Un eveniment rar a avut loc vineri, 6 septembrie, pentru una dintre cele mai longevive dinastii regale ale lumii. Prințul Hisahito al Japoniei a împlinit 18 ani, devenind primul membru bărbat al dinastiei care împlinește vârsta maturității în aproape patruzeci de ani. În ciuda istoriei sale de conducere de peste un mileniu, casa regală japoneză se confruntă cu aceeași problemă ca și restul țării - o populație care îmbătrânește repede și se micșorează.
Hisahito, unul dintre moștenitorii titlului de împărat, este nepotul de unchi al Împăratului Naruhito. Membrii casei regale au mai degrabă vârste înaintate. Cel mai tânăr membru bărbat este prințul Coroanei Akishino, care a împlinit 18 ani în 1985. Hisahito este cel mai tânăr membru al familiei imperiale, formată din 17 membri, dintre care doar 4 sunt bărbați, scrie Associated Press.
Statutul său de aparent ultim moștenitor pune o problemă majoră pentru un sistem care nu permite împărătesele. Guvernul dezbate cum să mențină stabilă succesiunea fără să permită conducerea femeilor. Legea din 1947 privind casa imperială, care păstrează intacte în mare parte fundamentele conservatoare dinaintea războiului, permite doar bărbaților să urmeze la tron și le forțează pe membrele casei regale care se căsătoresc cu oameni obișnuiți să renunțe la titlul lor.
Prințul moștenitor a spus că deocamdată vrea „să se bucure de timpul pe care îl mai are la liceu”, arată un comunicat de presă. Acesta este interesat de insecte și chiar a fost co-autor al unei lucrări academice despre libelule.
Verișoara mai în vârstă a lui Hisahito, Prințesa Aiko, fostă diplomată și singurul copil al lui Naruhito cu soția sa, Masako, este favorită în ochii publicului pentru a urca pe tron. Chiar dacă Masako are o linie de moștenitoare imperială, legea nu îi permite să îi urmeze soțului ei la conducere. O propunere anterioară de a-i permite lui Aiko să devină împărăteasă a fost retrasă odată cu nașterea lui Hisahito, în 2006.
Un grup de experți, în mare parte format din conservatori, a recomandat în ianuarie 2022 ca guvernul să propună ca femeile din casa imperială să își poată păstra titlul nobil chiar și dacă se căsătoresc în afara familiei, pentru a putea întârzia declinul numărului celor din familia imperială. În același timp, decidenților li se recomanda să propună adoptarea descendenților bărbați din linii întrerupte ale familiilor regale pentru a continua să aibă bărbați în familie, fie și prin rude îndepărtate.
Această propunere a fost criticată inclusiv pentru că ar avea un efect limitat, din moment ce succesiunea masculină este menținută pentru că putea funcționa în mare parte datorită concubinelor, înainte de epoca modernă, conform sursei citate.