Chirii in Capitala: Diferente uriase intre nord si sud

Luni, 05 August 2013, ora 12:37
3358 citiri
Chirii in Capitala: Diferente uriase intre nord si sud

In timp ce in zona de sud chiriile nu depasesc cateva sute de euro, in nordul Capitalei chiriasii trebuie sa achite o renta lunara cu pana la 70% mai mare decat in cartierele din sud.

La cat ajung chiriile in diferite cartiere bucurestene:

Chiria medie in sud pentru apartament cu 3 camere: 302 euro

Ferentari, Giurgiu si Berceni sunt trei cartiere in care de-a lungul timpului s-au inregistrat cele mai mici chirii comparativ cu media intregului oras. Discrepanta este insa si mai mare daca ne raportam la Baneasa, Herastrau sau Floreasca, amplasate in partea de nord, potrivit raportului de monitorizare AnunturiPaticulari.ro.

Cum te pregatesti pentru cumpararea unui apartament

Astfel, daca in cartierul Ferentari o garsoniera este data spre inchiriere cu 115 euro, in Herastrau, pentru acelasi tip de locuinta un proprietar solicita o chirie de 374 de euro. Pe segmentul apartamentelor cu doua camere, chiria medie solicitata de catre proprietarii din cartierul Berceni este de 268 de euro, in timp ce o chirie pentru o locuinta cu 2 camere este de 381 de euro pe luna in Floreasca, 449 de euro pe luna in Baneasa si 656 de euro in Herastrau.

Viata in cel mai scump oras din lume - chiria pentru o garsoniera este 1.500 euro/luna

Diferenta este si mai mare pentru chiriile solicitate de proprietari pentru apartamentele cu 3 camere. In timp ce un proprietar din Ferentari cere 302 euro pe luna pentru a inchiria o locuinta cu 3 camere, o persoana care inchirieaza o locuinta cu 3 camere in Herastrau vrea o renta lunara de 1.077 de euro.

Evolutia preturilor

In ceea ce priveste piata inchirierilor la nivelul intregii Capitale, luna iulie 2013 a adus pentru Bucuresti chirii mai mici decat in 2012, pe segmentul locuintelor 4 camere. Chiria medie solicitata de proprietari pentru un apartament cu 4 camere a ajuns in iulie la 632 euro pe luna, in scadere cu 5% fata de acelasi interval al anului trecut.

In schimb, in luna iulie chiriile pentru garsoniere, apartamente cu 2 si 3 camere au ramas la acelasi nivel ca in iulie 2012. Chiria medie solicitata pentru o garsoniera este de 225 de euro pe luna, in timp ce un proprietar al unui apartament cu 2 camere vrea o chirie de 320 de euro pe luna. In ultima luna chiria medie pentru un apartament cu 3 camere a crescut cu 1%, ajungand la 425 de euro pe luna.

In ciuda plecarii studentilor din Bucuresti, chiriile garsonierelor si a apartamentelor cu 2 camere nu s-au ieftinit, din contra s-au majorat cu aproape 1%, respectiv 3%, fata de luna iunie a acestui an.

Numarul de oferte

In luna iulie a acestui an, pe piata chiriilor s-au inregistrat 2.883 de oferte noi, ceea ce reprezinta o crestere de 14,7% fata de aceeasi perioada din 2012. Asadar, luna trecuta cele mai multe oferte noi au venit din partea proprietarilor de apartamente cu 2 camere - 1.200 de oferte.

Tot in luna iulie, circa 1.051 de bucuresteni si-au dat spre inchiriere garsonierele. In cazul locuintelor cu 3 camere, numarul ofertelor noi a fost de 514.

In timp ce pe segmentul apartamentelor cu 4 camere, numarul ofertelor a fost decat de 118 de unitati, potrivit raportului lunar de monitorizare realizat de Anunturiparticulari.ro.

Evolutie

De-a lungul unui an piata inchirierilor nu inregistreaza fluctuatii majore, doar in toamna acest sector este animat de venirea studentilor in marile centre universitare.

Chirias sau proprietar? Orasele unde rata pentru locuinta este mai mica decat chiria

La randul lor, proprietarii asteapta lunile august si septembrie deoarece acesta este momentul propice majorarii chiriilor cu cateva procente. Totusi, in ultimii ani nici macar astfel de conjuncturi de ordin social (cum este inceputul anului universitar) nu au reusit sa aduca cresteri semnificative ale chiriilor. Intr-o piata relativ stabila, evolutia chiriilor nu va inregistra fluctuatii majore.

C.S.

Citeste si:
Medicul Vasi Rădulescu, îndemn responsabil către Nicușor Dan: ”Mergeți azi să vă vaccinați și să scăpați de întrebări. Ajutorul dumneavoastră ar conta enorm”
Medicul Vasi Rădulescu, îndemn responsabil către Nicușor Dan: ”Mergeți azi să vă vaccinați și să scăpați de întrebări. Ajutorul dumneavoastră ar conta enorm”
Medicul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook un mesaj către Nicușor Dan, Primarul General al Bucureștiului, îndemnându-l să se vaccineze anti COVID. Nicușor Dan a evitat până acum să...
Fostul lider PNL Crin Antonescu nu crede în refacerea coaliției cu USR: „Niciodată nu am simțit atâta ostilitate între două partide”
Fostul lider PNL Crin Antonescu nu crede în refacerea coaliției cu USR: „Niciodată nu am simțit atâta ostilitate între două partide”
Fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu a declarat miercuri, 27 octombrie, că refacerea coaliţiei între PNL şi USR este "o variantă înfundată", el susţinând că niciodată în cariera sa...
Sursa: Ziare.com