A murit Simina Mezincescu, prima reprezentantă a Casei Regale a României de după 1989

Joi, 27 Octombrie 2022, ora 07:25
6169 citiri
A murit Simina Mezincescu, prima reprezentantă a Casei Regale a României de după 1989
Simina Mezincescu s-a născut la 4 noiembrie 1928 FOTO Facebook

Simina Mezincescu, şefa Protocolului Regal în ultimele două decenii şi cea mai importantă susţinătoare a revenirii Familiei Regale în România, a murit miercuri seară, 26 octombrie.

Mezincescu a fost, de asemenea, una dintre primele noastre campioane la raliuri automobilistice.

”Majestatea Sa Custodele Coroanei, Principele Consort, întreaga Familie Regală a României, dar şi angajaţii şi colaboratorii Casei Majestăţii Sale, au aflat cu profundă tristeţe de trecerea la cele veşnice a doamnei Simina Mezincescu, Comandor al Ordinului Coroana României şi purtătoare a Crucii Casei Regale a României”, a transmis, miercuri seară, Casa Regală.

Simina Mezincescu s-a născut la 4 noiembrie 1928.

Potrivit sursei citate, Simina Mezincescu ”a fost unul dintre acei oameni care, într-o viaţă lungă şi bogată, au ţesut, prin energia, compasiunea, cunoaşterea şi curajul lor, părţi ale istoriei ţării noastre”.

”Cunoscută în perioada interbelică drept una dintre primele noastre campioane la raliuri automobilistice, Simina Mezincescu a cultivat şi relaţiile culturale şi economice oferite de ascendenţa sa dintr-o veche familie aromână, devenind apropiată marilor oameni de cultură ai României.

Acest lucru a determinat ca, în anul 1959, să fie judecată şi condamnată în cadrul marelui „Lot Noica-Pillat”, după o anchetă în cursul căreia a avut de suferit torturi inimaginabile, ale căror urme le-a purtat întreaga viaţă. În cursul încarcerării, la închisoarea din Miercurea Ciuc, a împărţit celula cu soţia lui Ion Mihalache”, a mai transmis Casa Regală.

În Bucureşti, a devenit prietenă lui Nicolae Steinhardt, un alt martir al închisorilor politice comuniste. Prin demersurile lui Henri Coandă, a putut să iasă din ţară până la Paris, însă ulterior s-a întors în ţară pentru a fi aproape de rudele sale în vârstă.

”Începând cu anul 1990, Simina Mezincescu a fost cea mai importantă susţinătoare a revenirii Familiei Regale în România, punându-şi la dispoziţie casa din strada Berthelot, resursele materiale şi contactele cu elita românească pentru a organiza primele vizite din România ale Regelui Mihai, Reginei Ana şi Majestăţii Sale Margareta. A fost martoră la evenimentele din decembrie 1990, fiind alături de Rege atunci când acesta a fost expulzat din ţară. A avut apoi un rol fundamental în organizarea Casei Majestăţii Sale Regelui în România, în organizarea primelor proceduri de retrocedare, dar şi la primele evenimente publice ale Familiei Regale. Pentru aceste motive a fost numită Şefa Protocolului Regal, funcţie în care şi-a dedicat mai bine de două decenii consolidării poziţiei Coroanei în România. Nelipsită de la toate activităţile regale, a arătat mereu loialitate, tact, umanitate şi un umor plin de suflet, facilitând prin resursele şi inteligenţa sa bunul mers al acestora”, a mai transmis Casa Regală.

Simina Mezincescu lasă în urmă pe fiica sa, Yvette Fulicea, căreia Majestatea Sa i-a transmis o scrisoare de condoleanţe.

#Casa Regala a Romaniei, #reprezentant, #moarte , #stiri Casa Regala