Guvernul a modificat Legea ANL: Tinerii pot cumpara case si in rate sau cu credit garantat de stat

Miercuri, 23 Iulie 2014, ora 21:37
6825 citiri
Guvernul a modificat Legea ANL: Tinerii pot cumpara case si in rate sau cu credit garantat de stat
Foto: tion.ro

Tinerii chiriasi ai imobilelor apartinand Agentiei Nationale de Locuinte (ANL) vor putea cumpara casa respectiva fie cu un credit bancar contractat cu garantia statului, fie cu plata in rate lunare, cu un avans de minimum 15% din valoarea de vanzare, procedura nepermisa pana in prezent.

Facilitatile la cumpararea de catre tineri a unei locuinte ANL au fost introduse de Guvern, printr-o ordonanta aprobata in sedinta de miercuri.

Legislatia aplicata pana in prezent stabileste ca locuintele ANL pentru tineri in varsta de pana in 35 ani destinate inchirierii, inclusiv cele construite si destinate in mod exclusiv inchirierii tinerilor specialisti din invatamant sau sanatate, pot fi vandute titularilor contractelor de inchiriere dupa expirarea a minimum un an de inchiriere neintrerupta, fara ca vanzarea sa fie conditionata de varsta solicitantului.

Locuintele ANL se vand ca painea calda - vezi ofertele

Pretul locuintei putea fi insa achitat doar integral la data incheierii contractului, din sursele proprii ale cumparatorului si/sau din credite contractate de catre acesta de la institutii financiare autorizate.

Prin ordonanta aprobata miercuri, Guvernul a decis ca aceste credite vor putea fi contractate "inclusiv cu garantia statului", in termen de 5 zile lucratoare de la data inscrierii dreptului de proprietate in cartea funciara, si ca pretul de vanzare va putea fi achitat si in rate lunare, cu un avans de minimum 15% din valoarea de vanzare.

"Pentru achizitionarea locuintelor cu plata in rate, ratele lunare cuprind o dobanda care acopera dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, la care se adauga doua puncte procentuale, aceasta dobanda fiind aplicabila la valoarea ramasa de achitat", se arata in document.

Cumparatorul va avea si posibilitatea achitarii in avans, in totalitate sau partial, a ratelor ramase, inclusiv dobanda, pana la data achitarii integrale.

ANL a construit pana in primavara acestui an 3.200 de locuinte (case si apartamente), in 59 de amplasamente in cadrul programului locuinte finantate prin credit ipotecar si peste 31.000 de apartamente destinate tinerilor de sub 35 de ani.

ANL avea in executie 1.945 de locuinte pentru tineri, in 38 de santiere, iar pentru acest an este prevazuta livrarea a 1.200 de unitati dintre acestea. Infiintata in 1998, ANL functioneaza in coordonarea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#ANL guvern locuinte tineri, #ANL modificare lege cumparare, #ANL lege rate locuinta , #ANL