Piata imobiliara, blocata de proprietarii idealisti

Luni, 25 Iunie 2012, ora 22:18
4191 citiri
Piata imobiliara, blocata de proprietarii idealisti

Piata imobiliara a intrat intr-un blocaj pe fondul unei discrepante majore dintre bugetele cumparatorilor si preturile tot mai mari solicitate de vanzatori.

De fapt, in mod paradoxal, pe fondul crizei economico-financiare mondiale si a inaspririi conditiilor de creditare, proprietarii apartamentelor sunt tot mai inflexibili in faza de negociere, ba chiar, in ultimele luni, au ridicat semnificativ preturile.

In timp ce clientii asteapta de ceva vreme ieftinirea semnificativa a locuintelor, tot mai multi proprietari spera sa obtina sume fabuloase din vanzarea unor imobile in blocuri din anii '70-'80, ceea ce a determinat o scumpire a locuintelor in medie cu circa 10-15% fata de prima parte a anului, unui comunicat al Temple House, remis Ziare.com.

Tot mai frecvente sunt cazurile in care proprietarii solicita sume exagerate comparativ cu valoarea reala a imobilelor. De exemplu, un proprietar din cartierul Crangasi - zona Podul Grand, incearca de ceva vreme sa vanda 2 camere de 52 mp fara imbunatatiri la 68.900 euro, iar un alt proprietar spera sa obtina 80.000 de euro pe un apartament de 3 camere de 70 mp in Militari - Lujerului, langa sina de tren.

Pe de alta parte, apar deseori in piata si oportunitati, adica apartamente mai ieftine vandute de proprietari grabiti, fortati de imprejurari. Aceste proprietati, insa, se vand foarte repede si se gasesc foarte greu, motiv pentru care doar clientii care colaboreaza cu un consultant imobiliar profesionist pot reusi sa cumpere un astfel de imobil.

Prima Casa

Consultantii imobiliari atentioneaza, insa, ca, in prezent, pe fondul euforiei generate de programul "Prima Casa", se umfla din nou vestita "bula" imobiliara, principala tendinta fiind scumpirea treptata a imobilelor, creandu-se, astfel, o discrepanta intre preturile cerute de proprietari si valoarea reala de piata a locuintelor, insa aceasta situatie nu face decat sa blocheze si mai tare piata, reducand numarul tranzactiilor imobiliare, existente oricum in numar mic.

De altfel, principala problema consta in faptul ca cele doua tabere, cumparatorii si vanzatorii, au asteptari diferite in privinta evolutiei pietei.

Desi motorul pietei s-ar putea baza pe "Prima Casa", entuziasmul initial al programului a inceput incet-incet sa se estompeze datorita bancilor care au inasprit conditiile de creditare, astfel incat finanteaza un numar tot mai limitat de clienti, precum si sume mult mai mici.

De exemplu, la inceputul acestui an, o persoana cu un venit net de 2.500 lei putea obtine de la aproape orice banca suma maxima de 57.000 de euro, necesara pentru a putea cumpara un apartament de 2 camere confort I intr-o zona buna din Capitala. In prezent, insa, un asemenea salariu nu mai este suficient pentru a putea obtine suma maxima; la Raiffeisen finantarea ar fi de maxim 39.000 de euro, la BRD ar fi de maxim 53.000 de euro.

"Tocmai din acest motiv, piata de profil ramane blocata pana cand jucatorii nu se trezesc la realitate. Cine vrea sa vanda trebuie sa lase mult la pret. Oferta exista, dar cererea este redusa. Cuplata cu problemele mari din economie, oferta neajustata la realitate nu face deloc bine pietei imobiliare. Preturile se mentin ridicate, in ciuda unei cereri reduse, a incertitudinii din piata si a faptului ca leul se depreciaza treptat in raport cu moneda europeana", apreciaza Ramona Caprita, General Manager in cadrul companiei imobiliare Temple House.

In acest context, specialistii in domeniu sunt de parere ca solutia deblocarii pietei ar fi "relaxarea" conditiilor de creditare, precum si revenirea la preturi adaptate cerintelor din piata actuala.

C.P.

Citeste si:
Ludovic Orban, mesaj pentru tinerii liberali: „Membrii TNL prezenţi la congres nu se vor lăsa controlaţi. Mă aştept de la voi să fiţi liberi” VIDEO
Ludovic Orban, mesaj pentru tinerii liberali: „Membrii TNL prezenţi la congres nu se vor lăsa controlaţi. Mă aştept de la voi să fiţi liberi” VIDEO
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat sâmbătă, 18 septembrie, la Şcoala de Vară a TNL din staţiunea Venus, că se aşteaptă ca tinerii liberali care vor fi prezenţi la congresul din...
Klaus Iohannis, la volanul noului model Dacia Duster. „Firmele s-au pregătit pentru continuarea activităţilor economice” VIDEO
Klaus Iohannis, la volanul noului model Dacia Duster. „Firmele s-au pregătit pentru continuarea activităţilor economice” VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a testat sâmbătă, 18 septembrie, noul model Dacia Duster, varianta facelift produsă la Mioveni. Șeful statului a mărturisit că experienţa şofatului a fost...
Sursa: Ziare.com