Pretul apartamentelor noi s-a prabusit in 2013 - aproape de nivelul celor vechi

Marti, 31 Decembrie 2013, ora 21:53

   

Pretul apartamentelor noi s-a prabusit in 2013 - aproape de nivelul celor vechi
Preturile apartamentelor noi au scazut puternic in 2013, cand au fost consemnate reduceri de pana la 15% in marile orase.

Astfel, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, in ultimele 12 luni unitatile locative nou-construite au consemnat cele mai mari ieftiniri in marile orase, cu un prag maxim de 15% (in Brasov).

In aceeasi perioada, apartamentele vechi s-au ieftinit cu maximum 6,6% (in Iasi).

Prin urmare, diferenta de pret dintre apartamentele noi si cele vechi a fost foarte mult redusa.

BucurestiIn Capitala, pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare a scazut cu 7,6% in decurs de 12 luni, de la 1.142 de euro pe metru patrat util, la finele lui noiembrie anul trecut, pana la 1.055 de euro pe metru patrat, in 2013.

Ultima luna de toamna din acest an a adus un recul de 0,8% fata de cea precedenta, de la un nivel de 1.063 de euro pe metru patrat. Cel mai mare declin, de 9,5%, a fost consemnat pe segmentul apartamentelor noi; acestea au ajuns la un pret mediu de 1.165 de euro pe metru patrat, fata de 1.288 euro pe metru patrat, in aceeasi perioada a anului trecut.

Locuintele din blocurile vechi, pe de alta parte, s-au ieftinit cu 5,3%, de la 1.054 de euro, pana la 998 de euro pe metru patrat.

Brasov

In orasul de la poalele Tampei, apartamentele s-au depreciat cu 4,8% in decurs de 12 luni, de la 859 de euro pe metru patrat, pana la 818 euro pe metru patrat. In noiembrie 2013 a avut loc un declin de 0,7% fata de nivelul de 824 de euro atins in octombrie.

Brasovul este orasul cu cele mai mari scaderi de pret pe segmentul apartamentelor noi: din iarna lui 2012 pana acum, pretentiile dezvoltatorilor au scazut cu o marja-record de 15,1%, de la 950 de euro, pana la 807 euro pe metru patrat util.

Locuintele din blocurile vechi, insa, au consemnat o scadere mult mai temperata, de 2,4%, de la 842 de euro pe metru patrat, pana la 822 de euro pe metru patrat.

Cluj-Napoca

In Capitala Transilvaniei, preturile apartamentelor disponibile spre vanzare s-au diminuat cu 1,3% in ultimele 12 luni, de la 917 euro, pana la 905 euro pe metru patrat util; luna noiembrie 2013 a marcat o scumpire usoara, de 0,1%, de la valoarea de 904 euro consemnata in octombrie.

In mod interesant, pretul cerut in prezent pentru apartamentele noi din oras este egal cu cel din urma cu un an, respectiv 847 de euro pe metru patrat, dupa un plus de 1,6% consemnat in noiembrie fata de octombrie.

Pe de alta parte, pretentiile proprietarilor de apartamente vechi s-au majorat chiar in perioada mentionata: in prezent, acestia solicita, in medie, 977 de euro pe metru patrat, cu 0,5% peste nivelul de 972 de euro pe metru patrat atins anul trecut.

Constanta

In orasul de la malul marii, Indicele Imobiliare.ro se situeaza in prezent la o valoare de 847 de euro pe metru patrat, cu 3% mai putin decat cea consemnata in perioada similara a anului trecut, respectiv 873 de euro pe metru patrat. Acum, locuintele noi sunt cu 1,1% mai scumpe decat in 2012: pretul mediu cerut de dezvoltatori se situeaza la 881 de euro pe metru patrat, fata de 871 de euro pe metru patrat, dupa un avans lunar de 1,4% consemnat in noiembrie 2013.

La polul opus, pretentiile proprietarilor de apartamente vechi s-au diminuat cu 4,1% in 12 luni, de la 874 de euro, pana la 838 de euro pe metru patrat.

C.S.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4582 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
just_comment
rank 5
Nu pretul celor noi a scazut
ci pretentiile pentru cele vechi sunt prea mari!
tata
rank 5
Cind Ap
Vor avea preturi de 500e pe mp,o sa aveti si clienti...
Utilizator sters
forma de reclama mascata....
sunt develop-eri care vad de mai bine de 2 ani apartamente in complexe de locuinte noi construite cu preturi sub 1000E/mp .... nu inteleg de ce dezinformati !!!.....
Pretul mediu pentru apartamentele nou construite se afla la ora actuala intre 890-950E/mp ..... (parca nu seamana cu ce spuneti voi)....
...subscriu la apecierea lui "tata".......cand oferta va fi cam pe la 500E/mp atunci se va revigora si piata imobiliara.....
...... sa auzim numai de bine .....
ionstroie999
rank 1
teoria relativitatii
Din pacate pretul este mare la locuintele vechi. Asa ca nu este nimic spectaculos. Ca sa vedem preturi corecte la locuinte ar trebui sa fie cam un sfert din pretul actual. Chiar mai mic pentru ca intre timp au crescut cheltuielile la utilitati, au mai trecut vreo 14 ani peste aceste "seculare" locuinte, cutremurul inca se lasa asteptat... Imobiliaristii fac tot ce pot sa scoata un ban dar e greu sa inteleaga ca a fost descoperit chibritul si ca Einstein a murit de mult. Tot ii dau inainte cu pretul pe mp, cu tendinte de vara si de iarna si tot felul de bazaconii. Apartamentele noi este un subiect care este cu mult mai greu de abordat. Stiu oameni care au pierdut banii pentru ca au fost escrocati, au fost anulate contracte pentru ca nu au putut smecherii din constructii sa continuie cand a venit criza. Mansardele sunt alt subiect in ceea ce priveste preturile. Una peste alta, pana nu vor scadea preturile la locuintele noi sa isi poata permite tot romanu' sa cumpere nici constructorii nu vor avea front deschis pentru alte locuinte si pentru a recapitaliza afacerea. E greu in Romania sa se inteleaga ca nu poti copia sistemul din US sau EU.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor