Cat mai costa un apartament in Unirii, 1 Mai si Militari

Miercuri, 30 Martie 2011, ora 15:06
3920 citiri
Cat mai costa un apartament in Unirii, 1 Mai si Militari
Foto: Arhiva

In Capitala, pretul mediu solicitat pe metru patrat util, in luna februarie, a fost de 1.090 euro pentru apartamentele vechi, respectiv 1.326 euro pentru apartamentele noi. Pretul difera insa de la un cartier la altul.

O analiza detaliata asupra a trei zone din Bucuresti, realizata de imobiliare.ro si remisa Ziare.com, arata ca diferentele survenite intre zonele Unirii, 1 Mai si Militari din Capitala sunt notabile.

Unirii. Zona Unirii (zona rezidentiala delimitata de Carol I, Calarasi, Alba-Iulia, Vitanul Nou, Timpuri Noi, Marasesti, Palatul Parlamentului, Izvor, Regina Elisabeta) a fost dezvoltata cu precadere in anii 1980-1990, oferta fiind reprezentata preponderent de apartamentele vechi.

Diferenta dintre pretul apartamentelor vechi si al celor noi nu este foarte mare, aproximativ 5% (1.502 euro/mp pentru unitatile vechi, fata de 1.587 euro/mp pentru unitatile noi), in comparatie cu diferenta medie de 22% stabilita pentru Capitala.

Acest aspect este explicat de caracteristicile specifice apartamentelor vechi din zona Unirii. Desi au fost construite in anii 1980, blocurile din Unirii au apartamente moderne, spatioase, cu un grad de risc seismic scazut. Pentru consumatorul final, aceste imobile nu sunt asimilate automat apartamentelor vechi.

1 Mai. Oferta din zona 1 Mai este dominata de apartamentele cu trei camere: 62% din numarul total de apartamente noi, respectiv 30% din oferta de apartamente vechi.

Aparent, diferenta dintre pretul cerut pentru apartamentele noi - 1.415 euro/mp util - si cele vechi -1.334 euro/mp util - nu este foarte mare in aceasta zona. In realitate, insa, gradul de confort si suprafata fac ca, in cazul apartamentelor cu trei camere, diferenta dintre pretul total al celor doua categorii sa fie de peste 40% (96.000 pentru apartamentele vechi, fata de 139.000 in cazul apartamentelor noi).

Decalajul mult mai mare intre cele doua categorii in comparatie cu zona Unirii este dictat de suprafata, grad de confort si risc seismic. In ceea ce priveste pretul unitar, recordul zonei este detinut de apartamentele noi cu patru camere, 1.575 euro/mp, cu 11% peste media zonei. Acest aspect arata ca zona este cautata de familii cu un venit ridicat.

De altfel, familiile cu un venit confortabil din cartiere ca de exemplu Titan se indreapta spre zone ca 1 Mai, influentand dramatic situatia apartamentelor cu patru camere din cartierele pe care le parasesc.

Militari. In cea de-a treia zona analizata, Militari, un cartier tipic pentru Capitala, oferta de apartamente vechi este dominata de apartamentele cu doua camere (40%), urmate de cele cu trei camere (36%). Suprafata nu este un atu in acest caz, asa cum se intampla in zonele foarte bune: pretul pe metru patrat util scade odata cu cresterea numarului de camere, iar garsonierele isi mentin cel mai ridicat nivel (1.109 euro/mp fata de 897 euro/mp in cazul apartamentelor cu patru camere).

In cazul apartamentelor noi, garsonierele au o cota de piata mai mare (25%) decat in zonele "foarte bune", oferta fiind completata de apartamente cu doua si trei camere. Apartamentele cu patru camere aproape ca lipsesc din peisaj, fiind concurate de casele si vilele noi din cartier sau zonele invecinate (zona Rosu, de pilda, unde oferta de case la 70.000-100.000 de euro este larga).

Zona dicteaza in mare masura pretul: daca in cartiere garsonierele sunt mai scumpe, in zonele rezidentiale prestigioase, pentru ambele categorii de apartamente, noi si vechi, apartamentele mai mari conduc la acest capitol. Cumparatorii cu venituri confortabile se indreapta fie spre zone centrale unde exista apartamente cu suprafete generoase, chiar si vechi, care iti pastreaza pretul, fie spre locuinte noi.

A.B.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#pret apartamente Capitala, #apartamente vechi pret, #locuinte noi pret , #apartamente