Case de vanzare - Parerea evaluatorului da pretul imobilului

Advertorial
Luni, 25 Noiembrie 2019, ora 15:43
19971 citiri
Case de vanzare - Parerea evaluatorului da pretul imobilului

Case de vanzare se cauta mereu. Si asta pentru ca traiul la bloc nu este intotdeauna lipsit de neplaceri. De aceea si preturile cerute de vanzatori sunt mai mari. Numai ca valoarea reala e data de opinia expertului.

Cand cauti case de vanzare, ai impresia ca visul de a-ti sorbi cafeaua in propria curte e la doar un click distanta. Dar chestiunile legate de tranzactii imobiliare te trezesc imediat la realitate.

Caci, indiferent de dorinta partilor, evaluarea imobilului de catre un expert este obligatorie. Iar acesta este cel care si stabileste pretul real. Prin urmare, trebuie sa stii cu cine ai de-a face.

Evaluatorul se alege sau e impus?

Daca depinzi de ajutorul unei banci care urmeaza sa te crediteze, atunci evaluatorul imobiliar este pus la dispozitia clientului de catre unitatea bancara. Si scapi de o grija. Caci nu ai altceva de facut decat sa alegi dintr-o lista cu specialisti agreati de banca respectiva.

Daca, insa, ai bani lichizi ca sa cumperi case de vanzare sau daca ai nevoie de o expertiza in alt scop, atunci tine numai de rine sa-ti gasesti expertul. Nu e cazul sa intri in panica, nici sa te repezi catre cel care are pretinde cele mai mici tarife.

Pretul mic poate insemna ca evaluatorul nu are prea multa experienta sau ca nu este foarte solicitat. In plus, daca si durata de efectuare a raportului de evaluare este foarte mica, atunci e calr ca vorbim despre superficialitate.

Pe de alta parte, nu trebuie sa te increzi nici intr-un evaluator imobiliar recomandat de cei care au case de vanzare, mai ales de cel de la care vrei tu sa cumperi.

Ca sa ai garantia calitatii, trebuie sa iei legatura numai cu specialisti autorizati de catre Asociatia Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania (ANEVAR). De altfel, un evaluator serios se va si legitima cu un act parafat de aceasta.

De ce costa mult evaluarea unei case de vanzare?

Rolul evaluatorului nu consta doar in a vizita si a viziona un imobil. Iar pretul muncii lui nu are legatura cu valoarea proprietatii, ci cu volumul de munca depus de acesta in vederea intocmirii raportului de evaluare.

Costurile implica, dupa caz, si achizitionarea de informatii. Prin urmare, nu se poate oferi un tarif fix.

Trebuie mentionat ca munca evaluatorului presupune foarte multa responsabilitate. O estimare gresita a valorii unei case de vanzare poate avea consecinte nefaste. La fel este si in cazul uneia realizate de un evaluator prieten cu vanzatorul.

Citeste si:
Drulă despre schimbarea sistemului de impozitare: ”Dacă o singură taxă crește, guvernul securisto-socialist trebuie să-și dea demisia”
Drulă despre schimbarea sistemului de impozitare: ”Dacă o singură taxă crește, guvernul securisto-socialist trebuie să-și dea demisia”
Președintele interimar al USR, Cătălin Drulă, spune pe rețelele sociale că azi are loc o întâlnire despre schimbarea sistemului de impozitare. ”Coaliția sărăciei se întâlnește...
Cifre înspăimântătoare privind consumul de droguri în România. Peste un milion de consumatori ocazionali
Cifre înspăimântătoare privind consumul de droguri în România. Peste un milion de consumatori ocazionali
Ministrul Familiei, Gabriela Firea a prezentat, luni, într-o postare pe Facebook, cifrele privind consumul de droguri în rândul tinerilor, arătând că în România, cifrele oficiale sunt...