Codul bunelor maniere la casa de marcat. "Eu deja îmi puneam produsele pe bandă și am rămas blocat. Sunt eu cretin?"

Sambata, 20 Aprilie 2024, ora 12:57
150006 citiri
Codul bunelor maniere la casa de marcat. "Eu deja îmi puneam produsele pe bandă și am rămas blocat. Sunt eu cretin?"
Aglomerație într-un supermarket FOTO Facebook/ Cluj.com

Stresați sau împovărați de griji, oamenii se enervează cu ușurință. Cozile care se formează uneori la casele de marcat din supermarketuri pot deveni cu ușurință temă de conflict.

Este cazul relatat de un român în mediul online. În lipsa unor reguli nescrise despre abordarea corectă în cazul deschiderii unei noi case de marcat, acesta dorește să afle cine a avut dreptate și cum ar fi fost corect să procedeze.

"Situație coadă supermarket - sunt eu cretin?"

“Am trăit o întâmplare destul de interesantă, pe care eu n-am înțeles-o și chiar m-am întrebat, îs eu cretin?

Eram într-un supermarket la oră nu foarte populară, era deschisă o singură casă, mă așez ultimul la rând, iar în fața mea undeva la 4-5 persoane. Aud că se deschise o altă casă lângă mine și bineînțeles dau să merg la casa respectivă, fiind cel din urmă, normal că am ajuns să fiu primul la casă recent deschisă.

Alte două persoane, care erau în fața mea la coada inițială vin și ele după mine. O doamna, având în jur de 30 de ani, care era chiar persoana din fața mea spune că ar trebui să-l lăsăm pe domnul care era în fața ei să fie primul. Eu deja îmi puneam produsele pe bandă și am rămas blocat.

Nu m-am gândit niciodată și nici nu mi se pare normal dacă se deschide o altă casă, să stau să mă uit ce persoane erau la alte case, cine vine la casa nou deschisă și care ar fi ordinea lor, cât și a mea la noua casă deschisă.

Din buimăcie și vizibil deranjat am întrebat-o pe doamna: "Poftim? Păi dvs erați la cealaltă casă, dar dacă vă grăbiți, haideți". Ea răspunde la rândul ei, deranjată și oarecum judecându-mă: "Nu mă grăbesc absolut deloc" pe un ton ironic.

Sincer, chiar m-a pus pe gânduri. Sunt o persoană respectuoasă, care, cel puțin după părerea mea, înțelege partea de "common sense" și ce presupune acest lucru.

Voi ce părere aveți, cum ați fi reacționat într-o astfel de situație?”, a întrebat acesta pe Reddit.

"La fazele astea, nu mă duc niciodată dincolo"

Întrebarea a stârnit rapid o dezbatere care a strâns în scurt timp peste 150 de comentarii. Unii se distrează pe seama problemei, alții au reguli clare și nu schimbă niciodată casa, convinși că se va forma o coadă și mai mare.

“Trebuia să o provoci la un duel. Cine câștigă duelul, e primul la coadă. Ca în evul mediu, că nu suntem departe”.

“Primul venit, primul servit.”

“Probabil avea dreptate, DACĂ cineva spunea: "băi, voi ăștia 3 de la casă aia, ia veniți dom'le aici că vă servesc eu". Probabil v-ați fi mutat în ordinea la care stăteați la coadă.

Oricum, la fazele astea, nu mă duc niciodată dincolo, că mereu se face coadă mai mare acolo decât de unde se pleacă.“

“Fiind primul la casa nou deschisă, normal este să stai și să inviți pe toată lumea să poftească înaintea ta, apoi după ce te asiguri că nu mai așteaptă nimeni la coadă te așezi ultimul, din nou”.

"În genele noastre coada este puternic întipărită de la părinți"

Cineva este de părere că problemele legate de coadă sunt moștenite de la părinți.

“Dacă stau la coadă și sunt al 5-lea, 6-lea, 7-lea și deschide o casă lângă noi, întreb politicos dacă se mută cineva din față mea aici. Oricum va dura mult mai puțin pentru că fluxul se împarte în 2 cozi.

Nu "tai fața" nimănui, pentru că au ajuns înaintea mea la coadă și e normal să își plătească/să cumpere înaintea mea.

