Microfonul lui Carmen Dan

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 29 Decembrie 2017, ora 06:47
15966 citiri
Microfonul lui Carmen Dan

Lasand la o parte orice alte motive acumulate de la numirea in functie, felul in care a gestionat scandalul microfonului pe care pretinde ca l-a gasit in casa domniei sale este, in opinia mea, un motiv mai mult decat suficient pentru ca dna Carmen Dan sa paraseasca rapid Ministerul de Interne, pentru ca fie este de o tulburatoare incompetenta, fie de o grava rea credinta.

Sa plecam de la premisa ca dna Dan e de buna credinta si intr-adevar a dat peste un microfon in casa. Ce face un autentic profesionist in aceasta situatie? Il lasa in pace, pe cat posibil in exact locul si pozitia in care l-a gasit si alerteaza rapid DIPI, adica serviciul secret din Ministerul de Interne, pentru care esential nu cred ca era in prima faza anul de fabricatie al microfonului, ci daca el este ilegal montat, ceea ce se poate afla in cateva minute prin verificare mandatelor, si daca este ilegal cine l-a montat.

Iar o metoda de baza este sa verifici unde se duce semnalul microfonului. El te conduce daca nu la autorul faptei, cel putin la indiciile cele mai bune privindu-l pe acesta. Dar in liniste, desigur.

Cand dna Kovesi a avut suspciuni ca este tinta unei operatiuni, nu s-a apucat sa tipe in presa, ci a alertat institutiile statului care si-au facut treaba, iar primele informatii oficiale au aparut dupa ce principalii suspecti erau deja in catuse.

Ce a facut dna ministru Dan? A iesit in presa sa se jeleasca si, implicit, a dat alarma. Odata cu toata tara care afla ce "tragedie" traieste dna ministru, a aflat si cel care a plantat microfonul ca dispozitivul a fost descoperit, deci trebuie rapid sa stearga orice urme si conexiuni. Adica tipetele dnei Dan au compromis cu brio cele mai importante sanse de a afla cine spioneaza un ministru de Interne, membru al CSAT.

Deci in ipoteaza ca a fost de buna credinta, dna minsitru a vadit ceva mai rau decat incompetenta, pentru ca e suficient sa fii nitel lucid si mediu inteligent pentru a lasa profesionistii sa isi faca treaba in liniste.

Dar eu nu pot sa cred ca dna Dan este, ca s-o zic pe romaneste, proasta. Nu pot sa o insult in felul acesta nici macar cu o suspiciune. Si atunci imi ramane doar varianta cealalta. Ca dna Dan nu a fost victima unei adevarate operatiuni de spionaj, ci a jucat intr-un film de victimizare inspirat, nu exclud, chiar din scandalul Black Cube. Ca doar tot lupta PSD din greu cu "statul paralel".

Dupa cum, asa cum remarca un foarte perspicace coleg de breasla, este posibil ca dna Dan sa fi vrut ca provocand aceasta ancheta sa verifice daca este subiectul unui mandat de supraveghere.

Dar daca o gospodina isi permite sa povesteasca orice la o cafea cu vecinele, care o cred sau nu, un ministru nu cred ca isi poate permite sa lanseze, din incompetenta sau rea credinta, in spatiul public un asemenea scandal care poate genera multa neincredere a cetatenilor in eficienta institutiilor statului, in primul rand a Ministerului de Interne.

Orice om se poate gandi cat de serioasa este propria securitate, daca in casa ministrului de Interne poate intra cineva ca sa planteze un microfon fara nicio problema si el nu este prins nici dupa saptamani bune.

Citeste si:
Pedepse de trei ori mai mari pentru cei care agresează animale. Cum e pedepsită zoofilia
Pedepse de trei ori mai mari pentru cei care agresează animale. Cum e pedepsită zoofilia
Noile prevederi legale privind protecţia animalelor, care stabilesc sancţiuni mai dure pentru persoanele care comit orice act de cruzime sau violenţă asupra acestora, au intrat, joi în...
George Simion, scandal monstru după ce a încercat să intre cu forța într-o televiziune. Liderul AUR a urlat la un angajat: „Bă, cine ești tu?” VIDEO
George Simion, scandal monstru după ce a încercat să intre cu forța într-o televiziune. Liderul AUR a urlat la un angajat: „Bă, cine ești tu?” VIDEO
Președintele AUR George Simion a încercat miercuri seară, 18 mai, să intre în sediul televiziunii Digi24 însă a fost oprit de către paznicii postului. Conform unor imagini publicate chiar...