Misterul dosarului cu informații ultra-secrete despre agenți ruși, dispărut în ultimele zile ale președinției lui Donald Trump

Autor: N.G.
Vineri, 15 Decembrie 2023, ora 22:55
4525 citiri
Misterul dosarului cu informații ultra-secrete despre agenți ruși, dispărut în ultimele zile ale președinției lui Donald Trump
FOTO Facebook/ Donald J. Trump

Un dosar care conținea informații extrem de secrete legate de interferența rusă în alegeri a dispărut la sfârșitul președinției lui Donald Trump, lucru care i-a alertat pe oficialii din serviciile de informații.

Unele dintre cele mai bine păzite secrete de securitate națională ale SUA și ale aliaților săi ar putea fi expuse, au declarat pentru CNN surse familiare cu acest subiect.

Dispariția sa, care nu a fost raportată anterior, a fost atât de îngrijorătoare încât oficialii din domeniul serviciilor de informații i-au informat anul trecut pe liderii Comisiei de Informații a Senatului despre materialele dispărute și despre eforturile guvernului de a le recupera, au precizat sursele.

În cei peste doi ani de la plecarea lui Trump din funcție, informațiile dispărute nu par să fi fost găsite.

Dosarul conținea informații brute pe care SUA și aliații săi din NATO le-au colectat despre ruși și agenți ruși, inclusiv surse și metode care au fundamentat evaluarea guvernului american potrivit căreia președintele rus Vladimir Putin a încercat să îl ajute pe Trump să câștige alegerile din 2016, au declarat sursele pentru CNN.

Informațiile erau atât de sensibile încât legislatorii și consilierii din Congres cu autorizații de securitate strict secrete au putut să examineze materialul doar la sediul CIA din Langley, Virginia, unde munca lor de examinare a fost la rândul ei păstrată într-un seif încuiat.

Dosarul a fost ”răscolit” de consilierii republicani

Dosarul a fost văzut ultima dată la Casa Albă în ultimele zile de mandat ale lui Trump. Fostul președinte a ordonat să fie adus acolo pentru a putea declasifica o serie de documente legate de ancheta FBI privind Rusia. Sub îngrijirea șefului de cabinet de atunci al Casei Albe, Mark Meadows, dosarul a fost răscolit de consilierii republicani care au lucrat pentru a redacta cele mai sensibile informații, astfel încât să poată fi declasificat și făcut public.

Informațiile despre Rusia au reprezentat doar o mică parte din colecția de documente din dosar, descrisă ca având o grosime de 15 centimetri și conținând o mulțime de informații despre ancheta "Crossfire Hurricane" a FBI privind campania Trump din 2016 și Rusia. Dar informațiile brute despre Rusia se numărau printre cele mai sensibile materiale clasificate, iar oficiali de top ai administrației Trump au încercat în mod repetat să îl împiedice pe fostul președinte să facă publice documentele.

Cu o zi înainte de a părăsi funcția, Trump a emis un ordin prin care a declasificat cea mai mare parte a conținutului dosarului, declanșând o avalanșă de activitate în ultimele 48 de ore ale președinției sale. Mai multe copii ale dosarului redactat au fost create în interiorul Casei Albe, cu planuri de a le distribui prin Washington republicanilor din Congres și jurnaliștilor de dreapta.

Quarterly Report - Editia 4

Cancelarul german Olaf Scholz anunță căderea lui Putin: Agresorul imperialist va eșua dintr-un motiv simplu
Cancelarul german Olaf Scholz anunță căderea lui Putin: Agresorul imperialist va eșua dintr-un motiv simplu
Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, susține că suveranitatea tuturor statelor trebuie respectată, iar atacul lui Vladimir Putin și invadarea Ucrainei a spulberat acest principiu fundamental....
Se redeschide punctul de trecere de la Kerem Shalom. Președintele Egiptului i-a promis omologului său american că o să "lase să treacă asistenţa umanitară"
Se redeschide punctul de trecere de la Kerem Shalom. Președintele Egiptului i-a promis omologului său american că o să "lase să treacă asistenţa umanitară"
Abdel Fattah al-Sissi, preşedintele egiptean, s-a angajat, într-o discuţie cu omologul său american Joe Biden, să "lase să treacă asistenţa umanitară" în Fâşia Gaza prin punctul de...
#Casa Alba, #Donald Trump, #secrete de stat, #NATO Rusia , #Casa Alba