Procurorii o contrazic pe Carmen Dan in cazul politistului-pedofil: A denaturat adevarul!

Marti, 09 Ianuarie 2018, ora 17:47
21753 citiri
Procurorii o contrazic pe Carmen Dan in cazul politistului-pedofil: A denaturat adevarul!
Foto: Facebook/Carmen Dan

Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti (PTB) reactioneaza dupa ce ministrul de Interne, Carmen Dan, a sustinut ca o fapta comisa de politistul pedofil in 2009 s-ar fi prescris. Cercetarile se efectueaza in continuare, iar afirmatia respectiva ar "denatura adevarul", spun procurorii.

Reactia vine dupa ce ministrul Dan a afirmat, marti, intr-o declaratie de presa prin care a cerut demiterea sefului Politiei Romane si a sefului Serviciului Omoruri, ca una dintre faptele comise de politistul Eugen Stan s-ar fi prescris deja.

"Precizam faptul ca in cauza se desfasoara urmarirea penala si cu privire la o infractiune de agresiune sexuala comisa in anul 2009 fata de o victima minora (urmarirea penala fiind inceputa in rem), fapta pentru care este necesara completarea probatoriului", se arata intr-un comunicat de presa al Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti citat de Mediafax.

Totodata, procurorii subliniaza ca ei "considera nejustificate opiniile exprimate in spatiul public care denatureaza sau ignora aspecte importante privind cercetarile efectuate in cauza".

Conform Art.154 din noul Cod Penal, "in cazul infractiunilor contra libertatii si integritatii sexuale, al celor de trafic si exploatare a persoanelor vulnerabile, precum si al infractiunii de pornografie infantila, savarsite fata de un minor, termenul de prescriptie incepe sa curga de la data la care acesta a devenit major". Deocamdata nu sunt publice mai multe detalii cu privire la victima in cauza din 2009.

Explicatiile Parchetului

Parchetul Capitalei a detaliat in comunicatul citat si de Agerpres modul in care cercetarile anterioare privindu-l pe politistul acuzat de pedofilie au contribuit la completarea probatoriului.

Mai exact, procurorii informeaza ca inculpatului i se prelevasera probe biologice inca din 2012, pe vremea cand era suspectat ca ar fi agresat o fetita de 7 ani.

"Avandu-se in vedere actele de urmarire penala efectuate pana la momentul respectiv - declaratiile persoanelor vatamate, declaratiile martorilor, vizionarea inregistrarilor surprinse de camerele de supraveghere video - agentul de politie a fost pus sub acuzare si audiat in calitate de suspect si apoi inculpat.

In acest context, inculpatului i-au fost prelevate probe biologice in vederea stabilirii profilului genetic", sustin procurorii.

Pe 8 ianuarie, lui Eugen Stan i s-a facut un nou profil genetic si s-a constatat ca acesta corespunde cu unul dintre cele realizate in 2012.

Pentru stabilirea vinovatului de agresiunea sexuala din 2012 fusesera luate si alte numeroase masuri. Printre acestea:

"Au fost vizionate imaginile surprinse de zeci de camere de supraveghere instalate in zona comiterii faptei; imaginile care surprindeau deplasarea autorului in zona scolii Sfantul Andrei din Sectorul 6, aflata in proximitatea locului savarsirii faptei, au fost difuzate catre mass-media, acestea ruland in repetate randuri, pe toate posturile de televiziune; au fost distribuite fotografii ale autorului la unitatile de politie din Bucuresti, in vederea prezentarii acestora populatiei (...) in perioada 2012-2017 au fost efectuate expertize genetice cu privire la 15 persoane ale caror semnalmente sau profil personal corespundeau cu cele ale autorului faptei; au fost verificate in bazele de date circa 300 de persoane care corespundeau profilului autorului", se arata in comunicatul procurorilor.

In plus, fusesera verificate 70 de informatii primite de la public sau lucratori de politie si fusesera analizate aproximativ 150 de dosare penale cu obiect similar inregistrate la parchetele din Municipiul Bucuresti.

Acele investigatii au condus inclusiv la identificarea, acuzarea si condamnadrea unui alt pedofil.

Marti, politistul acuzat de pedofilie a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

Surse guvernamentale citate de Mediafax au declarat ca premierul nu a raspuns inca solicitarii ministrului Carmen Dan de demitere a sefului Politiei Romane, Bogdan Despescu, urmand sa aiba o discutie cu acesta miercuri, dupa care va lua o decizie.

In locul chestorului Bogdan Despescu, ministrul Carmen Dan a cerut ca functia sa fie preluata timp de 6 luni de Catalin Ionita, actualul sef al Directiei Generale Anticoruptie.

Doi lideri ai unor sindicate importante din Politie au contestat deciziile ministrului de Interne, sustinand ca "plateste polite" si raspunde la indicatiile lui Liviu Dragnea.

Citește și:
Klaus Iohannis merge din nou la Bruxelles. Principalele subiecte pe care le va discuta șeful statului cu liderii europeni
Klaus Iohannis merge din nou la Bruxelles. Principalele subiecte pe care le va discuta șeful statului cu liderii europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa, joi şi vineri, la reuniunea Consiliului European de primăvară şi la Summitul Euro în format extins, care vor avea loc la Bruxelles, Regatul Belgiei,...
Precizările lui Sorin Grindeanu despre măsurătorile de pe canalul Bîstroe: ”Ucraina nu a transmis României data la care vor începe”
Precizările lui Sorin Grindeanu despre măsurătorile de pe canalul Bîstroe: ”Ucraina nu a transmis României data la care vor începe”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a făcut miercuri, 22 martie, precizări privind acordul dat de Ucraina pentru măsurătorile de pe Canalul Bîstroe și Brațul Chilia, ”pentru a nu...
#procurori Carmen Dan politist pedofil , #ministru de Interne