Dacă stau la coadă și sunt al 5-lea, 6-lea, 7-lea și deschide o casă la 2-3 rânduri mai încolo, îmi iau căruțul/coșul și mă îndrept încolo. Dacă vine cineva de la vechea coadă după mine și știu că era în fața mea, las persoană respectivă să o ia în față

Dar repet, merg pe bun simt/spirit de comunitate, că așa e "normal" (normalitatea mea cel puțin).

Sincer nu-mi convine când stau la coadă, în față mea sunt 3 căruțuri pline, anunță o casă deschisă lângă mine și se bagă alții din spatele meu în față la cealaltă casă.“

“În ciuda faptului că în genele noastre coada este puternic întipărită de la părinți după 50 de ani de comunism, noi tot nu avem un "cod" sau o "eticheta" a cozii. Prin urmare la noi toată lumea aleargă și se grăbește undeva atunci politică celui mai iute de picior sau celui mai atent primează.”

"La o casă nouă nu are ce să existe noțiunea de prioritate"

Unii îi dau dreptate autorului postării.

“Niciodată n-am auzit/văzut să se păstreze ordinea de la casă cealaltă. La o casă nouă nu are ce să existe noțiunea de prioritate sau să stai să urmărești care unde era. Doar gravidele și persoanele cu copii mici au prioritate, în rest să fie toată lumea sănătoasă”.

“În mod normal, ar trebui să fie aceeași ordine că la casă inițială…”

“Românii au o fixație cu cozile.

În altă țară, când se deschide încă o casă nu este nici o discuție de acest gen."

“Dacă s-a deschis casă nouă, de unde era să știi că persoanele dinaintea ta vor să se mute la cealaltă casă? Poate li se pare prea mare deranjul să se mute dintr-o parte în alta cu cumpărăturile doar pentru a sta cu câteva minute mai puțin la coadă.

Sau dacă erau mai multe case deschise și mai multe cozi cine avea prioritate?

De fiecare dată când s-a deschis o casă nouă se punea cine apucă la ea, nu se ținea cont de ordinea de dinainte."

“Data viitoare spune și tu cu voce tare "trebuia să nu-mi dea drumu din pușcărie ăștia, simt că mă întorc curând și stau mai mult pentru crimă de dată asta"

Nu e nicio etichetă pentru casele care se deschid, free for all, cine apucă bine, cine nu, sănătate.“

"Poate inițiativa doamnei nu e chiar o cretinătate"

“Normal ar fi ca cei dinaintea ta să fie tot înaintea ta, dar e greu de respectat regula asta dacă nu suntem civilizați și automat ne ducem care-cum, repede buluc. E normal, asta e "procedura" la noi.

N-aș știi să-ți spun, nu e de parcă nu ne lipsește puțină disciplină sau poate umanitate. Poate inițiativa doamnei nu e chiar o cretinătate, ci poate chiar o gură de aer proaspăt în sensul ăsta. Mult de discutat pe subiect.

Nu știu de ce discutăm în termen de "cretin", de parcă unul din voi trebuie să fie neapărat cretin, las-o mai moale, a fost o mică neînțelegere și atât. Niciunul din voi nu e cretin.“

Quarterly Report - Editia 4

Locul unde vom găsi alimentele cu prețul plafonat. Consiliul Concurenței anunță noi măsuri pentru consumatori
Locul unde vom găsi alimentele cu prețul plafonat. Consiliul Concurenței anunță noi măsuri pentru consumatori
Consiliul Concurenţei va lansa curând o variantă simplificată a Monitorului preţurilor, care va conţine doar produsele de bază ale căror preţuri au fost plafonate de Guvern, a declarat,...
Care sunt cei mai periculoși șoferi din trafic. "În 90% din cazuri, cel din fața mea rupe frâna, apoi, opțional, semnalizează"
Care sunt cei mai periculoși șoferi din trafic. "În 90% din cazuri, cel din fața mea rupe frâna, apoi, opțional, semnalizează"
Nervii șoferilor sunt puși la încercare în marile orașe, unde traficul este mai aglomerat. Unii dintre cei care se află la volan nu respectă regulile de circulație și îi pun în pericol...
#casa marcat, #coada, #supermarket, #codul bunelor maniere, #reguli , #stiri sociale