Grupul Carrefour, controlat la el acasa pentru modul in care negocia preturile cu taranii

Duminica, 14 Februarie 2016, ora 19:23
8428 citiri
Grupul Carrefour, controlat la el acasa pentru modul in care negocia preturile cu taranii

Birourile companiei Carrefour din localitatea Massy, aflata la sud de Paris, au fost perchezitionate saptamana aceasta de autoritati, ca parte a investigatiei privind practicile sale comerciale, a anuntat duminica compania din Hexagon.

Anuntul vine dupa ce in ultimele saptamani fermierii francezi si-au inmultit protestele, solicitand noi ajutoare si reforme pentru a le atenua dificultatile, transmite Reuters.

Franta, principala putere agricola din UE si cel mai mare beneficiar de subventii agricole, a anuntat luna trecuta noi ajutoare in valoare de 290 de milioane de euro pentru crescatorii de animale, care se vor adauga sutelor de milioane de euro promisi anul trecut dupa valul de proteste din vara.

Fermierii francezi acuza si presiunile agresive privind preturile din partea retailerilor.

"Pentru Carrefour este extrem de importanta aplicarea actualelor reglementari si daca s-au facut greseli, compania va adopta masurile necesare", se arata in comunicatul retailerului francez.

Intr-o declaratie comuna publicata vineri, ministrul Agriculturii, Stephane Le Foll, si cel al Economiei, Emmanuel Macron, au avertizat industria alimentara si retailerii sa nu ceara fermierilor preturi mai scazute si au reamintit ca firmele la care se descopera practici comerciale abuzive pot fi amendate cu pana la 5% din venituri.

Carrefour cumpara Billa

Guvernul francez nu poate impune industriei alimentare si retailerilor cat sa le plateasca fermierilor, dar a majorat numarul inspectorilor de la DGCCRF (Directia Generala a Concurentei, Consumului si a Inlaturarii Fraudei) pentru a verifica daca sunt urmate procedurile legale cerute la negocierea contractelor.

"Pe fondul dificultatilor cu care se confrunta crescatorii de animale din Franta, ministrii le-au explicat clar reprezentantilor industriei alimentare si retailerilor ca nu va fi acceptabil ca in 2016 negocierile comerciale sa duca la preturi mai scazute, in special la produsele lactate", se arata in declaratie comuna a ministrilor Agriculturii si Economiei. Oficialii au adaugat ca sunt pregatiti sa inaspreasca reglementarile daca acest obiectiv nu va fi indeplinit si ca au demarat un audit al sectorului alimentar.

"DGCCRF va controla cum decurg negocierile astfel incat orice practici abuzive sa fie imediat sanctionate", au afirmat Stephane Le Foll si Emmanuel Macron.

Carrefour a cerut furnizorilor sa accepte preturi mai scazute, ca o preconditie pentru inceperea negocierilor, iar ministrul Economiei a avertizat ca aceste practici ar putea fi sanctionate in instanta, sustine publicatia franceza Le Figaro.

Actiunile Carrefour, grup prezent si in Romania, au scazut saptamana trecuta cu 7%, iar in ultimele trei luni au inregistrat un declin de 24%.

Citeste si:
Liderii PNL speră că Ciucă va pica în Parlament. Ce plan a conceput Florin Cîțu - surse
Liderii PNL speră că Ciucă va pica în Parlament. Ce plan a conceput Florin Cîțu - surse
Liderul PNL Florin Cîțu și apropiații săi din conducerea partidului speră că generalul Nicolae Ciucă nu va trece de votul Parlamentului. Prin urmare, președintele Klaus Iohannis va...
Pod inaugurat la capete diferite de PSD şi PNL pentru a separa "apele". Slujba religioasă a unit delegațiile la jumătate
Pod inaugurat la capete diferite de PSD şi PNL pentru a separa "apele". Slujba religioasă a unit delegațiile la jumătate
Un pod a fost inaugurat cu mare fast, la ambele capete, în județul Buzău. Este vorba despre podul care leagă orașul Buzău de localitatea Vadu Pașii. La un capăt panglica a fost tăiată...
Sursa: AGERPRES
Comentarii