Calculul care îţi arată cât îți permiți să dai pe chirie. Factorii pe care trebuie să îi iei în considerare la stabilirea bugetului

Marti, 14 Decembrie 2021, ora 21:43
5226 citiri
Calculul care îţi arată cât îți permiți să dai pe chirie. Factorii pe care trebuie să îi iei în considerare la stabilirea bugetului
Este foarte important să discuți cu proprietarul și să afli valoarea tuturor cheltuielilor înainte de a închiria o anumită locuință FOTO Pixabay.com

Cumpătarea și drămuirea banilor par să fie recomandările de pe buzele tuturor analiștilor financiari când vine vorba despre anul 2022, motiv pentru care este indicat să nu te arunci la cheltuieli, mai ales la cele neplanificate, care să te bage în colaps financiar.

O astfel de cheltuială, care te poate stoarce de bani, o reprezintă chiria pe care trebuie să o achiţi lună de lună. Și pentru că este necesar totuși să faci o schimbare în acest sens, în 2022, trebuie să știi că stabilirea bugetului de care dispui pentru închirierea unei locuințe este extrem de importantă. În cazul în care îţi supraestimezi posibilitățile vei ajunge rapid să ai dificultăți financiare.

Atunci când îți stabilești acest buget trebuie să iei în considerare atât chiria, cât și alte cheltuieli lunare pe care va trebui să le plătești.

Cât trebuie să fie chiria din salariul tău pe o lună

Specialiștii financiari de la imobiliare.ro recomandă ca "valoarea chiriei să fie echivalentă cu un sfert sau cel mult o treime din valoarea veniturilor tale lunare. Atenție! Discutăm aici despre veniturile nete, nu brute.

Astfel, dacă ai un venit de 800 de euro (echivalentul a circa 3.700 de lei), atunci trebuie să cauți proprietăți pe care le poți închiria cu sume cuprinse între 200 și 266 de euro, pentru a te asigura că nu vei face un efort financiar mult prea mare.

Dacă nu vrei să faci unele compromisuri, îți dorești mai mult confort, spațiu mai mare sau o zonă mai bună decât ai putea să îți permiți cu venitul tău lunar, o variantă bună ar fi să găsești unul sau mai mulți colegi de apartament pentru a putea împărți cheltuielile cu aceștia".

Cheltuielile adiţionale pe care trebuie să le treci neapărat în calcul

Nu uita să iei în considerare și alte cheltuieli pe care le achiți deja lunar înainte să aproximezi valoarea chiriei pe care ți-o poți permite, precum ratele la bancă.

În plus, trebuie să te interesezi care vor fi cheltuielile aferente locuinței închiriate pe care vei fi nevoit să le achiți. Vorbim aici despre plata întreținerii, a luminii, a facturii la cablu și internet.

Întreținerea ar putea fi influențată de tipul locuinței pe care vrei să o închiriezi. De exemplu, în lunile de iarnă, pentru un apartament vechi cu 2 camere întreținerea ar putea fi mai mare față de cea pentru un apartament într-un bloc mai nou, bine izolat.

Totodată, în cazul unui bloc nou ai putea fi nevoit să plătești o serie de servicii care nu există în cazul imobilelor vechi, precum paza sau serviciile de deszăpezire. Este foarte important să discuți cu proprietarul și să afli valoarea tuturor acestor cheltuieli înainte de a lua decizia de a închiria o anumită locuință.

Nu uita, de asemenea, să îți lași loc pentru cheltuielile lunare pe care le vei avea pentru a cumpăra mâncare și pentru a ieși în oraș. Ideal ar fi să poți să și economisești în fiecare lună o sumă de bani pe care o vei putea utiliza ulterior pentru a merge în concedii sau pentru a pune bazele avansului de care vei avea nevoie la achiziționarea propriei locuințe.

Efortul financiar pe care trebuie să îl faci la plata primei chirii

Un alt aspect pe care nu trebuie să îl pierzi din vedere este cel al efortului financiar pe care îl vei face la început.

"Va fi necesară plata unui avans și a unei garanții (ambele sunt echivalente, în cele mai multe cazuri, cu valoarea unei chirii), iar în cazul în care închirierea locuinței a fost intermediată de un agent imobiliar va fi necesar să îi plătești acestuia comisionul (de cele mai multe ori echivalent cu 50% din valoarea unei chirii).

Practic, dacă vrei să închiriezi un apartament cu o chirie de 250 de euro pe lună, imediat după semnarea contractului vei fi nevoit să scoți din buzunar 635 de euro", potrivit imobiliare.ro.

Asadar, un calcul amănunţit și nu unul realizat "în mare" îţi poate fi de un real ajutor atunci când vine vorba despre cum să îți drămuiești corect banii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Interzicerea închirierii locuințelor în blocurile cu bulină. Expert: "Sunt multe clădiri la fel de vulnerabile"
Interzicerea închirierii locuințelor în blocurile cu bulină. Expert: "Sunt multe clădiri la fel de vulnerabile"
Pregătirea României și a Capitalei pentru următorul mare cutremur a intrat pe agenda publică în 2024. Miercuri, 10 aprilie, edilul Nicușor Dan a anunțat un proiect pilot de evaluare rapidă...
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#chirie, #pret, #cheltuieli, #buget, #calcul, #imobiliare ro, #proprietar , #chirie