Cartelul mexican suspectat de răpirea şi uciderea, din greşeală, a doi americani îşi cere scuze şi predă autorităţilor cinci dintre membrii săi

Vineri, 10 Martie 2023, ora 07:27
4883 citiri
Cartelul mexican suspectat de răpirea şi uciderea, din greşeală, a doi americani îşi cere scuze şi predă autorităţilor cinci dintre membrii săi
Membrii Cartelului Golfului au atacat patru americani în Matamoros FOTO nbcnews.com

Cartelul considerat responsabil de răpirea, săptămâna trecută, a patru cetăţeni americani în Mexic, incident în urma căruia au fost ucişi doi dintre turiştii americani şi o femeie mexicană, a transmis o scrisoare în care îşi cere scuze şi i-a predat pe cinci dintre membrii săi autorităţilor locale, relatează CNN.

Membrii Cartelului Golfului care i-au atacat pe cei patru americani în Matamoros ar fi făcut-o dintr-o confuzie de identitate, luându-i drept traficanţi dintr-o grupare rivală.

Anchetatorii cred că scrisoarea în care traficanţii îşi cer scuze este autentică, a declarat pentru CNN un oficial familiarizat cu investigaţia în curs de desfăşurare.

Cartelul Golfului "cere scuze societăţii din Matamoros (oraşul unde a avut loc răpirea - n.r.), rudelor doamnei Areli, precum şi persoanelor şi familiilor americane afectate", se arată în scrisoarea scrisă de mână, doamna Areli fiind femeia mexicană care a fost ucisă în atacul asupra grupului de americani.

Corpurile celor doi americani ucişi au fost predate joi autorităţilor diplomatice americane, potrivit unui oficial mexican. Ceilalţi doi turişti americani au supravieţuit.

"Cartelul din Golf, Grupul Scorpion, condamnă cu fermitate evenimentele de vinerea trecută", continuă scrisoarea, făcând referire la o ramură a cartelului. "Din acest motiv, am decis să îi predăm pe cei direct implicaţi şi responsabili de aceste acte, care au acţionat în baza propriei lor voinţe, dând dovadă de indisciplină, şi împotriva regulilor cu care Cartelul Golfului a operat dintotdeauna" - anunţă traficanţii în scrisoare.

Într-adevăr, într-o fotografiie care circulă online, se pot vedea cinci bărbaţi întinşi cu faţa în jos şi imobilizaţi pe trotuar, cu cămăşile trase pe faţă. Autorităţile în uniformă se văd stând deasupra lor.

Guadalupe Correa-Cabrera, profesor la Universitatea George Mason, care studiază cartelurile, spune că printre cartelurile mexicane, în special cele din nord-estul ţării, există obiceiul să publice mesaje către autorităţi sau către grupări rivale în urma unor incidente de mare amploare.

Însă oficialul care a confirmat pentru CNN aparenta autenticitate a scrisorii a declarat că mexicanii şi americanii din cadrul forţelor de ordine care investighează răpirea se îndoiesc puternic de sinceritatea scuzelor grupului. Ei suspectează că scuzele au fost emise după ce atacul a atras prea mult atenţia publicului asupra acţiunilor cartelului. În plus, un lider local al Cartelului Golfului, căutat pentru răpiri anterioare, a fost arestat de autorităţile mexicane în Reynosa.

Trupurile lui Shaeed Woodard şi Zindell Brown, cei doi americani ucişi în timpul răpirii, au fost predate autorităţilor diplomatice americane, iar cei doi supravieţuitori ai atacului s-au întors în SUA pentru a fi trataţi într-un spital, a declarat joi, într-un mesaj postat pe Twitter, procurorul general din statul Tamaulipas, Irving Barrios Mojica

Cadavrele celor doi americani au fost descoperite în urmă cu două zile alături de cei doi prieteni supravieţuitori într-o casă din apropierea oraşului mexican Matamoros.

Cei patru - trei bărbaţi şi o femeie -, originari din Carolina de Sud, au venit vinerea trecută în Matamoros pentru ca femeia, Latavia Washington McGee, să fie supusă unei proceduri medicale. Însă călătoria lor a fost întreruptă violent când indivizi înarmaţi neidentificaţi au deschis focul asupra dubei lor, după care i-au urcat pe americani într-un vehicul şi i-au răpit. O localnică ce se afla în preajmă a fost, de asemenea, ucisă de un glonţ rătăcit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Valul de caniculă de la începutul lui aprilie a ucis cel puțin 100 de oameni din regiunea Sahel. S-au înregistrat 48,5 de grade Celsius
Valul de caniculă de la începutul lui aprilie a ucis cel puțin 100 de oameni din regiunea Sahel. S-au înregistrat 48,5 de grade Celsius
Valul de căldură - care a paralizat electricitatea, sisteme de sănătate, a ucis oameni şi le-a afectat activităţile agricole - care a afectat Sahelul la începutul lui aprilie este legat de...
Catastrofă umanitară în Afganistan. Inundațiile au ucis zeci de persoane și au distrus peste 2.600 de case
Catastrofă umanitară în Afganistan. Inundațiile au ucis zeci de persoane și au distrus peste 2.600 de case
Aproximativ 70 de persoane au murit, începând de sâmbătă, în inundaţii şi revărsări de ape în Afganistan, anunţă Departamentul gestionării catastrofelor naturale, relatează AFP....
#cartel mexican, #morti, #turisti, #Mexic , #politie