Ce se întâmplă cu Casa Radio, imensa clădire din centrul Bucureștiului pe care Ceaușescu voia să o facă „Muzeul Socialismului". Vești proaste de la CNI

Luni, 17 Iunie 2024, ora 21:00
11236 citiri
Ce se întâmplă cu Casa Radio, imensa clădire din centrul Bucureștiului pe care Ceaușescu voia să o facă „Muzeul Socialismului". Vești proaste de la CNI
Casa Radio, București & Nicolae Ceaușescu / FOTO: Andi Miron

O imensă clădire din centrul Bucureștiului zace părăginită, de zeci de ani. Nicolae Ceaușescu plănuia să facă din ea „Muzeul Socialismului Românesc" / „Muzeul Comunismului Românesc". După 1990, terenul și clădirea au fost neglijate complet. Apoi, s-au făcut demersuri în parteneriat public-privat, în vederea demolării mastodontului și ridicării unor clădiri de birouri.

Acest plan a eșuat, iar apoi s-au inițiat demersuri pentru transformarea imobilului într-un complex cu mall și hoteluri, un alt proiect blocat.

Compania Națională de Investiții (CNI) a revenit cu noi informații, pe marginea acestui subiect.

„Ca urmare a neîndeplinirii obligațiilor contractuale de către investitori, statul român a transmis notificarea de reziliere a contractului de parteneriat public-privat, litigiul urmând a fi soluționat la Curtea de Arbitraj Internațional de la Londra.

Investitorul principal Plaza Centers N.V. a declanșat în anul 2022 litigiul arbitral împotriva statului român, care se va soluționa de către Centrul Internațional de Soluționare a Litigiilor de Investiții (ICSID)”, a transmis Manuela Pătrășcoiu, directorul general al CNI, pentru Ziare.com.

Plaza Centers cere 367,7 milioane de euro despăgubiri de la statul român.

Casa Radio. Structura acționariatului

Structura asociaților Dâmbovița Center SRL, compania de proiect derulează Proiectul de Parteneriat Public Privat (PPP), este:

  • Dâmbovița Center Holding BV (filială a Plaza Centers NV) - companie olandeză, ce deține 75% din părțile sociale (aport în numerar);
  • CNI SA deține 15% din părțile sociale (aport în natură constând în dreptul de exploatare pentru o perioadă de 49 de ani a construcțiilor nefinalizate situate în București, str. Știrbei Vodă, nr. 174-176, Sector 1);
  • Quad Property Investments BV (deținută de turcii de la Cenk Demir Sanayi Ve Ticaret A. S.) - companie ce deține 10% din părțile sociale (aport în numerar).
  • Pe scurt, nu se pune problema să se mai ridice nici clădiri de birouri, nici hoteluri, nici centre comerciale. Casa Radio și terenul aferent vor rămâne perfect inutilizabile alți câțiva ani buni, de-acum înainte.

    „Având în vedere situația actuală, o decizie cu privire la planurile pe termen mediu și lung va putea fi luată după finalizarea litigiilor”, a mai transmis CNI, pentru Ziare.com.

    Casa Radio din București, scurt istoric

    Casa Radio a fost inaugurată pe data de 23 august 1989, deși avea gata doar fațada. La data menționată a fost organizată ultima paradă de Ziua Națională, sub regimul comunist.

    Clădirea - denumită la acea vreme „Muzeul Național” și terenul din str. Știrbei Vodă, care se aflau în administrarea Ministerului Culturii, au fost transmise în 1992 în administrarea Radioteleviziunii Române, în vederea asigurării unui nou sediu pentru cea de-a doua instituție menționată. Astfel, imobilul a primit numele „Casa Radio”.

    În ultimele două decenii, diverși afaceriști străini s-au arătat interesați de imobilul din centrul Bucureștiului. Printre ei, și israelianul Mordechay Zisser, investitorul care deținea și hotelul Radisson, de pe Calea Victoriei. Miliardarul a murit în 2016, la vârsta de 60 de ani, iar compania sa, Plaza Centers, a rămas în mâna a două fonduri de investiții americane.

    Alina Popa (OMV Petrom) la Quarterly Report: ”Avem o politică de dividende foarte competitivă. Investițiile au rate de rentabilitate de minim 10%”
    Alina Popa (OMV Petrom) la Quarterly Report: ”Avem o politică de dividende foarte competitivă. Investițiile au rate de rentabilitate de minim 10%”
    Alina Popa, Director Financiar OMV Petrom, a participat la cea de-a cincea ediție Quarterly Report, evenimentul #1 pentru companii la BVB, organizat de Ziare.com, alături de partenerul principal...
    Recurs la procesul lui Nicolae Ceaușescu. De ce ar putea fi rejudecată acțiunea care a dus la executarea dictatorului
    Recurs la procesul lui Nicolae Ceaușescu. De ce ar putea fi rejudecată acțiunea care a dus la executarea dictatorului
    Procesul din 1989 în care Elena și Nicolae Ceaușescu au fost executați ar putea fi rejudecat. Soțul Zoiei Ceaușescu un nepot al dictatorului au cerut repunerea pe rol a procesului și...
    #Casa radio, #investitii, #litigii, #Nicolae Ceausescu , #investitii
    1. SUA mută soldați și lansatoare de rachete în Alaska, pe fondul creșterii activității militare rusești în zonă
    2. Institutul Regional de cardiologie din Iaşi a primit avizul de oportunitate. Cât timp va dura construirea lui
    3. Componența noii Comisii Europene arată creșterea influenței țărilor din Europa Centrală și de Est. „Oamenii se vor uita mult la vicepreședinții executivi”
    4. Programul „Masa sănătoasă” a redus aproape total absenteismul în școli. Zonele unde profesorii spun că au prezență de 100%
    5. Grupare specializată în furt de combustibil, destructurată de polițiști. Cum s-au „evaporat" 70 de tone de benzină în 8 luni de zile
    6. Kadîrov îl acuză pe Elon Musk că i-a dezactivat „de la distanță" mașina Tesla Cybertruck. „Nu este frumos”
    7. Restricţii de trafic în Capitală. De când intră în vigoare și care sunt rutele alternative
    8. Alertă de sănătate. Șampoanele unor companii celebre, periculoase pentru oameni. Substanțele care ne pot afecta
    9. S-au furat sacii cu nisip aduși să oprească viitura. Situație fără precedent în Ungaria
    10. Ursula von der Leyen anunță un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii. „Pentru mine a fost sfâşietor să văd distrugerea şi devastarea"