Avertismentul medicilor privind consumul de carne de porc: "Viermele ajunge în corpul uman"

Marti, 13 Decembrie 2022, ora 14:20
5554 citiri
Avertismentul medicilor privind consumul de carne de porc: "Viermele ajunge în corpul uman"

Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara atrag atenţia celor care în această perioadă sacrifică porci să nu consume carnea şi preparatele înainte de a face un examen trichineloscopic pentru a vedea dacă nu cumva carnea este infestată cu Trichinella Spiralis. Boala parazitară provocată de acest vierme este trichineloza.

”Viermele ajunge în corpul uman prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic, provenită de la animale infectate, de obicei porci sau mistreţi. Rozătoarele sunt principalul rezervor responsabil pentru endemicitatea trichinelozei. Boala apare cel mai adesea în mici focare epidemice, rude, prieteni sau vecini, şi este cauzată de consumul aceluiaşi aliment. După ce carnea infestată cu Trichinella Spiralis ajunge în intestinul omului, paraziţii se înmulţesc şi pătrund în sânge, iar apoi în muşchii striaţi unde se închistează şi împiedică funcţionarea corespunzătoare a acestora. Există, însă, posibilitatea ca paraziţii să ajungă şi în alte organe, şi vorbim de plămâni, inimă sau chiar în sistemul nervos”, atrage atenţia asist. univ. dr. Ovidiu Roşca, medic primar boli infecţioase Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara, într-un comunicat de presă transmis, marţi, de spital.

Principalele simptome sunt febră, dureri de cap, erupţii cutanate, tulburări digestive (greţuri, vărsături, diaree, dureri abdominale), edeme faciale însoţite de conjunctivită şi chiar hemoragii. Primele simptome apar la o zi, două, după consumul de carne infestată. Există posibilitatea afectării muşchilor respiratorii, ceea ce duce la apariţia unor tulburări de respiraţie. În unele cazuri, însă, în infecţiile severe, pot apărea complicaţii cardiace, pulmonare sau chiar neurologice. Aritmiile, insuficienţa cardiacă, miocardita, pneumonita, encefalita, meningita sau convulsiile sunt câteva dintre complicaţiile care apar în unele cazuri şi pot duce la decesul persoanei bolnave.

”Multă lume încă refuză să testeze carnea de porc pe care o cumpără din gospodăriile private. Examenul trichineloscopic nu este unul complicat. Se recoltează probe din musculatura intercostală, pilierii diafragmatici sau din partea musculară a diafragmei situată în apropierea coastelor sau a sternului animalului sacrificat. Probele sunt duse la medicul veterinar care poate da un rezultat în doar câteva minute. Trebuie spus că sărarea, uscarea, afumarea sau procesarea cu microunde nu asigură distrugerea larvelor. Acestea pot fi distruse în cazul îngheţării cărnii de porc, timp de aproape trei săptămâni, la o temperatură de minim -15 grade Celsius. De asemenea, larvele se distrug în cazul gătirii cărnii la o temperatură de peste 70 de grade Celsius. Recomandarea noastră este, însă, efectuarea controlului veterinar al cărnii de porc sau mistreţ”, spune Ovidiu Roşca.

Medicii precizează că, în cazul în care, după consumul de carne sau preparate din carne de porc, apar simptomele unei toxiinfecții alimentare este necesară prezentarea de urgenţă la medic, deoarece cu cât parazitarea este mai intensă, cu atât forma clinică de boală este mai severă.

Marcel Ciolacu, ironic cu anunțurile făcute de viitorii „prezidențiabili” la Washington. „Mă abțin cu greu, închipuirea performanţei”
Marcel Ciolacu, ironic cu anunțurile făcute de viitorii „prezidențiabili” la Washington. „Mă abțin cu greu, închipuirea performanţei”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat marți, 16 iulie, că nu are o problemă ca preşedintele Klaus Iohannis să fie premier după alegerile din toamnă, singura problemă fiind că ”trebuie să...
Geoană dă noi indicii despre candidatura sa: „Nu cred că a fost ultimul meu summit NATO, dar din această poziție, sigur”
Geoană dă noi indicii despre candidatura sa: „Nu cred că a fost ultimul meu summit NATO, dar din această poziție, sigur”
Mircea Geoană este convins că summit-ul de la Washington la care a participat în calitate de secretar general adjunct al NATO nu a fost ultimul eveniment de acest gen la care ia parte, dar că...
#carne de porc, #consum carne porc, #carne rosie, #avertisment medici , #carnea
  1. Metoda prin care o insulă grecească încearcă să descurajeze turismul. „Îi debarcăm în apă / Haotic și frustrant”
  2. Care sunt principalele destinații de pe continent ale turiștilor europeni. Grecia, abia pe locul patru, dar prima la creşterea cheltuielilor
  3. Zilele ar putea fi mai lungi, iar Pământul mai plat, din cauza schimbărilor climatice. Și viteza internetului va fi afectată. Ce arată un studiu îngrijorător
  4. Orașele cu cea mai bună calitate a vieții, potrivite pentru traiul de zi cu zi. Capitalele europene care se află în topul clasamentului mondial
  5. Horoscop zilnic. Marți, 16 iulie. Zodia care trebuie să ofere mai multă atenție copiilor
  6. Bancul zilei: Ce sunt vegetarienii pentru Bulă
  7. 10 beneficii ale utilizării cărucioarelor pliabile în călătorii
  8. Experiență de coșmar la Costinești a unei vedete din România: ”Apar când stingi lumina sau dai drumul la apă. Doar în Africa le-am mai văzut...”
  9. Amenzi mari pentru turiștii români în Bulgaria. Trebuie să respecte o lege pe litoral chiar și fără vreun semn de avertizare
  10. Selly pretinde că nu știa de apariția lui Andrew Tate la Beach, Please!: ”Nu este treaba noastră”