Cat de profitabil e sa cumperi o locuinta si apoi sa o inchiriezi

Luni, 27 Iunie 2016, ora 12:24
48363 citiri
Cat de profitabil e sa cumperi o locuinta si apoi sa o inchiriezi
Foto: Arhiva Ziare.com

Sa cumperi o locuinta si apoi sa o dai in chirie este o mica afacere ce ii incanta pe multi romani. Insa ce trebuie sa ai in vedere atunci cand vrei sa faci acest lucru?

In prezent, rata de profit e cuprinsa intre 6 si 8% pe an, potrivit unui studiu al grupului de firme imobiliare Nordis.

Cheltuielile suplimentare care apar pe parcurs, in functie de modul de finantare, taxele locale, taxele pe venituri si intretinerea proprietatii vor face ca investitia sa fie mai mult sau mai putin profitabila.

"Investitia imobiliara este ca o mica afacere, discutam de produs, respectiv proprietatea in cazul de fata, astfel incat apar costuri aferente inchirierii, ce includ partea de marketing, mentenanta, taxe pe veniturile obtinute si alte impozite ce trebuie achitate", a declarat directorul departamentului de investitii din cadrul Nordis, Florin Postoaca.

Afla cum poti gasi oferte pentru chirii direct de la proprietar

Modul de finantare - cash sau prin credit - influenteaza semnificativ profitul unei locuinte cumparate pentru inchiriere

Daca locuinta este achizitionata prin credit, trebuie luat in calcul si costul cu dobanda.

"Indicat este sa existe un raport optim calculat dupa interesele financiare personale, intre avansul achitat si suma imprumutata. Astfel, daca platiti un avans mai mare, se poate inchide creditul mai rapid, deci costurile cu dobanda sunt mai mici, dar totodata nu va indisponibilizati toata suma necesara achizitiei", potrivit sursei citate.

Taxele notariale, aferente transferului de proprietate, sunt rezonabile in Romania, dar trebuie sa se tina cont si de acestea. Catre notariat se achita intre 1,2 si 1,4% din pretul de achizitie, suma care include onorariul notarului, dar si taxele catre Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), pentru intabularea dreptului de proprietate.

Avand in vedere ca este vorba de o investitie, specialistii Nordis recomanda si consultarea unui agent imobiliar cu experienta, iar costul serviciilor pe care le ofera variaza intre 2 si 3%, din pretul tranzactiei, avantajele sale principale fiind: accesul la oportunitati de investitie imobiliara din piata, consultanta de specialitate privind procesul de achizitie si apoi cel de inchiriere.

Impozitul

Proprietarul mai trebuie sa aiba in vedere si impozitele pe care le are de platit pentru locuinta pe care o da spre inchiriere.

Din acest an, impozitele anuale pe proprietate, colectate de catre administratiile financiare locale, sunt diferite in functie de destinatia pentru care este folosita locuinta, respectiv scop rezidential sau comercial/birouri si reprezinta un anumit procent din valoarea de achizitie sau de evaluare a proprietatii.

Astfel, daca chiriasul infiinteza un sediu de companie in proprietatea inchiriata si isi deduce cheltuielile cu utilitatile, impozitul anual pe proprietate poate creste semnificativ.

De exemplu, in cazul in care proprietatea este folosita pentru locuinta, in sectorul 1 al Bucurestiului acest impozit este de de 0,2% din valoarea proprietatii, dar daca este inchiriata de catre o persoana juridica cu activitate de birou/comercial, impozitul este majorat pana la 1,2%, adica o diferenta de un punct procentual anual, care se scade din profit.

De asemenea, impozitul anual pe venituri din chirii, adica venituri din cedarea folosintei bunurilor, este in cunatum de 12% din valoarea totala a chiriei pe un an, la care se adauga 5,5% contributie de asigurari sociale de sanatate (CASS), pentru o singura proprietate - prima si respectiv 16% din valoarea lunara a chiriei, la care se adauga +5,5% CASS la a doua sau a treia proprietate.

Locuinta comple utilata, preferata chiriasilor

In plus, trebuie luate in considerare si costurile cu pregatirea de inchiriere a locuintei. Cei mai multi chiriasi romani, intre 80 si 90%, prefera locuintele mobilate si cu bai si bucatarii echipate.

Amenajarea minima pentru inchiriere se face cu cel putin 10% din pretul de achizitie. O garsoniera mai ieftina, intr-o zona periferica are cel mai mic pret de cumparare, cel mai mic buget de amenajare, dar va avea si cele mai mici chirii lunare, in timp ce un apartament de doua, trei sau patru camere intr-o zona de lux va necesita mult mai multi bani cu achizitia si amenajarea, dar si chiria lunara va creste.

Si renovarile facute in perioadele cand se schimba chiriasii implica niste costuri. Curente, la terminarea unui contract de inchiriere, sunt: curatenia generala, vopsitul peretilor, eventual schimbarea mochetelor, reparatii la mobilier, echipamente sanitare si electrocasnice, dar trebuie avuta in vedere si inlocuirea acestora la 5-7 ani, in functie de cat de bine sunt intretinute de chiriasi.

De asemenea, daca apartamentul ramane gol o luna sau mai multe, va trebui ca proprietarul sa acopere cheltuielile curente cu intretinerea spatiilor comune, care pot reprezenta pana la 10-15% din chiria solicitata pe un an.

O chirie mai mare sau mai mica?

"Mai bine stabiliti o chirie medie de piata, pentru atragerea unor chiriasi stabili, decat o chirie mai mare, dar care va aduce o fluctuatie mai mare de chiriasi si cu perioade mai lungi in care locuinta va sta goala si va trebui sa acoperiti intretinerea spatiilor comune si sa suportati neincasarea chiriei, care se scade din profitul anual.

Marja de chirie pe care o puteti scadea pentru a fi in zona de inchiriere rapida este de 5-10%", recomanda specialistii Nordis.

Grupul de firme imobiliare Nordis are in portofoliu, la vanzare, inchiriere sau in administrare peste 2.500 de proprietati premium din zonele de nord ale Bucurestiului din Piata Victoriei si pana in Iancu Nicolae.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#profit casa chirie, #profit locuinta chirie, #locuinta chirie afacere, #bani chirie locuinta , #chirie