O confederație sindicală cere demiterea ministrului Muncii: ”Interpretează într-un mod personal şi dictatorial dialogul social”

Duminica, 04 Iunie 2023, ora 18:32
2675 citiri
O confederație sindicală cere demiterea ministrului Muncii: ”Interpretează într-un mod personal şi dictatorial dialogul social”
FOTO Facebook / Marius Budăi

Confederaţia Naţională Sindicală Cartel ALFA a cerut, printr-o scrisoare deschisă, demiterea ministrului Muncii pentru gestionarea defectuoasă a conflictelor de muncă şi solicită un dialog social real şi responsabil. Sindicaliştii mai cer transferul unui procent din contribuţiile sociale înapoi către angajator.

”Conflictul social amplu existent astăzi în România şi care cuprinde din ce în ce mai multe categorii socio-profesionale este rezultatul direct: al unor decizii politice greşite (precum mutarea integrală a poverii fiscale asupra lucrătorilor); al lipsei de responsabilitate a guvernanţilor, care au produs şi întreţinut un adevărat haos legislativ, prin adoptarea de legi pe care apoi le-au blocat de la aplicare şi prin întreţinerea unor inechităţi majore în societate; al incompetenţei promovate la toate nivelurile de decizie; al lipsei de consultare cu partenerii sociali. In fapt, lipsa unei consultări reale este sursa principală a tuturor conflictelor. Obstrucţionarea dialogului social şi atitudinea arogantă a guvernanţilor au dus la blocajele actuale ce au amplificat nemulţumirile lucrătorilor”, se arată în scrisoarea CNS Cartel ALFA.

Potrivit sursei citate, ministrul Muncii invită la discuţii anumiţi parteneri sociali, după criterii care nu se regăsesc în nicio lege a dialogului social.

”Ministrul Muncii interpretează într-un mod personal şi dictatorial dialogul social. El invită la discuţii anumiţi parteneri sociali, după criterii care nu se regăsesc în nicio lege a dialogului social. Proiecte de legi extrem de importante, cuprinse în PNRR – reforma pensiilor speciale, legea salarizării şi reforma sistemului public de pensii, au fost elaborate fără niciun fel de consultare cu partenerii sociali. Lipsa de transparenţă, modul în care clasa politică ţine cu dinţii de privilegii aberante şi sfidătoare, precum pensiile speciale ale aleşilor, ratarea termenelor din PNRR, dar şi semnalele negative transmise de Bruxelles, arată clar incompetenţa guvernului în gestionarea procesului de revenire din criză. Primul pas necesar pentru gestionarea conflictelor este demiterea actualului ministru al muncii si intrarea intr-un dialog social real şi responsabil”, transmite CNS Cartel ALFA.

Sindicaliştii mai cer transferul imediat a unui procent din contribuţiile sociale ale angajaţilor înapoi către angajator.

”O a două măsură prioritară este revenirea la un sistem fiscal echilibrat, cu transferul imediat a unui procent din contribuţiile sociale ale angajaţilor înapoi către angajator. Haosul politic nu este creat de către lucrătorii care sunt în stradă sau ameninţă cu greva. Răspunsul acestora vine după şiruri lungi de nemulţumiri în care negocierile au eşuat, iar doleanţele lor nu au fost luate în seamă.Nu doar incompetenţa domnului Budăi ne-a adus în acest prag, ci şi lipsa de preocupare, empatie şi solidaritate cu oamenii muncii, ruptura majoră dintre clasa politică şi cetăţeni. Politicienii tratează sindicaliştii din educaţie precum un cartof fierbinte, l-au pasat de la unul la celălalt, fără a zice ceva clar. Accentul se pune pe "nevoia de terminare a grevei" şi nu pe soluţionarea problemelor şi a cauzelor acestora”, se mai arată în document.

CNS Cartel ALFA se decară solidar cu personalul din educaţie care se află în grevă şi transmit că politicienii trebuie să îşi asume şi să deconteze eşecul politicilor care favorizează capitalul în detrimentul lucrătorilor.

Reprezentanţii clasei politice trebuie să îşi asume şi să deconteze eşecul politicilor care favorizează capitalul în detrimentul lucrătorilor, care au trasformat România în ţara muncii ieftine, a lucrătorilor lipsiţi de drepturi şi venituri decente, a serviciilor publice subfinanţate, la care din ce în ce mai puţini au acces!

CNS Cartel ALFA îşi exprimă solidaritate cu personalul din educaţie care a decis continuarea grevei, cu personalul din sănătate şi cu toate categoriile socio-profesionale care îşi revendică drepturile legitime!”, se precizează în scrisoare.

Eveniment Quarterly Report

Avertismentul ministrului de Finanțe privind noile măsuri fiscale: ”În orice clipă pot fi suspendate 75 de miliarde de euro”
Avertismentul ministrului de Finanțe privind noile măsuri fiscale: ”În orice clipă pot fi suspendate 75 de miliarde de euro”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat duminică, 24 septembrie, despre pachetul de măsuri fiscale, că nu a fost discutat în spaţiul public doar ca să se afle în treabă, ci este...
Momentul în care mașina lui Dumitru Buzatu a fost oprită de anchetatori. Ce le-a spus baronul PSD despre mita uriașă VIDEO
Momentul în care mașina lui Dumitru Buzatu a fost oprită de anchetatori. Ce le-a spus baronul PSD despre mita uriașă VIDEO
O cameră de supraveghere a surprins momentul în care anchetatorii au oprit mașina președintelui CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, după ce acesta primise mita de 1,25 milioane de lei. Imaginile au...
#cartel alfa, #demisie, #Ministrul Muncii , #sindicat