Asociatia procurorilor "Initiativa pentru Justitie": Daca era vizata Carmen Dan de redeschiderea dosarului "10 august", confirmarea trebuia ceruta la Curtea Suprema

Miercuri, 05 August 2020, ora 10:24
3883 citiri
Asociatia procurorilor "Initiativa pentru Justitie": Daca era vizata Carmen Dan de redeschiderea dosarului "10 august", confirmarea trebuia ceruta la Curtea Suprema
Sursa: HeptaPhoto

Asociatia "Initiativa pentru Justitie", condusa de procurorii Bogdan Pirlog si Sorin Lia, sustine ca redeschiderea dosarului "10 August" trebuie facuta de catre Curtea Suarema in cazul in care este vizata si Carmen Dan, fostul ministru PSD de Interne.

DIICOT a cerut redeschiderea dosarului la Curtea de Apel Bucuresti (CAB).

Dosarul 10 August o privea si pe Carmen Dan, chiar daca in rem (presupuse fapte comise de ea) - explica procurorii asociatiei "Initiativa pentru Justitie" - intrucat mai multi protestatari au facut plangere si impotriva ei.

Procurorii Pirlog si Lia explica si faptul ca, daca redeschiderea se refera doar la sefii Jandarmeriei, nu si la fostul ministru de Interne, Carmen Dan, atunci redeschiderea trebuia ceruta la Tribunalul Bucuresti, nu la CAB.

Explicatiile Asociatiei "Initiativa pentru Justitie"

"Conform comunicatului DIICOT, ordonanta procurorului-sef al DIICOT prin care s-a dispus infirmarea partiala a solutiei de clasare date in dosarul numarul 2122/D/P/2019, cunoscut sub numele "10 August", "a fost inaintata Judecatorului de camera preliminara din cadrul Curtii de Apel Bucuresti in vederea confirmarii, potrivit disp. art. 335 alin. 4 C.P.P."

Cu toate acestea, judecatorul de camera preliminara din cadrul Curtii de Apel Bucuresti nu este competent sa redeschida urmarirea penala pentru ca, potrivit art. 54 C.P.P., competenta sa este legata de competenta instantei la care functioneaza, or, in nicio situatie, Curtea de Apel Bucuresti nu ar putea fi competenta sa judece infractiunile care fac obiectul redeschiderii urmaririi penale.

Astfel, tinand cont ca in comunicatul DIICOT nu se precizeaza daca redeschiderea urmaririi penale se refera si la presupuse fapte ale ministrului DAN CARMEN, cercetate in rem sau pentru care s-au formulat cel putin plangeri sau denunturi, rezulta ca sunt posibile doua situatii:

1. Redeschiderea urmaririi penale se refera si la presupuse fapte ale ministrului DAN CARMEN - situatie in care instanta competenta este, potrivit art. 40 alin. (1) C.P.P., Inalta Curte de Casatie si Justitie.

2. Redeschiderea urmaririi penale nu se refera si la presupuse fapte ale ministrului DAN CARMEN - situatie in care instanta competenta este, potrivit art. 44 alin. (1), (3) (4) si (5) C.P.P., Tribunalul Bucuresti, ca instanta civila competenta teritorial egala in grad cu instanta militara care ar fi fost competenta sa judece faptuitorii militari, daca in cauza nu ar fi fost cercetati si faptuitori civili", explica asociatia procurorilor.

Acestia avertizeaza asupra pericolului tergiversarii dosarului prin plimbarea acestuia de la o instanta la alta.

"Intentia de tergiversare a cauzei, prin "plimbarea" dosarului de la o instanta la alta, prin declinari si eventual conflicte de competenta, in scopul intarzierii tragerii la raspundere a vinovatilor sau chiar al interventiei prescriptiei pana la solutionarea definitiva a cauzei.

Intentia de "omorare" a dosarului, prin redeschiderea urmaririi penale de catre o instanta necompetenta, aspect care ar putea fi invocat de oricare dintre persoanele care ar fi, intr-un final, trimise, eventual, in judecata, ca urmare a redeschiderii urmaririi penale, cu consecinta anularii tuturor actelor de urmarire penala ulterioare redeschiderii. In acest sens, este izbitoare asemanarea cu situatia din dosarul "Romgaz", in care ICCJ a anulat probele autorizate de o instanta necompetenta si stranse de DIICOT sub conducerea actualei condamnate Bica Alina, ajutata de actuala sefa a directiei, Hosu Georgiana", se mai arata in comunicatul asociatiei.

Procurorul-sef al DIICOT a emis marti, 4 august, o ordonanta prin care infirma mai multe dintre solutiile de clasare dispuse in iunie 2020 in dosarul "10 august".

Initial, toti sefii Jandarmeriei pomeniti in ordonanta DIICOT de mai jos au fost scosi de sub urmarire penala, printr-o solutie emisa pe 26 iunie 2020 tot de catre DIICOT.

Ramane clasata "cauza sub aspectul savarsirii, in forma tentativei, a infractiunii de actiuni impotriva ordinii constitutionale".

Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Raportul Departamentului de Stat (DOS) al Statelor Unite ale Americii (SUA) pentru anul 2023, în legătură cu România, a relevat o mulțime de informații grave referitoare la corupția...
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#hossu, #pirlog, #Justitie, #10 august, #curtea suprema , #stiri Carmen Dan