De ce îi apucă pe politicieni pofta de scris cărți în campanii electorale. Politolog: „E o întreagă tradiție”

Marti, 21 Mai 2024, ora 21:30
3090 citiri
De ce îi apucă pe politicieni pofta de scris cărți în campanii electorale. Politolog: „E o întreagă tradiție”
Carti candidati

Obiceiul de a publica cărți în ani electorali este unul consacrat în rândul politicienilor. Anul acesta, Sebastian Burduja și-a lansat cartea „Planul pentru București”, la început de campanie electorală pentru Primăria Capitalei, iar Nicolae Ciucă, care pare că deja a început campania pentru prezidențiale, a anunțat că își va lansa în iunie cartea „Un ostaș în slujba țării”.

Și alte personalități care au marcat scena politică românească au făcut mișcări similare, printre care Ion Iliescu, Adrian Năstase, Traian Băsescu, Mircea Geoană sau Klaus Iohannis.

Politologul Cristian Pîrvulescu, decanul Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA, spune că obiceiul de a lansa cărți în campanie electorală nu este unul nou și că această tradiție exista de mult timp deja în Occident.

„E o întreagă tradiție aici. E veche. Înainte de Iliescu, exista această tradiție în Occident ca cei care intenționează să candideze să publice o carte. Face parte din probele impuse pentru a dovedi seriozitate și, dacă vreți, ceva deschidere intelectuală. Uneori are difuzare, alteori nu, depinde și de personalitatea candidatului, dar, de fiecare dată când este o candidatură importantă, se întâmplă asta”, a afirmat Cristian Pîrvulescu pentru Ziare.com.

Cristian Pîrvulescu spune că prin publicarea acestor cărți sunt țintiți vectorii de opinie și susținătorii anumitor candidați.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

„Iohannis a făcut-o, acum Burduja și Ciucă. Burduja pentru București și Ciucă pentru prezidențiale. E forma prin care încearcă să seteze opinia publică și să obțină din partea formatorilor de opinie o recunoaștere, pentru că cartea, teoretic, este adresată susținătorilor, dar și formatorilor de opinie pentru a sugera care sunt direcțiile de campanie mai mult decât se poate într-un program”, spune Pîrvulescu.

Acesta spune că, de cele mai multe ori, acesta cărți sunt scrise în colaborare cu un jurnalist mai cunoscut care să-i asigure popularizare.

„Sunt mai multe elemente, dar pentru politicieni este o formă de recunoaștere publică”, spune acesta.

Politologul este de părere că publicarea acestor cărți este plănuită cu mult timp înainte, ceea ce arată că intenționează să candideze de mult timp.

„Este evident că oamenii despre care vorbim aveau o intenție foarte clară de a candida. Doar nu vă imaginați că domnul Ciucă a scris cartea în ultimele două săptămâni. Deci, este evident, iar despre domnul Burduja nu am niciun fel de îndoială. Vizează această candidatură de mult timp. E un fel de candidatură impusă. Nu PNL l-a susținut, ci dumnealui a obligat PNL să-l ia în considerare și pentru că asta intenționează să obțină mai mult, președinția partidului, o candidatură pentru președinția României și pentru asta trebuie să fie vizibil și atunci cartea corelată CV-ului său trebuie să demonstreze seriozitate, pentru că este un alt element important, seriozitatea. Este vorba despre candidați serioși care pot să elaboreze pe tema programului lor și așa mai departe”, mai spus Cristian Pîrvulescu.

Acesta amintește că și Adrian Năstase a publicat cărți, una dintre ele în anul 2004, înaintea alegerilor prezidențiale pierdute în fața lui Traian Băsescu.

El a subliniat faptul că, la nivel de electorat, aceste cărți nu pătrund, fiind mai degrabă adresate formatorilor de opinie sau influencerilor.

„Gândiți-vă cât de important este să setezi formatori de opinie, să ai formatori care sunt atrași, sunt pregătiți, deci sunt favorabili, pentru că intenția este de a obține favorabilitate”, a încheiat Cristian Pîrvulescu.

