Nu va grabiti sa cumparati apartamente: Preturile mai scad cel putin un an

Miercuri, 09 Februarie 2011, ora 07:26
3749 citiri
Nu va grabiti sa cumparati apartamente: Preturile mai scad cel putin un an
Foto: Arhiva

Agentiile imobiliare spun ca preturile de pe piata imobiliara au inceput sa urce, insa, in realitate, piata este mai degraba blocata si nu se fac tranzactii la nivelul actual de preturi, sustine analistul financiar Dragos Cabat.

"Daca bancile comerciale vor incepe sa vanda din activele pe care le au datorita creditelor neperformante din portofoliu, pretul apartamentelor va reincepe sa scada pentru inca un an" a declarat analistul, pentru Bloombiz.

Potrivit acestuia, in primii ani de dupa aderarea Romaniei la UE, multi investitori au crezut in potentialul de crestere economica pentru tara noastra si au asociat acestei cresteri si un potential de crestere pe piata imobiliara

Din punctul sau de vedere, un pret normal de piata pentru un apartament in Bucuresti ar trebui sa fie intre 600 si 800 euro/mp, iar pentru locuintele noi sau vilele care beneficiaza de o curte si de conditii superioare de confort preturile normale ar trebui sa ajunga la 1000-1200 euro/mp.

"In perioada de boom, preturile ajunsesera catre 2.000 euro/mp in blocurile vechi de 50-60 de ani, in Bucuresti. Piata speculativa a determinat o crestere exagerata a pretului la apartamente si a generat o decorelare intre preturile apartamentelor si salariul mediu al romanilor, pentru ca nu ei au fost cei care au cumparat apartamentele ci alti investitori financiari", a precizat Cabat.

Analistul este de parere ca trebui sa existe o legatura atat intre salarii si preturile apartamentelor cat si intre preturile apartamentelor si chiriile din piata.

"Potrivit unor indicatori calculati la nivel european, pretul unui apartament ar trebui sa reprezinte chiria obtinuta in 10-12 ani de utilizare a acelui apartament.

Daca bancile comerciale vor incepe sa vanda din activele pe care le au datorita creditelor neperformante din portofoliu, pretul apartamentelor va reincepe sa scada pentru inca un an", a continuat Cabat.

Analistul considera ca abia in 2012 va avea loc o stabilizare a preturilor. In ceea ce priveste efectele pozitive ale boom-ului, acesta crede ca primul dintre ele a fost ca unii dintre romani care detineau proprietati imobiliare au putut sa puna aceste proprietati ca si garantie la banci si sa ia credite importante.

"Un alt efect pozitiv a fost senzatia de bunastare pentru romani care a generat si o crestere a salariilor in perioada 2006-2008. Aavut loc si antrenarea sectoarelor conexe domeniului constructiilor de locuinte: materiale de constructii, mobila, bunuri de folosinta indelungata", a continuat el.

Cabat considera ca au fost si efecte negative, in special faptul ca romanii au crezut ca sunt mai bogati si au inceput sa consume mai mult decat isi permiteau.

"Un element cu efect negativ asupra companiilor a fost acela ca randamentele foarte mari oferite de investitiile imobiliare au deturnat banii din companii catre acest tip de investitii, in detrimentul investitiilor productive pe care ar fi trebuit sa le faca firmele.

Cel mai rau dintre toate efectele negative a fost cresterea costurilor atat pentru companiile care aveau nevoie sa inchirieze spatii, atat in Bucuresti dar si in tara, cat si pentru romanii obisnuiti, care au fost nevoiti sa aloce tot mai mult, ca procent din veniturile totale, in asigurarea platii ratelor sau chiriilor", a spus acesta.

Analistul financiar este de parere ca preturile de acum 2-3 ani nu se vor mai intoarce si chiriile vor scadea in perioada urmatoare, ceea ce va aduce un oarecare echilibru intre cerere si oferta si o imbunatatire a calitatii pietei imobiliare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#piata imobiliara, #preturi locuinte, #preturi case , #apartamente