De ce să ții cont când îți ridici o casă la munte. Un teren în pantă este mai ieftin cu până la 25%

Sambata, 23 Octombrie 2021, ora 10:35
8170 citiri
De ce să ții cont când îți ridici o casă la munte. Un teren în pantă este mai ieftin cu până la 25%
Partea cea mai interesantă este că o casa construită pe un teren în pantă nu o să fie niciodată inundată FOTO homedit.com

Să locuiești într-o casă la munte sau undeva între dealuri și să te bucuri în fiecare zi de peisaje mirifice ar fi, cu adevărat, un vis împlinit. Pentru asta trebuie să îți faci cu precauție calculele și să cauți un teren de vânzare. Ai reținut în drumurile tale de-a lungul timpului, când nu te interesa mai deloc subiectul, că un teren în zonele montane este mult mai ieftin.

Un aspect pe care, poate, nu l-ai luat în calcul este că terenul poate fi în pantă. „În ceea ce privește avantajele pentru aceste proiecte de casa, cap de lista este o valoarea mai mică a terenului. Dacă cumperi un teren în pantă pentru a-ți face o casă, prețul acestuia trebuie să fie cu cel puțin 25% mai mic decât al unui teren plan”, potrivit experților de la Casa și grădina.

Pentru proiecte de casă pe teren în pantă esențial este gradul de inclinație al terenului. Astfel, dacă panta este lină, posibil să fie mai eficient să nivelezi și să stabilizezi terenul decât să construiești în pantă.

Dacă panta e abruptă, este obligatoriu un studiu geotehnic și un proiect de casă realizat de un specialist, pentru ca viitoarea casa să fie solidă. „Indiferent de amprenta la sol, pentru aceste proiecte de casă în panta trebuie să știi că fundația trebuie să aibă o serie de caracteristici speciale și că, în ansamblu, este mai costisitoare decât cea a unei case pe teren plan”.

„Terenurile în pantă reprezintă marele dezavantaj de a fi predispuse alunecărilor. Acesta este și principalul motiv pentru care, înainte de a ridica o casă pe o suprafață înclinată de pământ, este necesară efectuarea acestui studiu geotehnic. În cadrul acestuia vor fi analizate caracteristicile solului și se va stabili dacă straturile de pământ sunt sau nu coezive și portabile. De asemenea, pe baza studiului geotehnic se vor adopta cele mai eficiente soluții de realizare a fundației, astfel încât construcția să beneficieze de un suport solid”, potrivit wall-street.ro.

Cele 6 etape pe care trebuie să le iei în calcul

Stabilizarea terenului. Deoarece terenurile în pantă sunt supuse mișcărilor de răsturnare și forfecare a pământului din cauza greutății, o etapă la fel de importantă pentru ridicarea unei case este în acest caz stabilizarea solului. Pentru asta sunt folosite plasele de garduri împletite, durabile, care au rolul de a asigura zona și care sunt utilizate frecvent drept soluție de armare a construcției.

O fundație în condiții speciale este nevoie pentru majoritatea casele ridicate pe terenuri în pantă. Acestea trebuie să fie clădite pe fundații ce îndeplinesc anumite condiții speciale și „vorbim inclusiv despre costuri mai mari de execuție a lucrării, care se justifică, în principal, de manopera necesară nivelării prin scoaterea taluzului sau prin aducerea de pământ coeziv”.

Nevoia de garduri supraînălțate. Viiturile sunt un pericol la care sunt expuse construcțiile în pantă, iar asta din cauza debitului apelor fluviale. „O măsură de protecție eficientă împotriva inundațiilor sunt gardurile supraînălțate, care, în asociere cu un sistem performant de colectare a apei vor diminua acest pericol. Toate aceste îmbunătățiri aduse construcției generează costuri suplimentare, pe care este necesar să le iei în calcul încă de dinainte de a cumpără terenul”.

O compartimentare inedită a locuinței. Poate cel mai mare avantaj pe care îl oferă terenurile înclinate este că oferă posibilitatea de a găsi soluții de compartimentare inedite a caselor, care cresc potențialul estetic al clădirilor. Cele mai multe din avantajele aduse de un teren inclinat sunt puse în valoare de proiecte de casa pe teren în pantă făcute de profesioniști, așa că merită să investești în sfaturile și planurile unui arhitect.

La fel de importantă este și clima din zonă, care este în măsură „să modifice și să influențeze dispunerea camerelor, panta acoperișului, așa că este foarte greu de găsit un plan “gata făcut”, motiv pentru care este nevoie de ajutorul specialiștilor”.

Partea cea mai interesantă este că o casă construită pe un teren în pantă nu va fi niciodată inundată. Așadar, aceste proiecte de casă pe teren în pantă sunt ideale pentru a face demisol sau chiar subsol, ceea ce aduce un plus de valoare casei.

Astfel, specialiștii de la Casa și gradină menționează că proiectele de casa pe teren în pantă sunt ideale pentru o structură pe mai multe niveluri. „Sunt ideale pentru a face garajul în subsol. Sunt potrivite pentru a le adaugă mansardă și etaj. Cele mai multe case construite pe plan înclinat beneficiază de perspectivă excelentă. Acesta ar fi un alt amănunt pe lista cu avantaje pentru proiecte de casă pe teren în pantă”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
#teren in panta, #casa, #zona montana, #studiu geotehnic , #casa munte
Comentarii