Așa cum a subliniat și profesorul Cristian Pîrvulescu, lansarea de carte în campanie electorală nu este ceva nou în România.

Fostul președinte Ion Iliescu a lansat peste 10 volume după 1989, cel puțin două dintre ele în ani electorali, 1992 și 1996, iar fostul premier și candidat la prezidențiale Adrian Năstase a făcut același lucru în anul 2004, lansând trei cărți „De la Karl Marx la Coca-Cola”, „Discursuri parlamentare” și „Spre normalitate”.

Președintele Traian Băsescu a lansat și el o carte, în anul 2008, în colaborare cu jurnalistul Radu Moraru, cunoscut ca „Nașu”, denumită „Pe Calea Victoriei”, iar Mircea Geoană a făcut același lucru în 2009, lansând volumul „Încredere”.

În anul 2014, Klaus Iohannis lansa cartea „Pas cu pas”, înainte de alegerile prezidențiale, iar după alegeri, în 2015, scotea „Primul pas”. O altă carte a fost publicată de Klaus Iohannis în 2019, în campania electorală pentru prezidențiale, denumită „EU.RO”.

Nicolae Ciucă, președintele PNL, a anunțat luni, 20 mai, pe site-ul său personal, că în iunie își lansează cartea “Un ostaș în slujba țării”. Volumul va apărea la editura RAO și toate încasările vor fi donate către inițiative caritabile, potrivit anunțului de pe site-ul lui Nicolae Ciucă.

De cealaltă parte, Sebastian Burduja a lansat cartea „Planul pentru București”, care se vrea a fi mai degrabă un program pentru Capitală și din care candidatul PNL citează adesea în interviurile sale.

Regulile pentru prima dezbatere Biden-Trump. Ce pregătește nora fostului președinte al SUA
Regulile pentru prima dezbatere Biden-Trump. Ce pregătește nora fostului președinte al SUA
Copreședintele Comitetului Național Republican, Lara Trump, a anunțat vineri, 14 iunie, la Detroit, că ea și RNC lucrează pentru a strânge o adevărată armată de "peste 100.000 de...
Un pensionar a cumpărat fără să vrea cărți cu „secrete militare” ale Chinei. Cum a fost posibil acest lucru
Un pensionar a cumpărat fără să vrea cărți cu „secrete militare” ale Chinei. Cum a fost posibil acest lucru
Un pensionar din China, pasionat de istorie militară, a achiziționat 4 cărți de la o stație de reciclare din cartier, pe care a dat numai 1 dolar. Cercetându-le, bărbatul a descoperit...
#carti, #campanie electorala, #alegeri 2024 romania, #alegeri prezidentiale, #alegeri locale , #alegeri 2024
  1. Clotilde Armand aruncă săgeți spre șeful AEP: ”Bine că n-a fost Toni Greblă la Munchen, că ne fura vreo două goluri”
  2. Surpriză de proporții la Sectorul 2. Cum s-a schimbat raportul de forțe după renumărarea voturilor
  3. Nicolae Ciucă surprinde: ce făcea președintele PNL în timp ce Marcel Ciolacu urmărea România - Ucraina de pe Allianz Arena - FOTO
  4. În ce măsură se poate repeta scenariul Iliescu-Vadim la alegerile prezidențiale din 2024: „Se poate crea o stare de spirit negativă”
  5. Noi rezultate la alegerile locale. Cum se poziționează PSD față de PNL
  6. PNL, gata să trădeze PSD. În speranța că va da viitorul preşedinte, ar putea trece în opoziție SURSE
  7. BEC a respins cererea de renumărare a voturilor în orașul Constanța, dar și în trei județe din țară
  8. Optimism în USR după rezultatele slabe la alegeri: ”Vom reporni partidul cu toată forţa”. Noi informații despre viitoarea conducere
  9. Lucian Bode nu scapă de decizia de plagiat: ”A pierdut, definitiv, cel de-al doilea proces” FOTO
  10. Opinie: Îl vrea Ciolacu pe Geoană prezidențiabil?