Conceptul de "tiny house" care se referă la construirea și viața în case extrem de mici, proiectate să fie funcționale, dar foarte compacte, se bucură de interes și în România.
Astfel de case minuscule au dimensiuni semnificativ mai mici decât cele tradiționale, adesea sub 400 de metri pătrați. Scopul este de a minimiza spațiul fără sacrificarea confortului.
Multe case de acest tip sunt proiectate pentru eficiență energetică, folosind materiale durabile și tehnologii ecologice pentru a reduce consumul de energie.
Stilul de viață asociat cu un tiny house implică adesea reducerea posesiunilor și adoptarea unui stil de viață minimalist, iar proprietarii au posibilitatea de a-și personaliza spațiul pentru a se potrivi nevoilor și gusturilor lor.
Mulți oameni aleg tiny house-uri pentru a reduce amprenta lor ecologică și pentru a trăi mai sustenabil.
Teoretic, construirea și întreținerea unei case minuscule este mai puțin costisitoare decât a unei case tradiționale, deoarece implică mai puține resurse și cheltuieli. Practic, prețurile vehiculate în România sunt mari.
O tânără a postat câteva imagini cu o astfel de casă aflată în Maramureș, în care locuiesc părinții săi, după cum a scris pe grupul Tiny house România.
Aceasta a dat unele detalii în comentarii, precizând că a costat 98.000 de euro pentru casa care este pasivă.
O casă pasivă este un tip de clădire extrem de eficientă din punct de vedere energetic, proiectată pentru a minimiza consumul de energie și pentru a menține o temperatură confortabilă în interior fără a fi nevoie de sisteme tradiționale de încălzire sau răcire. Ea utilizează izolație de înaltă calitate, ventilație controlată și designul orientat spre soare pentru a obține un nivel semnificativ mai mic de consum de energie comparativ cu casele obișnuite.
"Sunteți mulțumiți de execuție? Este pasivă?", a întrebat cineva.
"Foarte mulțumiți! Este pasivă, independentă de gaz, factura în luna decembrie a fost de 80 ron, electricitate."
"E tip container adusă la față locului și amplasată cu macaraua?", a vrut să afle un membru al grupului.
"Da, cu macaraua, fără fundație. Casa are 78 de metri pătrați", a precizat autoarea postării.
"Oare se poate amplasa și pe teren extravilan? Sau necesită autorizație de construcție? Știe cineva exact reglementările?"
"Poți întreba la primăria din zona terenului, de exemplu în județul Alba poți să construiești fără autorizație dacă nu are fundație, în Cluj nu poți."
Daca aceste "case minuscule" au "adesea sub 400 de metri pătrați", oare cum s-or fi numind... Vezi tot
cand ajunge shomera? Vezi tot