Industria germană a cărnii de porc pierde teren în fața vegetarienilor și a costurilor mari de producție

Duminica, 04 Iunie 2023, ora 14:29
2067 citiri
Industria germană a cărnii de porc pierde teren în fața vegetarienilor și a costurilor mari de producție
Carnea de porc pierde din popularitate în Germania și în Europa. FOTO: Pixabay.com

Industria cărnii de porc din Germania se confruntă cu o scădere dramatică a cererii, într-o ţară care odată avea cel mai mare consum per capita, pe fondul pestei porcine africane, al problemelor economice interne şi al prevederilor referitoare la bunăstarea animalelor, toate acestea punându-i în dificultate pe fermierii și pe producătorii locali de mezeluri.

Industria cărnii evoluează în funcţie de preferinţele consumatorilor, transmite Bloomberg, prezentând cazurile unor afaceri germane de succes, care acum se zbat să rămână pe piață.

Dacă în 2007 un german obişnuit consuma 40 de kilograme de carne de porc pe an, în 2022 a scăzut la 29 de kilograme, în timp ce consumul de carne de pasăre şi vită a rămas mai mult sau mai puţin constant.

Efectivele de porci din Germania au scăzut cu aproape o cincime în perioada noiembrie 2020-noiembrie 2022, la fel ca şi numărul de crescători de porci.

Costuri tot mai ridicate pentru producătorii locali

Timp de două decenii o fabrică de mezeluri din Vorden, un oraş din nordul Germaniei, a produs un fel de parizer sub formă de ursuleţ, denumit Barchenwurst, preferat de copiii din întreaga ţară, însă creşterea costurilor de producţie şi diminuarea cererii de carne de porc a obligat operatorul să închidă fabrica în urmă cu câteva săptămâni.

Pe lângă diminuarea cererii, Eckhart Neun, un măcelar din oraşul Gedern, în apropiere de Frankfurt, menţionează şi creşterea preţurilor la energie, îngrăşăminte şi nutreţ care pun presiune asupra micilor firme cum este a sa.

„Este un efect de domino, un lucru duce la altul”, spune Neun, care este şi vicepreşedintele Asociaţiei măcelarilor germani.

Potrivit lui Frank Greshake, reprezentantul Camerei Agricole din landul Renania de Nord-Westfalia, landul cu cel mai mare număr de ferme de porci, germanii aleg în general diete cu mai puţină carne de porc.

Consumul cărnii de porc, din ce în ce mai scăzut în Europa

Numărul de persoane din Germania care se declară ca fiind vegetarieni a crescut după 2020, potrivit unui raport publicat anul trecut de Ministerul federal al Agriculturii, iar 44% declară că urmează o dietă „flexitariană” care înseamnă un consum limitat de carne.

Carnea de porc îşi pierde atractivitatea în diferite părţi ale lumii, însă tendinţa este una mai pronunţată în Europa.

În 2023, consumul de carne de porc în UE este aşteptat să scadă la cel mai redus nivel din ultimele două decenii, iar în decurs de doi ani producţia ar urma să scadă cu aproximativ o zecime.

Cu toate acestea, situaţia din Germania este una deosebită, în condiţiile în care producătorii de carne de porc se confruntă cu o „furtună perfecta” creată de tendinţele economice, modificările demografice şi culturale, precum şi consecinţele unor crize sanitare care au decimat atât producţia cât şi cererea de carne de porc.

Eveniment Quarterly Report

O nouă lovitură pentru cea mai mare economie europeană. Locuințele au ajuns la cel mai mic preț din ultimii 23 de ani
O nouă lovitură pentru cea mai mare economie europeană. Locuințele au ajuns la cel mai mic preț din ultimii 23 de ani
Preţurile locuinţelor în Germania au înregistrat în trimestrul doi din 2023 cel mai sever declin de când s-a început publicarea datelor, în 2000, majorarea dobânzilor şi creşterea...
Oficial: Germania a numit selecționerul care trebuie să îi aducă titlul european
Oficial: Germania a numit selecționerul care trebuie să îi aducă titlul european
Julian Nagelsmann a fost numit selecţioner al Germaniei până la ediţia de anul viitor a Campionatului European de fotbal, funcţie în care îi succede lui Hansi Flick, a anunţat vineri...
#carne de porc, #mezeluri, #producatori, #Germania, #industrie , #Germania