Locuintele ANL pot fi cumparate dupa un an de la inchiriere

Miercuri, 28 Aprilie 2010, ora 16:21
1756 citiri
Locuintele ANL pot fi cumparate dupa un an de la inchiriere

Locuintele ANL vor putea fi cumparate la un an de la inchiriere, dupa ce senatorii au aprobat, in acest sens, OUG 14/2010 care modifica Legea Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL), reducand perioada obligatorie in care un tanar trebuie sa stea cu chirie intr-o locuinta ANL, inainte sa o poata cumpara.

Actul normativ a fost aprobat in plenul Senatului cu 66 de voturi pentru si un singur vot impotriva.

In timpul dezbaterilor, liderul grupului parlamentar al UDMR, Andras Fekete, a sustinut ca senatorii UDMR vor vota in favoarea modificarii, desi senatorul Tiberiu Gunthner (UDMR) anuntase ca va respinge Ordonanta, pe motiv ca Executivul a emis deja o alta care modifica acelasi articol din legea ANL.

Locuintele ANL vor fi cumparate la un pret unic national

La randul sau, secretarul de stat Barna Tanczos considera ca "nu dauneaza sanatatii ca intr-un bloc ANL sa traiasca si chiriasi si proprietari".

De asemenea, secretarul Comisiei pentru administratie din Senat, Trifon Belacurencu (PSD+PC), a subliniat ca OUG 14/2010 ar trebui aprobata, pentru ca cealalta Ordonanta modifica doar aspectul modului de calcul al valorii de vanzare a locuintelor pentru tineri, nefacand referire la diminuarea timpul obligatoriu de inchiriere pana la data cumpararii locuintei si nici la faptul ca vanzarea locuintei nu va mai fi conditionata de varsta solicitantului.

Si senatorul PD-L Radu Alexandru a sustinut adoptarea Ordonantei, afirmand ca programul ANL este unul extrem de important, iar vanzarea locuintelor este "asteptata cu interes" de familiile tinere.

Elena Udrea: Ne asteptam sa vindem in acest an 22.000 de locuinte ANL

Senatorii din Comisia pentru administratie au dat pe 21 aprilie, in unanimitate, un raport favorabil aprobarii OUG 14/2010 prin care locuintele pentru tineri, destinate inchirierii, pot fi vandute dupa expirarea a minimum un an de inchiriere neintrerupta catre acelasi titular si nu dupa perioada de minimum trei ani, asa cum prevedea initial legea.

De asemenea, prin OUG 14/2010 vanzarea locuintei ANL nu va mai fi conditionata de varsta chiriasului.

In expunerea de motive a OUG nr. 14/2010 este precizat faptul ca sumele rezultate din vanzarea locuintelor suplimenteaza bugetul aferent Programului de constructie de locuinte pentru tineri, destinate inchirierii, in vederea continuarii constructiei acestora, "realizandu-se un numar cel putin egal de unitati locative comparativ cu anii anteriori".

ANL ar putea sa construiasca in parteneriat public-privat

Citeste si:
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, 23 octombrie, după discuţiile de la Palatul Victoria, că politica formaţiunii s-a axat, în ultimele trei decenii, pe reprezentarea...
Premierul desemnat Nicolae Ciucă, întâlniri de lucru cu PNL și UDMR pentru programul de guvernare. Cu ce alte partide a mai interacționat
Premierul desemnat Nicolae Ciucă, întâlniri de lucru cu PNL și UDMR pentru programul de guvernare. Cu ce alte partide a mai interacționat
Premierul desemnat Nicolae Ciucă, împreună cu echipa de experţi ai Partidului Naţional Liberal şi cu reprezentanţii Uniunii Democrate Maghiară, conduşi de Hunor Kelemen, au continuat...
Sursa: AGERPRES