Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cat de mult se mai pot ieftini apartamentele?

Sambata, 27 Septembrie 2008, ora 20:30
6533 citiri
Cat de mult se mai pot ieftini apartamentele?

Piata imobiliara este blocata, anunturile de cumparare sunt aproape inexistente, iar cele de vanzare, dupa ce au marcat scaderi usoare de pret de la o saptamana la alta, acum incep si ele sa dispara.

Daca, in primele saptamani de scadere si blocaj, atat vanzatorii, cat si cumparatorii erau sceptici in ce priveste scaderea abrupta si pe termen lung a preturilor, acum situatia s-a schimbat.

In tabara vanzatorilor, se simte un inceput de panica, facandu-se zilnic un calcul al cresterii pierderilor (fata de momentul cel mai favorabil al vanzarii, fata de suma necesara pentru cumpararea unei case noi sau chiar luand in calcul pretul la care s-a cumparat initial respectivul imobil).

De cealalta parte, cumparatorii se felicita ca nu au facut pasul cel mare in vara, cand preturile ajunsesera la valori greu de imaginat si incep sa spere ca vor putea achizitiona o locuinta chiar cu cateva zeci de mii de euro mai putin decat in urma cu cateva luni.

Cert este ca, la apartamentele vechi, preturile au scazut. Ofertele certifica faptul ca, in prezent, poti achizitiona un apartament intr-un bloc vechi la preturi si cu 20% mai mici decat la inceputul verii.

Si la imobilele noi se simte o "ieftinire", nu atat prin preturile cerute, care nu s-au modificat foarte mult, cat prin facilitatile oferite si disponibilitatea de negociere manifestata de dezvoltatori.

Prabusire a pietei?

Totusi, in ciuda faptului ca in ultima perioada au aparut o multime de declaratii care prevestesc un colaps al pietei imobiliare si o prabusire a preturilor, mai ales la apartamentele din blocurile vechi, sunt cateva date certe care pot contrazice aceste predictii.

Chiar daca locuintele din Romania sunt considerate foarte scumpe (punandu-se in balanta, de obicei, salariul mediu pe economie), preturile sunt dictate de cerere si oferta.

Iar deficitul dintre cerere si oferta, potrivit jucatorilor de pe piata imobiliara, se ridica la circa 1 milion de locuinte. In conditiile in care se estimeaza ca anual pot fi date in folosinta in jur de 30.000 de locuinte noi, ar mai fi nevoie de aproximativ 30 de ani pentru a echilibra cererea cu oferta si a obtine o ieftinire "sanatoasa", nu pe termen scurt, dictata de o anumita conjunctura.

In plus, primii afectati de blocajul pietei imobiliare par a fi dezvoltatorii, care mizau pe finantarea investitiilor din avansul platit de clienti si, in general, pe vanzarea din faza de proiect a complexurilor pe care urmau sa le construiasca.

Ori, in cazul in care tot mai multi dezvoltatori isi vor amana planurile de investitii sau chiar vor decide sa nu mai construiasca in Romania (asa cum s-a intamplat deja), aceste decizii nu vor duce decat la reducerea ofertei de locuinte noi si, in consecinta, la cresterea artificiala a valorii apartamentelor din blocurile vechi.

Apoi, trebuie luat in calcul si faptul ca numarul celor care vand apartamente vechi nu este atat de mare, principalii vanzatori fiind cei care inregistreaza o crestere a veniturilor sau au acces la un credit pentru o casa noua si mostenitorii persoanelor decedate.

De cealalta parte, a cererii, preseaza si mentalitatea de proprietari a romanilor - aflati printre recordmenii detinatorilor de case proprietate personala intr-o Europa in care oamenii prefera sa stea o viata cu chirie.

Iar lipsa unei infrastructuri adecvate pentru zonele de la periferia oraselor descurajeaza si mai mult cererea pentru o binevenita locuinta in afara aglomeratiei urbane.

Si, totusi,...

Insa, intr-o perioada caracterizata de puternice turbulente financiare majore la nivelul celor mai importante piete din lume, nimic nu mai pare sigur.

Astfel, o cadere puternica a pretului locuinelor in Romania ar putea fi determinata de anumite evenimente, cum ar fi inrautatirea situatiei economice (ceea ce i-ar afecta atat pe cei care si-au luat casa pe credit, cat si pe proprietarii cu venituri mici), limitarea si mai puternica a accesului la creditare (in conditiile in care deja sunt foarte putini cei care isi mai permit un credit ipotecar) sau o interventie ferma a statului pentru stimularea constructiei de locuinte (prin finantari dedicate, acordarea de facilitate etc).

Scadere in continuare, pe termen scurt, urmata de o stabilizare si chiar de o usoara crestere a preturilor la locuinte pare a fi scenariul cel mai probabil pentru evolutia pietei imobiliare romanesti.

Maturizarea pietei va fi marcata insa si de majorarea perioadei din momentul in care un apartament este scos la vanzare si pana cand isi gaseste cumparator, dar si de cresterea exigentelor cumparatorilor fata de calitatea, spatiul si gradul de confort ale caselor pe care le cumpara.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#apartamente, #pret, #ieftinire, #scumpire, #dezvoltatori, #case, #credit , #apartamente vanzare