Sindicatul Politistilor ameninta cu proteste: Plata orelor suplimentare propusa de Carmen Dan ar fi insignifianta

Marti, 06 Martie 2018, ora 14:28
4193 citiri
Sindicatul Politistilor ameninta cu proteste: Plata orelor suplimentare propusa de Carmen Dan ar fi insignifianta

Dupa ce ministrul de Interne a anuntat ca angajatii ministerului din operativ sau care desfasoara activitati cu caracter neprevazut vor putea fi platiti pentru orele suplimentare, Sindicatul National al Politistilor sustine ca sumele vor fi insignifiante si ca nu le rezolva revendicarile. Acestia ameninta cu proteste de amploare, din 15 martie.

Carmen Dan a sustinut, luni, ca mecanismul de plata a orelor suplimentare ar urma sa functioneze incepand cu luna aprilie, iar primele ore suplimentare sa fie platite in luna iunie.

In replica, reprezentantii Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC) au transmis, marti, ca plata orelor suplimentare ar aduce "sume insignifiante" angajatilor si reclama faptul ca problemele din sistem sunt complexe.

Sindicalistii anunta ca, daca pana in 15 martie dialogul cu Guvernul nu va da rezultatele scontate, vor declansa proteste de amploare pe termen lung.

"Constatam ca revendicarile noastre, referitoare la: introducerea politistilor si a personalul contractual in grila de salarizare din Legea-cadru 153/2017, incepand cu luna martie a.c., dotarea logistica precara, deficitul de personal, protectia fizica si juridica a politistilor, plata permanentei de la domiciliu, subfinantarea MAI, modificarea Statutului politistului, modernizarea sediilor de politie etc., prezentate, constant, in sedintele de dialog social si trimise Guvernului, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerului Muncii si altor institutii abilitate sunt, in continuare, neglijate de catre factorii decidenti", se arata intr-un comunicat al sindicatului.

Sindicalistii comenteaza si intentia MAI de a sustine plata orelor suplimentare, apreciind ca va aduce venituri "insignifiante".

"Intentia MAI de a sustine introducerea posibilitatii platii orelor suplimentare - respectiv un numar de 15 ore/luna, incepand cu luna iunie, in cazul in care acestea nu au fost recuperate in termen de 60 de zile -, reprezinta doar o formula derizorie de abordare a relatiei cu sindicatele, dat fiind faptul ca sumele astfel obtinute ar fi insignifiante, iar revendicarile noastre vizeaza o paleta mult mai complexa de probleme, care-i afecteaza pe toti angajatii MAI si nu doar pe cei ce efectueaza ore suplimentare", se mai arata in document.

Daca dialogul cu Guvernul nu le va aduce solutii, acestia spun ca vor demara proteste.

"Consideram deschis conflictul de munca si, in temeiul legislatiei incidente si al protocoalelor incheiate de FSNPPC cu organizatiile sindicale din MAI si cu Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor, analizam oportunitatea organizarii unor proteste legale, de amploare si pe termen lung, pentru a ne sustine revendicarile prezentate", mai spun sindicalistii.

Carmen Dan a mai precizat, luni, ca in perioada urmatoare structurile ministerului vor stabili care sunt tipurile de activitati care necesita prezenta operativa pentru rezolvarea unor situatii deosebite, astfel incat acestea sa fie prevazute in ordinul de ministru care va reglementa functionarea acestui mecanism de plata a orelor suplimentare.

Plata orelor suplimentare pentru politisti are un impact bugetar de circa 200 de milioane de lei, dar este sustenabil, a declarat, marti, Eugen Teodorovici, la Palatul Parlamentului.

"Ore suplimentare pentru colegii de la Interne, da, am fost de acord cu o astfel de propunere. Este un impact sustenabil. Se poate suporta la nivelul bugetului de stat. Impactul este undeva la 200 milioane lei", a adaugat acesta.

Citeste si:
Primarul Sectorului 2, dezvăluiri la 1 an după demolarea chioșcurilor de la metrou: ”Soția m-a rugat sa nu mai merg cu metroul la primarie”
Primarul Sectorului 2, dezvăluiri la 1 an după demolarea chioșcurilor de la metrou: ”Soția m-a rugat sa nu mai merg cu metroul la primarie”
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, susține că după scandalul privind desființarea chioșcurilor ilegale de la metrou a fost rugat de soție să nu mai meargă o perioadă cu metroul....
Gorghiu: ”În PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului”
Gorghiu: ”În PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului”
Vicepreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat că în PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului, dar a completat că declarațiile acestuia sunt urmărite şi de...