O imensă clădire din centrul Bucureștiului zace părăginită, de zeci de ani. Nicolae Ceaușescu plănuia să facă din ea „Muzeul Socialismului Românesc" / „Muzeul Comunismului Românesc". După 1990, terenul și clădirea au fost neglijate complet. Apoi, s-au făcut demersuri în parteneriat public-privat, în vederea demolării mastodontului și ridicării unor clădiri de birouri.
Acest plan a eșuat, iar apoi s-au inițiat demersuri pentru transformarea imobilului într-un complex cu mall și hoteluri, un alt proiect blocat.
Compania Națională de Investiții (CNI) a revenit cu noi informații, pe marginea acestui subiect.
„Ca urmare a neîndeplinirii obligațiilor contractuale de către investitori, statul român a transmis notificarea de reziliere a contractului de parteneriat public-privat, litigiul urmând a fi soluționat la Curtea de Arbitraj Internațional de la Londra.
Investitorul principal Plaza Centers N.V. a declanșat în anul 2022 litigiul arbitral împotriva statului român, care se va soluționa de către Centrul Internațional de Soluționare a Litigiilor de Investiții (ICSID)”, a transmis Manuela Pătrășcoiu, directorul general al CNI, pentru Ziare.com.
Plaza Centers cere 367,7 milioane de euro despăgubiri de la statul român.
Structura asociaților Dâmbovița Center SRL, compania de proiect derulează Proiectul de Parteneriat Public Privat (PPP), este:
Pe scurt, nu se pune problema să se mai ridice nici clădiri de birouri, nici hoteluri, nici centre comerciale. Casa Radio și terenul aferent vor rămâne perfect inutilizabile alți câțiva ani buni, de-acum înainte.
„Având în vedere situația actuală, o decizie cu privire la planurile pe termen mediu și lung va putea fi luată după finalizarea litigiilor”, a mai transmis CNI, pentru Ziare.com.
Casa Radio a fost inaugurată pe data de 23 august 1989, deși avea gata doar fațada. La data menționată a fost organizată ultima paradă de Ziua Națională, sub regimul comunist.
Clădirea - denumită la acea vreme „Muzeul Național” și terenul din str. Știrbei Vodă, care se aflau în administrarea Ministerului Culturii, au fost transmise în 1992 în administrarea Radioteleviziunii Române, în vederea asigurării unui nou sediu pentru cea de-a doua instituție menționată. Astfel, imobilul a primit numele „Casa Radio”.
În ultimele două decenii, diverși afaceriști străini s-au arătat interesați de imobilul din centrul Bucureștiului. Printre ei, și israelianul Mordechay Zisser, investitorul care deținea și hotelul Radisson, de pe Calea Victoriei. Miliardarul a murit în 2016, la vârsta de 60 de ani, iar compania sa, Plaza Centers, a rămas în mâna a două fonduri de investiții americane.