Ziare.com

Piata chiriilor - superoferte si previziuni

de Ana Voicu
Luni, 17 Mai 2010, ora 15:12

   

Piata chiriilor - superoferte si previziuni
In dorinta de a atrage clienti, proprietarii de spatii de birouri ofera luni libere de la plata chiriei sau isi sprijina financiar chiriasii in amenajarea spatiului inchiriat.

"Desi unii proprietari de spatii de birouri nu mai sunt dispusi sa scada pretul de inchiriere, ei se arata flexibili pentru a acorda conditii financiare avantajoase sub forma lunilor libere de plata a chiriei sau sub forma unor contributii financiare pentru amenajarea spatiului chiriasului", arata un studiu realizat de Jones Lang LaSalle.

In cazul spatiilor moderne de birouri din zona centrala de afaceri, chiriile au scazut usor, pana la 20 euro/mp/luna (fiind cuprinse intre 19-20 euro/mp/luna).

PwC: Imobiliarele nu scapa de dificultati in 2010

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Studiul arata ca piata spatiilor de birouri ar putea cunoaste in acest an o revigorare. Analistii Jones Lang LaSalle considera ca motivele pentru acest fapt sunt numarul mic de proiecte noi demarate, precum si o revenire a tranzactiilor.

"Conditiile institutiilor bancare in ceea ce priveste suprafata pre-contractata si marjele mari ale dobanzilor au inghetat majoritatea proiectelor de spatii de birouri a caror finalizare era anuntata pentru anul 2011. Ca urmare, oferta anului urmator este estimata la mai putin de 75.000 mp", se arata intr-o analiza realizata de prestigioasa companie.

In cazul in care prognoza - in ceea ce priveste activitatea de inchiriere - va fi confirmata, la sfarsitul anului 2010 putem asista la o reducere a ratei medii de neocupare ajungand pana la un nivel de 12-15%. Cu aproximativ 50.000 mp finalizati in primul trimestru din acest an, rata medie de neocupare a spatiilor moderne de birouri a atins 19%.

In plus, noi proiecte importante si-au anuntat concretizarea in urmatoarele doua trimestre din an.

"S-au inchiriat aproximativ 75.000 mp in primul trimestru al acestui an. Preluarea anuala de spatii de birouri poate atinge 150.000-170.000 mp, avand in vedere intentia unor companii din sectorul financiar-bancar de a inchiria suprafete insemnate de spatii de birouri", releva un studiu al LaSalle.

In ce priveste oferta, la sfarsitul primului trimestru, stocul modern a atins 1,56 milioane mp. Proiectele anului 2010 sunt estimate la 260.000 - 280.000 mp, mai bine de 10 noi proiecte fiind propuse spre finalizare la mijlocul anului in curs. Din oferta anului 2010, numai 20% este pre-inchiriata.

Chiriile spatiilor de birouri au scazut cu 40%

In functie de zona, coridorul Floreasca BV va contribui cu 21% la oferta anului 2010, urmat de zona de centru-nord (inclusiv zona centrala de afaceri) care va contribui cu 20%.

Proiecte care se vor finaliza in anul 2010: Cascade Euro Tower (16.800mp), Lakeview (24.400mp), Platinum Convention Center (30.000mp), Cathedral Plaza (12.000mp), Swan Office Park Ph I (30.000mp) si Crystal Tower (16.000mp).

Analistii LaSalle apreciaza ca sectorul bancar a dat semne neasteptate de revigorare in ceea ce priveste cererea pentru spatii de birouri. Cateva banci importante si-au anuntat planuri de extindere si/sau consolidare. In mod similar, cateva companii din domeniul medical privat sunt interesate de extinderea sau deschiderea de noi operatiuni in Bucuresti.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2354 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

proviziuni...pi ...termen lung...chirii...next..

prin plecarea marilor investitori ...turci ...arabi...italieni...spanioli...
multii detinatori de locuinte din marile orase si-au vazut afacerile falimentate ...asta e nimic pe langa faptul ca in viitor vor platii foarte multi bani impozit pentru detinere multipla de imobile ...
PROASTA AFACERE SI AFACEREA IMOBILIARA D-LOR !!!
SI DACA CADE SI EURO DEFINITIV DEVINE SI MAI PROASTA ...
MULTE SUCCESURI SI MULTE CASTIGURI DIN CHIRI SI IMPOZITE !!!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor