Cat si unde s-au ieftinit apartamentele in 2008

Luni, 22 Decembrie 2008, ora 23:54
8433 citiri
Cat si unde s-au ieftinit apartamentele in 2008

Preturile locuintelor vechi au inregistrat de la inceputul anului o scadere medie de 30%, in timp ce la apartamentele noi scaderea a fost de 5-10% in 2008.

Analistii imobiliari pun aceste reduceri de pret pe fondul crizei de pe pietele internationale si a conditiilor de creditare care au afectat sectorul imobiliar.

Datele statistice prezentate in rapoartele principalelor companii de consultanta imobiliara indica faptul ca scaderea preturilor la apartamente a inceput inca din primul trimestru al anului si a continuat treptat inregistrand un declin mediu de 30% pe segmentul apartamentelor vechi si de 5-10% in ceea ce priveste locuintelor noi.

"Fata de acum sase luni, toate cele sase sectoare din Capitala au inregistrat scaderi, cuprinse intre 18% si 33% in ceea ce priveste preturile locuintelor vechi.

Sectorul 6 s-a depreciat cu cea mai mare valoare procentuala (33%), iar sectorul 3 a suferit cea mai mare depreciere nominala, cu 446 euro/mp", sustin consultantii imobiliari ai companiei Colliers in cea mai recenta analiza a companiei asupra pietei imobiliare.

Reprezentantii companiei Esop Consulting sustin ca in piata imobilelor noi, procentul de ajustare nu e similar cu cel al locuintelor vechi.

"Chiar daca piata rezidentiala este blocata in primul rand datorita limitarii accesului la creditare, dar si a neincrederii generate de contextul economic international, dezvoltatorii de ansambluri noi au scazut intr-un procent mai moderat preturile, 5-10%, in functie de proiect.

Este greu de stabilit o linie generala pentru nu a exista o practica unitara de stabilire a preturilor", a declarat pentru NewsIn, Irina Petrescu, partener in cadrul companiei Esop Consulting.

La randul sau, managerul general al siteului imobiliar AnunturiParticulari.ro, Silvia Valceanu considera ca aceasta criza de pe piata imobiliara a adus preturile locuintelor din Capitala la nivelul anului trecut si este de asteptat ca procesul de scadere sa continue.

"De la inceputul anului preturile imobilelor au scazut direct proportional cu cresterile din 2006 - 2007. Scaderea preturilor este vazuta drept o consecinta directa a crizei economice, instabilitatea acestora datorandu-se diminuarii cererii solvabile de pe piata, mai ales in urma inaspririi conditiilor de creditare. Criteriul dominant al variatiei preturilor ramane insa locatia imobilului, urmata de dotarile si imbunatatirile aferente", sustin reprezentantii AnunturiParticulari.ro.

Mihaela Alexandroiu, Broker/ Owner al companiei Re/Max Bastion din Bucuresti sustine ca in luna septembrie fata de luna iunie, pretul de listare a locuintelor a scazut cu 5-10% pentru apartamentele noi si cu circa 15% in cazul celor vechi, in timp ce pretul de tranzactionare a scazut cu 10-20%, ceea ce inseamna, cumulat, o scadere a preturilor cuprinsa intre 15 si 35%

"In ceea ce priveste in special Capitala, estimez o scadere a preturilor de pana la 25% in cazul proiectelor noi care au vandut mai putin de 50 % din unitatile construite", a mai spus Mihaela Alexandroiu, care sustine ca situatia este similara si in alte orase, preturile de listare continuandu-si trendul descendent.

Ce apartamente noi se mai construiesc in Bucuresti?

Potrivit analistilor imobiliari, efectele crizei financiare, care se resimt puternic si asupra pietei rezidentiale romanesti, au facut ca dezvoltatorii sa isi intarzie finalizarea mai multor proiecte.

"Cu toate ca anul 2008 trebuia sa fie anul cu cele mai multe proiecte rezidentiale finalizate si totodata sa inceapa concurenta reala, am observat ca in primele 10 luni ale anului au fost livrate doar 900 de unitati rezidentiale in Bucuresti, dintre care 90% reprezinta apartamente.

Pentru sfarsitul anului se mai pot finaliza doar 1.500 de unitati, insa pe fondul crizei financiare si implicit al inaspririi conditiilor de creditare, noi credem ca aceasta cifra s-ar putea reduce la jumatate", a declarat Adrian Nicolescu, head of valuation&advisory la CBRE Eurisko.

