Ziare.com

Guvernul a modificat Legea ANL: Tinerii pot cumpara case si in rate sau cu credit garantat de stat

Miercuri, 23 Iulie 2014, ora 21:37

   

Guvernul a modificat Legea ANL: Tinerii pot cumpara case si in rate sau cu credit garantat de stat
Tinerii chiriasi ai imobilelor apartinand Agentiei Nationale de Locuinte (ANL) vor putea cumpara casa respectiva fie cu un credit bancar contractat cu garantia statului, fie cu plata in rate lunare, cu un avans de minimum 15% din valoarea de vanzare, procedura nepermisa pana in prezent.

Facilitatile la cumpararea de catre tineri a unei locuinte ANL au fost introduse de Guvern, printr-o ordonanta aprobata in sedinta de miercuri.

Legislatia aplicata pana in prezent stabileste ca locuintele ANL pentru tineri in varsta de pana in 35 ani destinate inchirierii, inclusiv cele construite si destinate in mod exclusiv inchirierii tinerilor specialisti din invatamant sau sanatate, pot fi vandute titularilor contractelor de inchiriere dupa expirarea a minimum un an de inchiriere neintrerupta, fara ca vanzarea sa fie conditionata de varsta solicitantului.

Locuintele ANL se vand ca painea calda - vezi ofertele

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Pretul locuintei putea fi insa achitat doar integral la data incheierii contractului, din sursele proprii ale cumparatorului si/sau din credite contractate de catre acesta de la institutii financiare autorizate.

Prin ordonanta aprobata miercuri, Guvernul a decis ca aceste credite vor putea fi contractate "inclusiv cu garantia statului", in termen de 5 zile lucratoare de la data inscrierii dreptului de proprietate in cartea funciara, si ca pretul de vanzare va putea fi achitat si in rate lunare, cu un avans de minimum 15% din valoarea de vanzare.

"Pentru achizitionarea locuintelor cu plata in rate, ratele lunare cuprind o dobanda care acopera dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, la care se adauga doua puncte procentuale, aceasta dobanda fiind aplicabila la valoarea ramasa de achitat", se arata in document.

Cumparatorul va avea si posibilitatea achitarii in avans, in totalitate sau partial, a ratelor ramase, inclusiv dobanda, pana la data achitarii integrale.

ANL a construit pana in primavara acestui an 3.200 de locuinte (case si apartamente), in 59 de amplasamente in cadrul programului locuinte finantate prin credit ipotecar si peste 31.000 de apartamente destinate tinerilor de sub 35 de ani.

ANL avea in executie 1.945 de locuinte pentru tineri, in 38 de santiere, iar pentru acest an este prevazuta livrarea a 1.200 de unitati dintre acestea. Infiintata in 1998, ANL functioneaza in coordonarea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 6372 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ptr tinerii care vor termina facultatile dupa 2014

vor mai avea locuinte ANL??

 

Pretul de 300 de euro pe mp

Este doar pentru actualii chiriasi. Cine vrea sa cumpere un apartament ANL plateste peste pretul pietei pe metrul patrat. Din pacate, nu stiu ce tanar isi permite o rata de 1700 de lei la un credit de 50000 de euro iar apartamentele ANL costa dublu. Mai exista o lege care prevede acordarea de terenuri pentru tinerii casatoriti, dar de exemplu la sectorul 5 nu se aplica. Se pare ca la acest sector nu se stie situatia terenurilor libere. Tot aici, nici nu exista acest program ANL, nici metrou, nici parcuri, la o densitate a populatiei cu mult mai mare decat cea din zona de nord a Bucurestiului.

 

Pensionarii forumului ziare.com multumeste Premierului Ponta

..pentru ajutorul acordat copiilor si nepotilor lor. Basistii feroci multumesc doar in gand ! La vedere pot fi doar impotriva, prin apelativele binecunoscute si prin apasarea pe steluta 1. Asa li s-a spus..

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor