Bucurestiul, sufocat de cladiri de birouri: Crestere importanta in 2016

Joi, 24 Martie 2016, ora 20:17
2892 citiri
Bucurestiul, sufocat de cladiri de birouri: Crestere importanta in 2016
Foto: Arhiva Ziare.com

Suprafata totala a birourilor din Bucuresti va ajunge la aproape 2,2 milioane metri patrati pana la sfarsitul acestui an, in crestere cu circa 20% fata de nivelul din 2015, estimeaza un raport publicat, joi, de compania de consultanta imobiliara Colliers International.

La sfarsitul lui 2015, Bucurestiul avea 1,84 milioane de metri patrati (mp) de birouri, potrivit raportului Colliers.

In acest an, este asteptata finalizarea unei suprafete de 360.000 de metri patrati de birouri, ceea ce va duce stocul total la 2,2 milioane de metri patrati, aproape dublu fata de suprafata inregistrata in 2009, de 1,2 milioane metri patrati.

"In 2015, piata a inregistrat cea mai mica crestere de dupa criza (65.000 mp - n.red.), fiind amanata pentru acest an finalizarea a mai mult de 100.000 metri patrati", se arata in raport.

Capitala Romaniei are un stoc de birouri relativ nou, 1,5 milioane mp de birouri Clasa A fiind finalizate in ultimii zece ani, din care 480.000 mp in ultimii cinci ani.

Extinderea stocului de birouri din Bucuresti este, insa, limitata de birocratie.

"In Bucuresti, provocarea este sa gasesti teren de vanzare si sa obtii toate aprobarile, proces care poate dura foarte mult din cauza blocajului administrativ determinat de frica si lipsa de responsabilitate a autoritatilor in fata valului anti-coruptie generat de DNA", a declarat Ilinca Paun, managing director in cadrul Colliers International.

Sfarsitul vietii private in birourile open space. Cum a evoluat fenomenul din 1900 pana azi (Galerie foto)

Potrivit expertilor imobiliari, in prezent este mai usor de construit in orasele de provincie, Clujul fiind indicat drept modelul de oras din Romania in care piata imobiliara arata semne de maturitate.

In materie de birouri, cele mai scumpe zone ale Bucurestiului raman Piata Victoriei si Aviatorilor, cu chirii de 16-18 euro/mp/luna, iar rata de neocupare este de cuprinsa intre 0 si 9%.

Pe locul al doilea se situeaza zona Floreasca/Barbu Vacarescu, cu o chirie medie de 15-16 euro/mp/luna si o rata de neocupare de 7%, iar Piata Presei a ajuns pe locul al treilea, cu o chirie de 14-16 euro/mp/luna si o rata de neocupare de 10%.

La polul opus, cele mai ieftine zone de birouri din Bucuresti sunt Pipera, cu o chirie de 8-10 euro/mp/luna si o rata de neocupare de 34%, si Eroii Revolutiei - Piata Sudului, cu o chirie de 10 euro/mp/luna si o rata de neocupare de 54%, potrivit raportului Colliers.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#spatiu cladiri birouri 2016, #constructie cladiri birouri 2016, #cladiri birouri 2016 , #birouri