Acesta considera ca inasprirea conditiilor de creditare a condus la o scadere accentuata a numarului de tranzactii, desi oferta a fost in crestere, iar preturile de vanzare au scazut din lunile de vara si pana in prezent in medie cu 15-25%.

Pipera, in declin

Zona rezidentiala Pipera, aflata intr-o continua expansiune, a intrat in declin incepand cu 2008, lucru cauzat atat de densitatea proiectelor din zona, preturile mari practicate de dezvoltatori, infrastructura precara, cat si de problemele legate de furnizarea utilitatilor, potrivit unui studiu de piata realizat de compania de consultanta imobiliara CBRE|Eurisko.

"La inceputul expansiunii imobiliare in zona, dezvoltarile de tip vila erau preponderente. Pe masura ce pretul terenului a crescut dezvoltatorii au inceput sa se orienteze catre dezvoltarea imobilelor de apartamente, ajungand pana la P+10E (parter si 10 etaje).

In Pipera sunt, la ora actuala, cateva ansambluri rezidentiale terminate, dar care nu s-au vandut in totalitate. In ciuda lipsei clientilor si, implicit, a profitului asteptat, dezvoltatorii continua sa anunte noi proiecte rezidentiale in zona, mentinand in acelasi timp preturile ridicate", sustin consultantii imobiliari.

Studiul realizat de catre CBRE|Eurisko arata ca pretul mediu/mp construit, pentru un apartament situat in Pipera, este de 1.700 euro, dar acesta poate ajunge si pana la 2.500 euro (pret valabil in luna august 2008), in proiecte considerate a fi de lux.

"Desi este considerata o zona rezidentiala consacrata, nu putem spune despre Pipera ca este cu adevarat o zona de lux, din cauza infrastructurii precare, a lipsei de intimitate si a densitatii prea mari. In Pipera sunt localizate aproape un sfert din noile proiecte rezidentiale", adauga cei de la CBRE|Eurisko.

Chiriile in crestere

Scaderea preturilor la vanzarea de locuinte si incetinirea ritmului de tranzactionare a reorientat cererea de spatiu imobiliar pe segmentul rezidential catre optiunea chiriei, astfel ca in ultimile luni acest tip de tranzactie a dominat piata, nivelul mediu al chiriilor crescand cu peste 10%, potrivit companiei Neoland.

Potrivir reprezentantilor Neoland, in prezent, chiriile in zonele de cartier au ajuns la peste 400 euro pentru garsoniere, peste 500 euro pentru apartamente de doua camere si la peste 600 euro pentru apartamente de trei camere, iar in zonele de centru si in amplasamentele mai selecte, chiriile au ajuns la circa 800 euro pentru doua camere, respectiv la 1.000 euro pentru trei camere.

Si societatea de constructii Apolodor a decis, in contextul crizei financiare, sa acorde facilitati la achizitia apartamentelor din ansamblul Octopus Garden, printre acestea numarandu-se si preluarea clientilor a unui apartament mobilat si utilat, in schimbul unei chirii lunare. Potrivit dezvoltatorului, aceasta chirie se poate transforma ulterior in avans, in cazul in care clientii doresc achizitionarea locuintei.

Si nivelul mediu al chiriilor pe segmentul rezidential de lux, in special in zonele Primaverii, Dorobanti, Aviatorilor, Kiseleff, Herastrau, Floreasca, Cotroceni, Baneasa si Otopeni a crescut cu 15% in ultimele sase luni ale acestui an, sustin reprezentantii departamentului rezidential al DTZ Echinox.

"Aceast fapt este o consecinta directa a imposibilitatii clientilor, atat pe segmental mediu, cat si de lux, de a obtine credit ipotecar in conditiile actuale impuse de noile norme BNR, pe de o parte, precum si a reticentei celor care dispun de lichiditati de a le bloca in astfel de achizitii, pe de alta parte", a declarat consultantul din cadrul departamentului rezidential al companiei imobiliare DTZ Echinox, Oana Lungu.

Potrivit consultantului imobiliar, aceasta situatie a dus la incetinirea semnificativa a ritmului vanzarilor, determinandu-i pe cei care la inceputul anului doreau sa-si vanda proprietatile, sa se reorienteze spre inchiriere, preferand sa aleaga alternativa unei chirii avantajoase decat sa scada pretul de vanzare pentru ca produsele oferite de ei sa devina accesibile.

Potrivit consultantilor imobiliari, in 2007, pretul apartamentelor vechi din Capitala a crescut cu circa 50%, in timp ce pretul celor noi cu doar 15-20%.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#apartamente ieftine Bucuresti, #reducere pret locuinte , #apartamente noi