii, dar asta e treaba altora.

Marea musamalizare

Declaratia doamnei ministru privind evenimentele din Piata Victoriei mi se pare atat de anemica, atat de jalnica si inutila incat imi vine sa-i dau dreptate acelui lider al Opozitiei care spunea acum cateva zile:

"Carmen Dan este doar un propagandist jalnic al lui Liviu Dragnea, (...) ii minte si ii dispretuieste pe romani prin incercarea de a musamaliza, intr-un pseudo-raport, responsabilitatea Jandarmeriei".

Da, declaratia mi se pare exact o incercare de a musamaliza brutalitatea cu care au actionat oamenii de ordine, disproportia dintre forte si - mai ales - lipsa de profesionalism atat a Jandarmeriei, cat si a fostei secretare de scoala elementara intr-o comuna teleormaneana, proiectata in Guvern.

Autoritatile noastre fusesera informate ca grupari turbulente intentioneaza sa deturneze actiunea protestelor, chiar ca se pregateau sa provoace incendii si sa produca victime. Intuitia imi spune ca Jandarmeria stia de masina incarcata cu cocktailuri Molotov "ascunsa" undeva la marginea Pietii si "descoperita" abia pe la miezul noptii, cand luase foc mobilierul stradal.

Orice profesionisti s-ar fi pregatit din timp ca sa-i depisteze pe turbulenti (mai ales daca erau aceeisi din 2017), sa-i izoleze, sa le zadarniceasca intentiile si sa neutralizeze masina cu cocktailuri Molotov. Ma intreb: nu era normal ca dna Dan sa-si ceara scuze pentru faptul ca, neluandu-se asemenea masuri, au fost facilitate confruntarile?

Jandarmii par sa se fi indreptat impotriva protestatarilor, nu a ultrasilor sau altor zurbagii. In asemenea conditii, este greu sa recunosti cine cu cine se lupta - jandarmii, mitingistii si elementele turbulente, necontrolate de jandarmi.

Necontrolate de jandarmi? Asta naste o banuiala noua, la care doamna Carmen ar trebui sa dea o explicatie: avea cineva interesul ca jandarmii sa cotonogeasca protestatarii, in loc sa-i apere de persoanele turbulente?

Inteleg ca in februarie 2017 n-am primit raspuns la aceasta intrebare, dar daca doamna Dan nu ne da o explicatie nici in cazul teribil de asemanator din august 2018, eu unul ma astept ca, in orice alt moment, sa ne pomenim din nou cu aceeasi ceata de ultrasi deturnand un miting pasnic, si cu scuza ca numai cinci jandarmi au facut excese, intr-o batalie unde sute de oameni pasnici isi oblojesc ranile.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Carmen Dan declaratie proteste, #Carmen Dan scuze dupa violente, #Carmen Dan scuze publice, #protest reprimat, #reprimare protest, #Carmen Dan reprimare protestatari , #ministru de Interne