Certificat energetic - ce este si de ce avem nevoie de el

Advertorial
Marti, 14 Februarie 2017, ora 11:26
153834 citiri
Certificat energetic - ce este si de ce avem nevoie de el

(P) Incepand cu anul 2013, nu mai putem vinde sau inchiria legal o locuinta sau o cladire fara ca proprietarul sa nu detina un certificat de performanta energetica (mai cunoscut sub numele de certificat energetic). Dar oare de ce avem nevoie de acest document?

Ce este un certificat energetic?

Un certificat energetic se obtine pe baza documentelor puse la dispozitie de beneficiar si inspectiei locuintei, in urma careia se va stabili performanta energetica a cladirii.

Sa nu confundam notiunea de certificat energetic cu cea de audit energetic.

Atat un audit energetic cat si un certificat energetic pentru o constructie este realizat de catre auditori energetici atestati de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

Astfel se determina eficienta energetica a cladirii respective, adica se afla cantitatea de energie ce este consumata prin incalzirea, iluminarea si producerea apei calde menajere intr-o cladire sau un anume apartament.

Cu ajutorul acelui audit energetic, o lucrare mai complexa fiind decat un certificat de performanta energetica (certificat energetic), se stabilesc si solutiile de reabilitare si, eventual, de modernizare termo-energetica si a instalatiilor de apa calda si incalzire ale respectivei cladiri.

Cum se obtine un certificat energetic?

Certificatul de performanta energetica (certificatul energetic) stabileste 2 indici prinicipali: in primul rand, clasa energetica - de la A (clasa cea mai eficienta) si pana la G - apoi nota energetica - care se va situa intre 1 si 100, unde 100 este cea mai buna nota.

Acest document este intocmit si parafat de un auditor energetic atestat de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Poti gasi lista cu tuturor auditorilor energetici atestati pe site-ul MDRAP si pe site-ul Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri din Romania.

Sau, mai simplu, poti sa contactezi echipa companiei Enermed Impex SRL, cu activitate in Bucuresti si judetul Ilfov, precum si in judetele Arges (Pitesti), Prahova (Ploiesti), Brasov, Giurgiu, Cluj, Timis (Timisoara), Tulcea si Constanta.

Suntem auditori energetici atestati gradul I (cel mai inalt grad profesional in acest domeniu) si am avut cateva mii de clienti in acest domeniu.

Serviciile prestate:

  • certificat energetic;
  • audit energetic;
  • termografie in constructii.

Va invitam sa vizitati site-ul firmei, https://www.certificat-rapid.ro.

De ce documente ai nevoie pentru un certificat energetic?

Pentru ca auditorul sa poata efectua analiza si calculele necesare eliberarii unui certificat energetic, trebuie sa aiba la dispozitie urmatoarele documente:

  • Actul de proprietate al cladirii sau extrasul de carte funciara;
  • Fisa cadastrala sau releveul cladirii/apartamentului
  • Date privind caracteristicile echipamentelor de incalzire, conductelor de incalzire si apa calda menajera, contorizarea energiei termice si date despre peretii exteriori, ai terasei, acoperisului, etc.

De ce avem nevoie de certificat energetic?

Acest document iti trebuie pentru inscrierea rolului fiscal al cladirii (inclusiv a unei parti din cladire). Orice act de vanzare sau inchiriere care are loc fara existenta acestui certificat energetic este nul.

Avantajul major al acestui document este ca informeaza proprietarul sau chiriasul cu privire la cantitatea de energie consumata pe metrul patrat/an. Astfel, poti deduce costurile de intretinere ale cladirii pornind de la costul unitatii de energie (kWh).

Prin urmare, acest certificat energetic este o dovada a calitatii (eficientei) cladirii si ofera o imagine de ansamblu asupra costurilor de intretinere.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#certificat energetic apartament , #apartamente