Apartamentele din Capitala se ieftinesc, in timp ce in restul tarii se scumpesc

Marti, 07 Noiembrie 2017, ora 14:52
6634 citiri
Apartamentele din Capitala se ieftinesc, in timp ce in restul tarii se scumpesc
Foto: Arhiva Ziare.com

Preturile pentru locuintele scoase la vanzare la nivel national s-au mentinut, in al treilea trimestru din 2017, la un nivel relativ constant fata de lunile anterioare, dar asta doar pentru ca apartamentele din Bucuresti s-au ieftinit.

In restul tarii, pretul apartamentelor a crescut cu 3,5%, iar casele s-au scumpit atat in Capitala (cu 3,7%), cat si in tara (cu 3,9%), potrivit unei analize a Imobiliare.ro remisa marti Ziare.com.

Tendinta de scadere a preturilor apartamentlor din Capitala poate fi pusa atat pe seama epuizarii treptate a fondurilor Prima Casa, cat si pe seama cresterii dobanzilor la credite, considera Dorel Nita, Head of Data & Research in cadrul Imobiliare.ro si Project Manager Analize Imobiliare.

"Nivelul actual al preturilor cerute pentru case si apartamente este cu 9,7% mai ridicat decat in perioada similara a anului trecut si, respectiv, cu circa un sfert mai mare decat cel din urma cu doi ani; pretentiile vanzatorilor sunt, astfel, cu 38% mai mici acum decat in urma cu noua ani (T3 2008), dar aproximativ egale cu media anului 2010.

Spre comparatie, cele mai recente date publicate de Institutul National de Statistica (INS) aratau ca, in trimestrul al doilea al anului in curs, valoarea de tranzactionare a locuintelor din Romania era cu circa 14% mai mare decat in 2015.

Potrivit Eurostat, aceasta diferenta se situa, la nivelul tarilor membre ale Uniunii Europene, la doar +8%", se arata in analiza.

In Bucuresti s-a inregistrat un declin de 1,1%, pana la o medie de 1.230 de euro pe metru patrat util, in privinta preturilor apartamentelor. De notat este ca nivelul de acum al preturilor este cu 39% mai mic comparativ cu trimestrul al treilea al anului 2008.

La polul opus fata de Capitala se afla Cluj-Napoca, unde pretentiile vanzatorilor s-au majorat cu 6% in ultimele trei luni.

In Timisoara, apartamentele s-au scumpit cu 2,8%, iar in Constanta, vanzatorii si-au majorat pretentiile cu 2,3% trimestrul trecut.

"Un fapt interesant este reprezentat de intrarea Craiovei in randul oraselor cu preturi de peste 1.000 de euro pe metru patrat: dupa ce a reusit sa depaseasca Brasovul si Iasiul in trimestrul al doilea al anului, in cel de-al treilea, capitala Olteniei a sarit acest prag psihologic.

Astfel, asteptarile vanzatorilor din oras se situeaza in prezent la 1.020 de euro pe metru patrat, dupa un avans de 4,2% in perioada iulie-septembrie", se arata in analiza.

In Brasov, preturile au crescut cu 2,3% in ultimul trimestru, iar in Iasi, apartamentele s-au scumpit cu 2,2%.

A.G.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#preturi apartamente Bucuresti, #preturi apartamente , #apartamente