Casă tradițională construită în 1932, mutată din Maramureș în Cluj: "Poate costa peste 100.000 de euro" FOTO

Miercuri, 04 Ianuarie 2023, ora 12:10
6912 citiri
Casă tradițională construită în 1932, mutată din Maramureș în Cluj: "Poate costa peste 100.000 de euro" FOTO
Cum arată casa mutată FOTO Facebook/ Mutat la țară- viața fără ceas

Mulți români visează la o casă la țară în care să se mute sau să-și petreacă vacanțele. Cei care și-au îndeplinit deja dorința își împărtășesc experiențele în grupuri dedicate.

Unii preferă să construiască o casă nouă, în timp ce alții dunt îndrăgostiți de casele tradiționale.

Este cazul unui român care a cumpărat o casă veche din Maramureș și a mutat-o în Cluj, după cum a scris pe Facebook.

"Un an și 250 de km în câteva fotografii.

Încă nu ne-am mutat la țară decât virtual, pe acest grup. Pregătim însă pașii, de fapt o facem de câțiva ani, de când am început să documentăm fiecare detaliu ce presupune mutarea unei case de lemn și transformarea ei într-un spațiu de locuit adaptat confortului zilelor noastre.

Nu dau sfaturi, vreau doar să inspir cât mai mulți oameni să plece pe acest drum. Prin inițiative similare, ruralul își poate schimbă fața ciopârțita de BCA, tablă roșie sau inox", a scris acesta pe grupul Mutat la țară- viața fără ceas.

Ce costuri implică un astfel de proiect

În comentarii, proprietarul a răspuns la mai multe întrebări și a dat detalii.

"Costurile diferă imens de la un proiect la altul pentru că există zeci de detalii, de la zona de achiziție a casei până la detaliile de execuție privind fundația, tâmplăria, acoperișul, învelitoarea, izolația etc.

Evit să dezvolt subiectul costurilor pentru că ele sunt date de foarte multe detalii a căror necunoaștere ar proiecta o lumina falsă în ochii multor oameni. Ca principiu, strămutarea unei case presupune costuri mai mari decât construcția uneia de la zero, din lemn nou.

Dimensiunea acestor costuri este dată de detalii, plecând de la casă în sine (care poate să coste 1 000 de euro sau 15 000), fundație, învelitoare, izolație etc. Fiecare casă are particularitățile ei, iar cei care doresc să parcurgă acest drum nu pot avea o proiecție decât aproximativă de costuri și asta doar dacă au un proiect complet și știu în detaliu ce anume vor să facă.

Casa provine din Maramureșul istoric, comuna Barsana. Am lucrat cu trei echipe de meșteri, la fundație, mutat și ridicat casa plus acoperiș nou și bătut draniță, toate echipele fiind din Maramureș.

Poate costa 30 000 de euro, dacă nu schimbați mare lucru și poate costa peste 100.000 de euro", a adăugat proprietarul în comentarii.

Legat de data la care a fost ridicată casa, proprietarul a precizat ca ar fi din 1932.

"În registrul agricol al primăriei e trecut anul 1932, dar nu se știe dacă acesta e anul construcției sau ea exista anterior acestei date".

"Ar trebui să fiți finanțați de stat"

În comentarii, mulți îl felicită pentru inițiativă.

"Ar trebui să fiți finanțați de stat pentru asemenea treaba, felicitări!"

"Și noi (familia mea) am făcut pasul ăsta în primăvară, într-o zonă de munte, pe Valea Buzăului! Dar momentan o ținem pentru week-end și vacanțe sau zile libere. Superb. Mirific. Felicitări pentru inițiativă și spor în toate. Îndemn pe toți conaționalii noștri de la orașe să facă pasul spre rural."

"Felicitări! Piele de găină, așa emoție! Avem nevoie de asemenea dovezi de reușită!"

"Casa e frumoasă, dar cu adevărat impresionant este că meșterii sunt tineri. Bravo! Să o stăpâniți sănătoși, să vă bucurați de ea."

"Cât de rentabilă este această variantă?"

"Foarte multă muncă. Și dacă tot e atâta muncă, nu era mai simplu și durabil pe termen lung să construiți o casă nouă din lemn pe modelul celei vechi? Întreb ca o neștiutoare în domeniu... Cât de rentabilă este această variantă aleasă de către dvs față de construirea unei case cu totul nouă, să zicem pe un termen de 20 de ani? Merită efortul refolosirii lemnului vechi? Nu cumva va trebui înlocuit în câțiva ani? Altă muncă, alți bani."

"Nu e musai așa. Știu situație concretă unde nu au mai demolat casa veche pentru că sărea scântei din lemnul vechi de zeci de ani. Tăiat în perioada potrivită, lemnul de arin era mai tare decât își imaginaseră proprietarii. Așa că au renovat și păstrat construcția."

"La ce v-ați încumetat dumneavoastră e treabă de Sisif. Dar vă admir din suflet și vă felicit pentru un astfel de proiect ce pare că se apropie cu succes de final."

"Susțin în totalitate. Nimic din arhitectura rurală de azi nu se compară cu frumusețea acestor case tradiționale."

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#casa traditionala, #casa veche, #mutata, #maramures, #Cluj, #costuri , #casa traditionala