O afacere tentanta: vila in Bulgaria. Ai curaj?

Luni, 30 Septembrie 2013, ora 07:25
4770 citiri
O afacere tentanta: vila in Bulgaria. Ai curaj?
Foto: First Minute

Socul imobiliar continua in Bulgaria, se pare chiar mai spectaculos decat in alte tari ale continentului.

O casa din zona litoralului, care acum trei ani se vindea cu 150.000 - 200.000 dolari, se negociaza cu greu la 50.000 dolari si adesea se tranzactioneaza cu 20.000 - 30.000 dolari, informeaza portalul YoRead.

Pretul terenurilor a scazut si el, dar mai putin dramatic. Daca, in urma cu 2-3 ani, metrul patrat de teren in zona de litoral se vindea cu 40-50 euro, in prezent se ofera la 15-20 euro. Ca si in alte parti, proprietarii de terenuri sunt mai putin dispusi sa cedeze la pret, decat proprietarii de vile.

Expertii apreciaza ca scaderea preturilor din domeniul imobiliar a ajuns la un nivel sub care nu mai poate cobori si ca, respectand regulile dupa care se produc oscilatiile bursiere, va urma in scurt timp o perioada de revenire.

Este posibila revenirea preturilor

Aceasta inseamna ca o investitie imobiliara in zona litoralului bulgar poate fi o afacere aproape sigura, cu sanse de crestere chiar si pe termen scurt, dar cu perspective deosebite pe termen lung.

Trebuie tinut seama si de faptul ca turismul in zona litoralului bulgar a fost afectat in ultimii ani de unele restrangeri in sudul Europei si mai ales in Nordul Africii sau Orientul apropiat.

Cum insa litoralul vestic al Marii Negre nu este legat de evenimentele altor regiuni, scaderea solicitarilor in Bulgaria are la baza mai mult fondul emotional, decat eventuala precautie.

Pe masura ce lucrurile se vor aseza, este normal ca si turismul sa cunoasca o revigorare, actionand asupra preturilor.

Ca urmare, expertii apreciaza ca, spre sfarsitul anului 2014, pretul proprietatilor imobliare din statiunile de pe litoralul bulgaresc vor tinde sa revina spectaculos la valorile inregistrate in urma cu 3-4 ani.

Concret, o investitie plasata inteligent poate duce, in acest interval, la o crestere de pana la 5-7 ori a capitalului investit.

Unde e mai bine sa cumperi?

Singura problema delicata in eventualitatea unei investitii in Bulgaria este cea a alegerii proprietatii. Intreg litoralul bulgar este presarat cu statiuni, dar nu toate prezinta aceeasi putere de atractie pentru turisti si, implicit, pentru investitori.

Sub acest aspect, criteriul pretului poate fi derutant, intrucat in zonele neatractive prabusirea a fost mai socanta si deci acolo sunt ofertele cele mai ieftine. Pretul e atractiv, dar revenirea s-ar putea produce mai lent in respectivele zone.

De aceea, eventuala investitie pe litoralul bulgar ar trebui sa porneasca atat de la criteriul pret, cat si de la cel privind fluctuatia turistilor straini in ultimii ani, care indica atractia pentru zona.

Agentiile de turism detin date in acest domeniu, fiind si ele interesate sa urmareasca solicitarile. Pentru a realiza o investitie inteligenta, merita obtinerea informatilor detinute de aceste agentii, cu privire la fluxul de turisti straini, care indica gradul de atractie al unei statiuni.

Dar, atentie, fluxul de turisti autohtoni nu este concludent. Adesea acestia vin in numar mare nu atat datorita atractiei spre anumite statiuni, ci pentru a umple golul creat de lipsa turistilor straini, in care scop agentiile ofera facilitati importante concetatenilor lor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#turism Bulgaria, #investitii Bulgaria, #Bulgaria statiuni turistice, #Bulgaria preturi imobiliare , #casa vacanta