Ziare.com

Chiriasii ANL vor plati chirii diferite, in functie de venit, a decis Guvernul

Miercuri, 05 Aprilie 2017, ora 23:32

   

Chiriasii ANL vor plati chirii diferite, in functie de venit, a decis Guvernul
Chiriile datorate de persoanele cu venituri reduse care beneficiaza de locuinte ANL vor fi diminuate si vor fi calculate dupa noi criterii, raportate la venitul realizat pe membru de familie, potrivit unei ordonante de urgenta adoptate miercuri de Guvern, la propunerea Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene.

Potrivit unui comunicat al Executivului, modificarile aduse au scopul sa asigure protectia sociala persoanelor cu venituri mici, prin limitarea cuantumului chiriei, astfel:

- maximum 10% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, calculat in functie de veniturile realizate in ultimele 12 luni, in cazul in care venitul brut pe membru de familie este mai mic sau egal cu salariul minim brut pe tara;

- maximum 20% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, daca venitul brut pe membru de familie este mai mare decat salariul minim brut pe tara, dar nu depaseste 100% salariul minim brut pe tara garantat in plata;

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

- maximum 30% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, daca venitul brut pe membru de familie depaseste 100% din salariul minim brut pe tara, dar nu mai mult de 5.000 lei.

Executivul precizeaza ca reducerea chiriilor pentru persoanele care beneficiaza de locuinte ANL are loc in conditiile in care, prin OUG, se diminueaza:

- cheltuielile de administrare, intretinere si reparatii de la 1,11% din valoarea de inlocuire a constructiei la maxim 0,8% din valoarea de inlocuire a constructiei;

- coeficientul specific rangului localitatii se extinde intre 0,6, specific satelor, si 1, pentru Bucuresti;

- coeficientul de venit scade la 0,8 pentru chiriasii al caror venit pe membru de familie este mai mic sau egal cu salariul minim brut pe economie.

De asemenea, prin OUG, se pondereaza chiriile si cu un coeficient care tine cont de anul de receptie a blocului ANL, care variaza intre 0,85 pentru imobilele construite pana la finalul anului 2004 si urca la 1 pentru cele ridicate incepand cu 2016, precizeaza Guvernul.

Programul de constructii de locuinte pentru tineri, destinate inchirierii, este principalul program implementat de ANL. Programul se adreseaza tinerilor cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani la data depunerii cererii pentru repartizarea unei locuinte construite prin ANL si destinate inchirierii, persoane care nu isi permit sa cumpere sau sa inchirieze o locuinta de pe piata libera, se mai arata in comunicat.

Citeste si despre programul care permite profesorilor tineri si medicilor rezidenti sa inchirieze o locuinta ANL.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 4578 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"Chiriasii ANL vor plati chirii diferite, in functie de venit, a

decis Guvernul"

- corect ! n-ai bani sa plateshti , plateshte al de are shi pentru tine , cu conditzia achitarii cotizatziei pesede la zi ! :o(((

 

Gandire cu dosu-n sus.

Adica sa locuiesti in conditii de confort sporit si sa platesti maruntis,doar pentru ca se intampla sa ai venit mic?.
O corelare a spatiului ocupat si al numarului de persoane si al costului pe metru patrat.
Locuintele ANL au nevoie de intretinere si reparatii si eventuale imbunatatiri.CINE PLATESTE?.
Ceva vorbe despre venituri ilicite?.Locatarii vor fi "impinsi" spre asa ceva.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor