5 dispozitive și sisteme necesare într-o casă inteligentă

Advertorial
Marti, 07 Februarie 2023, ora 17:34
4503 citiri
5 dispozitive și sisteme necesare într-o casă inteligentă
FOTO: pixabay.com

Tehnologiile smart ocupă deja un loc important în viața noastră, iar de multe ori ne folosim de ele fără chiar să ne dăm seama. Pe măsură ce aceste tehnologii au avansat, a apărut și conceptul de casă inteligentă, care se referă la o locuință automatizată în cea mai mare măsură, cu ajutorul mai multor dispozitive și sisteme smart.

Acestea pot fi programate să efectueze diferite activități zilnice sau periodice, pot fi controlate de la distanță și pot îndeplini multe alte sarcini care duc la creșterea gradului de confort, dar și la eficientizarea cheltuielilor cu întreținerea casei.

Dacă te gândești să implementezi și tu acest concept în cazul locuinței tale, iată câteva dotări care nu au voie să-ți lipsească!

Pompă de căldură aer apă

Principiul de funcționare al unui astfel de dispozitiv constă în extragerea căldurii din aerul exterior și transformarea acesteia în energie termică, folosită pentru încălzirea locuinței și apei menajere.

Există diferite modele de pompe de căldură aer apă, însă marea lor majoritate sunt compatibile cu mai multe tipuri de sisteme de încălzire. Astfel, indiferent că ai locuința echipată cu calorifere sau încălzire prin pardoseală, nu va trebui să faci nicio modificare în acest sens, pentru că o pompă de căldură apă aer se adaptează oricărei variate.

Termostat smart

Fie că folosești o pompă de căldură, fie că rămâi la centrala termică pe gaz, ai nevoie și de un termostat inteligent, cu ajutorul căruia să poți controla mai eficient funcționarea acestor dispozitive. Spre deosebire de termostatele obișnuite, un termostat smart se conectează la internet prin intermediul rețelei wi-fi a locuinței, și astfel poate fi controlat de la distanță, cu ajutorul telefonului (desigur, tot smart) sau al tabletei.

Este nevoie și de o aplicație, care poate fi descărcată gratuit, și prin intermediul căreia poți regla temperatura din casă pe diferite intervale orare sau zile ale săptămânii.

Termostatul comunică în același timp și cu centrala sau pompa de căldură, căreia îi controlează funcționarea conform setărilor stabilite prin aplicația mobilă.

Sistem de securitate cu alertare în timp real

O casă inteligentă poate fi o tentație pentru răufăcători, de aceea este recomandat să îți iei și niște măsuri de precauție în acest sens. Și cum altfel te poți proteja, dacă nu tot cu un sistem de securitate inteligent, care să te alerteze imediat în momentul în care ceva este în neregulă?

Un sistem de alarmă cu senzori de mișcare în interiorul și la exteriorul casei este un dispozitiv eficient, mai ales dacă îți permite să fii mereu conectat cu el prin intermediul unei aplicații, mobile. Astfel, vei fi alertat imediat în momentul în care alarma se declanșează, iar ideal ar fi ca sistemul să fie conectat și la dispeceratul unei firme de pază, care să poară interveni imediat.

De asemenea, la fel de util este și un sistem de monitorizare video, prin intermediul căruia poți vedea în orice moment ce se întâmplă în interiorul si exteriorul locuinței, tot prin intermediul telefonului sau tabletei.

Videointerfon

Indiferent că locuiești la bloc sau la casă, o astfel de soluție este mai eficientă pentru controlul accesului, în comparație cu interfonul clasic. Prin intermediul unui videointerfon, poți avea și contact vizual cu persoanele care sună, chiar și fără să răspunzi.

Totodată, unele modele de videointerfoane pot fi folosite și ca o cameră de supraveghere, permițându-ți să urmărești din casă ce se întâmplă pe stradă, în fața porții sau ușii de la bloc. Mai mult de atât, videointerfonul poate fi folosit și pentru înregistrarea imaginilor din exteriorul locuinței - funcție importantă mai ales în perioadele în care lipsești câteva zile de acasă.

Electrocasnice smart

Și gama de electrocasnice trebuie să se încadreze în categoria dispozitivelor smart, pentru a întregi tabloul unei case inteligente, dar și pentru a-ți face viața mai ușoară. Televizoarele, mașinile de spălat, aspiratoarele frigiderele și chiar espressoarele smart nu mai constituie de mult o noutate și chiar tind să le înlocuiască pe cele clasice, așa cum telefoanele inteligente au luat locul vechilor telefoane mobile.

Cu aceste dotări, locuința ta se va încadra in standardele unei case inteligente, oferind un plus de confort și de siguranță pentru întreaga familie.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#casa inteligenta, #sisteme necesare casa , #proiecte constructii