Cat mai costa un apartament in Capitala si in tara?

Miercuri, 03 August 2011, ora 20:38
4065 citiri
Cat mai costa un apartament in Capitala si in tara?

Preturile medii de tranzactionare ale apartamentelor vechi sunt aproape similare in Bucuresti si Cluj-Napoca, dar trendul ramane unul de scadere, cu toate ca ritmul s-a mai domolit. Asa arata piata rezidentiala in primul semestru al celui de-al treilea an de criza, conform unui raport realizat de compania de consultanta pentru evaluare Darian.

Conform studiului, in semestrul intai din 2011, pretul mediu de tranzactionare al apartamentelor vechi, la nivel national, a fost de aproximativ 739 euro/mp, in scadere cu aproximativ 7% comparativ cu primul semestru din 2010.

In ceea ce priveste pretul mediu de tranzactionare al apartamentelor noi, la nivelul celor 27 de orase analizate, acesta a fost de aproximativ 824 euro/mp, in scadere cu aproximativ 6% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

"Preferintele cumparatorilor de apartamente din Romania sunt orientate catre apartamentele construite dupa 1977, situate in zonele semicentrale ale oraselor si la etaje intermediare.

Suprafata utila medie tranzactionata la nivel national este de 65 mp pentru Bucuresti si aproximativ 60 mp pentru provincie", a declarat Adrian Crivii, presedintele companiei de evaluare Darin, intr-un comunicat remis Ziare.com.

O particularitate a pietei rezidentiale ramane apropierea valorilor inregistrate in municipiul Cluj Napoca de cele din Bucuresti in ceea ce priveste pretul mediu la care s-au tranzactionat apartamentele vechi.

Astfel, in primul semestru din acest an, pretul mediu de vanzare a apartamentelor vechi a fost in Cluj de 1.000 euro/mp, iar in Bucuresti de 1.008 euro/mp. In Bucuresti, pretul mediu unitar al apartamentelor vechi, in semestrul I din 2011 a fost in scadere cu aproximativ 13% fata de semestrul intai din 2010 si cu aproximativ 2% mai mic fata de semestrul doi din 2010.

Cat costa aparatamentele noi?

Capitala ramane si cu cele mai mari preturi la nivel national la apartamentele noi: 1.295 euro/mp in semestrul intai din 2011, urmata de Brasov, cu 1.042 euro/mp si Cluj Napoca, cu 1.014 euro/mp.

De asemenea, la Arad, apartamentele vechi incep sa aiba din nou cautare, pretul mediu de tranzactionare situandu-se in prima jumatatea anului in curs la valoarea de 656 euro/mp, fata de 626 euro/mp in semestrul doi din 2010, o crestere de 4,8%.

Pretul mediu unitar la nivel national al apartamentelor noi a fost in scadere cu aproximativ 6,9% fata de semestrul I din 2010 si cu aproximativ 1,4% fata de semestrul doi din 2010.

"Per ansamblu, raportat la acelasi semestrul intai din 2011, la nivel national apartamentele noi au fost in medie cu aproximativ 11% mai scumpe decat apartamentele vechi", sustine Robert Mocanu, expert evaluator Darian.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#pret apartamente, #pret locuinte, #apartamente noi , #apartamente