Rata de neocupare a birourilor din Bucuresti se apropie de un maxim istoric

Miercuri, 11 August 2010, ora 23:53
2086 citiri
Rata de neocupare a birourilor din Bucuresti se apropie de un maxim istoric
Foto: Arhiva

Rata de neocupare a spatiilor de birouri din Bucuresti s-a dublat la aproape 20% in prima jumatate a anului, cei 140.000 de metri patrati liberi fiind aproape de un maxim istoric. De asemenea, raportul arata ca in zonele periferice chiriile si-au continuat trendul descendent, in timp ce in zona centrala de afaceri, evolutia recenta se apropie de punctul de minim.

Potrivit unui studiu al companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle, in al doilea trimestru al anului au fost finalizati 88.000 metri patrati de spatii de birouri (inclusiv imobilul Bucharest Tower Center, cu o suprafata inchiriabila de 29.000 mp). In acelasi timp, preluarea de spatii de birouri a inregistrat o scadere pana la 32.000 metri patrati.

Stocul modern de spatii de birouri a atins 1,64 milioane de metri patrati, cu peste 52.000 mp finalizati in T1 si 88.000 mp livrati in T2. Cifrele reprezinta o scadere de 30% fata de stocul finalizat in S1 2009. In cea de-a doua parte a anului, un stoc aditional de 140.000-160.000 mp este preconizat pentru finalizare, ceea ce va duce oferta anului 2010 la aproximativ 280.000 mp, se mai arata in studiu.

Studiul LaSalle mentioneaza ca in T2 2010 s-a finalizat si Sun Plaza cu o suprafata inchiriabila de aproximativ 10.000 de metri patrati, aceasta fiind considerata prima cladire de birouri la standarde internationale din zona de sud a orasului.

In ceea ce priveste cererea de spatii, in primele 6 luni ale acestui an au fost inchiriate circa 100.000 mp de spatii de birouri, suprafata de reflecta doar contractele de pre-inchiriere si inchiriere nou semnate. Important de mentionat este ca, in ultimele 12 luni au fost semnate mai multe contracte de sub-inchiriere sau renegociere-reinnoire care ar putea creste activitatea de trazactionare a spatiilor de birouri cu peste 20-30%.

In al doilea trimestru au fost semnate cel putin 35 de contracte de inchiriere si pre-inchiriere, opt dintre ele reprezentand 55% din suprafata inchiriata in tot trimestrul. Alte 19 contracte au fost incheiate pentru suprafete mici, mai arata studiul LaSalle.

Chiriile "prime" au ramas in jurul valorii de 19-20 de euro/metru patrat/luna. Totodata, s-a inregistrat o crestere considerabila a stimulentelor oferite chiriasilor sub forma lunilor libere de plata a chiriei, a contributiilor financiare pentru amenajarea spatiului inchiriat si pentru mutare, chiar si plata penalizarilor de catre noul proprietar in cazul in care s-a plecat dintr-un imobil inainte de terminarea perioadei de inchiriere.

Raportul firmei de consultanta imobiliara arata ca aceste stimulente pot duce la o scadere a pretului de inchiriere cu 1-2 euro pe metrul patrat pe luna in zonele centrale ale orasului, in timp ce in zonele secundare pretul de inchiriere poate scadea cu pana la 2-3 euro.

Piata de birouri isi revine in al doilea semestru

Pentru ca nu se preconizeaza o revenire a pietei in cel de-al doilea semestru, reducerea drastica a numarului de proiecte pentru anii urmatori poate constitui o oportunitate pentru acei dezvoltatori care au posibilitatea sa demareze noi proiecte de birouri la standarde internationale, pe cat posibil in zone centrale.

Presupunand o revenire constanta a economiei locale in urmatorii doi ani, specialistii Jones Lang LaSalle sunt de parere ca putem asista in intervalul 2012-2013 la o deficienta de spatii noi de birouri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Ministerul Muncii a anunțat deschiderea platformei ANOFM prin care beneficiarii de servicii ocazionale în gospodărie pot plăti prestatorii de servicii prin tichetele pentru activități...
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
#spatii birouri Bucuresti, #spatii birouri neinchiriate, #rata neocupare birouri Bucuresti , #birouri