Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Bucureștiul și Clujul, cele mai piperate chirii din țară. Rata la bancă, mai mică decât chiria

Miercuri, 21 Iulie 2021, ora 22:15
4014 citiri
Bucureștiul și Clujul, cele mai piperate chirii din țară. Rata la bancă, mai mică decât chiria
Circa 96% dintre români dețin casa sau apartamentul în care locuiesc, potrivit Eurostat FOTO Unsplash.com

Piața închirierilor de locuințe este așteptată să crească în următorii ani în România, în tandem cu tendința anticipată la nivelul Europei Centrale și de Est, potrivit unei analize imobiliare.ro.

Aceasta tendinta vine pe fondul majorării costurilor de construcție și a inflației, dar și al ratei crescute de supraaglomerare în domeniul locativ, comparativ cu restul Uniunii Europene (U.E).

„România are cea mai mare rată de supraaglomerare din UE și, chiar dacă procentul proprietarilor este foarte ridicat, creșterea prețurilor locuințelor și a costurilor de construcție limitează posibilitatea oamenilor să dețină o locuință mai mare și va susține evoluția pieței închirierilor”, se arată într-un raport realizat de Colliers.

Totodată, potrivit datelor Analize Imobiliare, chiriile solicitate pe categorii de apartamente, Bucureștiul se află în fruntea marilor orașe, cu valori medii de 260 de euro/lună la garsoniere, 400 de euro/ lună pentru două camere și 550 de euro/lună pentru trei camere.

Capitala este urmată de Cluj-Napoca cu 250 de euro/lună pentru o locuință monocamerală, 370 de euro/lună pentru una bicamerală și 450 de euro/lună pentru una tricamerală.

Timișoara se găsește pe ultimul loc în clasamentul chiriilor, cu 200 de euro/lună pentru o garsonieră, 300 de euro/lună pentru două camere și, 360 de euro/lună pentru trei camere.

Piața închirierilor, potențial semnificativ de creștere în următorii ani

În ultimii 5 ani, în Europa Centrală și de Est s-au înregistrat creșteri rapide ale prețurilor de vânzare, inclusiv în România, parțial determinate de lipsa stocurilor, ușurința relativă și costul scăzut al creditării. Mai mult, oamenii au dorința de a investi, căutând să câștige mai mulți bani din economiile lor decât ar primi de la bancă. Toate acestea au reprezentat vectori pentru creșterea prețurilor și a costurilor, o tendință care îi va obliga pe mulți români să se îndrepte spre închiriere pe termen lung, sunt de părere oficialii Colliers.

Rata la bancă, mai mică decât chiria

Ponderea locuințelor aflate în proprietate, în România, se află la cel mai înalt nivel din UE, în condițiile în care aproximativ 96% dintre români dețin casa sau apartamentul în care locuiesc, arată datele Eurostat.

Cu toate acestea, în orașele mari, precum București și Cluj-Napoca, anumite estimări citate de Ministerul Dezvoltării relevă că apartamentele închiriate ajung până la 20% din stocul total.

„Există o motivație culturală a acestei tendințe, dar și o explicație economică, anume că ipotecile au fost multă vreme mai accesibile decât chiriile. În București, rata lunară la un credit ipotecar este, în medie, cu 12% mai mică decât chiria lunară, nivel comparabil cu Varșovia sau Sofia. Prin comparație, chiriile din Praga, de exemplu, sunt cu peste 40% mai ieftine decât un credit ipotecar”, mai explică oficiali Colliers.

"Mafia imobiliara" îi mulțumește lui Nicușor Dan!
"Mafia imobiliara" îi mulțumește lui Nicușor Dan!
Prin natura meseriei am tangenta saptamanal cu cei mai mari dezvoltatori, constructori si investitori in real estate. In ultimele saptamani, avand in vedere conjunctura alegerilor locale, evident...
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
#chirii ieftine, #Bucuresti, #Romania, #imobiliare, #apartamente, #Cluj Napoca, #Iasi, #Timisoara, #Colliers, #Eurostat , #chirie