Carp, câinele de avalanșă din Bucegi, antrenat să ”zboare” cu elicopterul VIDEO

Marti, 11 Octombrie 2022, ora 17:19
3266 citiri
Carp, câinele de avalanșă din Bucegi, antrenat să ”zboare” cu elicopterul VIDEO
Carp, câinele de avalanșă din Bucegi, antrenament extrem FOTO caputră video Facebook/Sergiu Frusinoiu

Carp, celebrul câine antrenat să intervină pentru recuperarea victimelor surprinse de avalanșă, a fost învățat să ”zboare” în troliu, cu elicopterul.

O astfel de misiune este vitală atât pentru el cât și pentru partenerul său, salvamontistul Sergiu Frusionoiu.

În general avalanșele se produc în zone extrem de accidentate unde accesul unui om, fie el și foarte bine antrenat, este dificil, de lungă durată și nu de puține ori periculos. Este și motivul pentru care salvamontiștii apelează la ajutorul colegilor de la IGav pentru salvarea victimei cu ajutorul elicopterului. Se scurtează astfel cu câteva ore bune intervenția, iar victima are mai multe șanse să fie salvată, dacă ajunge la timp într-un spital.

Carp, alături de fiica sa, Lina, și ea antrenată pentru intervenții în avalanșă, au participat marți la un exercițiu extrem pentru un animal. Ridicarea în aer cu troliu, din zone accidentate și în condiții de zgomot puternic, poate fi deranjant pentru un câine.

”În cazul unei avalanșe cu victime, fiecare clipă poate face diferența dintre viață și moarte. Întrucât calea aeriană este cea mai rapidă metodă de intervenție în munte, alături de colegii de la Câini de avalanșă Salvamont România, am participat, astăzi, împreună cu Carp la un exercițiu de inserare/extracție a unitaților canine cu elicopterul prin metoda trolierii. În cadrul exercițiului au participat atât unități canine debutante, cât și unităti canine cu vechime, dornice de a deveni mai eficiente în acest tip de intervenție.

Exercițiul a fost un real succes iar colaborarea cu colegii din cadrul IGAv a mers, ca de obicei, ca unsă și doresc să le adresez mulțumiri.

La exercițiu a participat cu succes, ceea ce m-a emoționat, și Lina, fiica lui Carp, alături de conductorul ei, Mihai Andy, colegul meu din cadrul Salvamont Prahova”, a scris Sergiu Frusinoiu, partenerul lui Carp pe pagina sa de Facebook.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#carpati, #avalansa, #caine, #bucegi, #salvamont , #Salvamont